Έναρξη εορτασμών για την πολιούχο της Χαλκίδος Αγία Παρασκευή

  • Dogma
αγία παρασκευή

Με την καθιερωμένη προεόρτια ιερά αγρυπνία, κατά την οποία ενθρονίζεται η θαυματουργός εικόνα της Αγίας Παρασκευής στο κουβούκλιό της, ξεκίνησαν εχθές το βράδυ, Πέμπτη 20 Ιουλίου 2023, οι πανηγυρικού εορτασμοί προς τιμήν της Πολιούχου της Χαλκίδος.

Τόπος των φετινών εορτασμός ορίστηκε ο Μητροπολιτικός Ι. Ναός Αγ. Δημητρίου Χαλκίδος, αφού στην παλαιοχριστιανική βασιλική της Αγίας Παρασκευής εκτελούνται, εντός και εκτός, έργα αποκατάστασης του Ιερού Ναού, με προϋπολογισμό 4.700.000 ευρώ και χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος, τα οποία υλοποιούνται με επίβλεψη της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του ΥΠΠΟΑ.

Εκεί, στα προπύλαια του Μητροπολιτικού Ι. Ναού, ο Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος υποδέχθηκε τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ωρεών κ. Φιλόθεο-Αρχιγραμματέα της Ι. Συνόδου, ο οποίος χοροστάτησε στον Εσπερινό και στον Όρθρο και προέστη στη Θεία Λειτουργία.

Η πληθωρική συμμετοχή του Ιερού Κλήρου και του ευσεβούς Χαλκιδαϊκού Λαού, που προσήλθαν στον Μητροπολιτικό Ι. Ναό του Αγίου Δημητρίου στην καθιερωμένη εδώ και δεκαετίες προεόρτια Ιερά Αγρυπνία, προς τιμήν της Πολιούχου Αγίας Παρασκευής, κατέδειξε ότι δεν τους συγκινεί απλώς ο ιστορικός τόπος του Ναού της Πολιούχου, που ετοιμάζεται για να ξανανοίξει για τους πιστούς, αλλά τους μαγνητίζει πνευματικά η χάρη της προστάτιδάς τους Αγίας.

Στον Εσπερινό, κατά την ψαλμώδηση του Απολυτικίου Τροπαρίου της Αγίας Παρασκευής, ο Αρχιερείς και οι πλαισιώσαντες αυτούς Κληρικοί έκαναν την ενθρόνιση του θαυματουργού ιερού εικονίσματος και του ιερού αποτμήματος εκ των λειψάνων της Αγίας, τα οποία αποτελούν καυχήματα και «ιερά σεβάσματα» όλων των Χαλκιδέων, σε προσκυνητάριο και έψαλλαν, με ιερά κατάνυξη και φωνή παλλόμενη από συγκίνηση, Κλήρος, Λαός και εκπρόσωποι των Αρχών του Τόπου, τα αρμόζοντα Τροπάρια, προς τιμήν της Αγίας.

Στη συνέχεια εψάλλη η Ακολουθία του Όρθρου, και ακολούθησε η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, στην οποία όλοι σχεδόν οι πιστοί μετείχαν των Αχράντων Μυστηρίων.

Τα ιερά αναλόγια διηκόνησαν ο Πρωτοψάλτης της Ενορίας κ. Γεώργιος Καραγκούνης, ο Λαμπαδάριος κ. Ιωάννης Δέδες και χοροί μαθητών τους, ενώ όλη η λαμπρά Ιερά Ακολουθία αναμεταδόθηκε απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως (97,7 fm).

Το Ιερό Εικόνισμα και τα Ιερά Λείψανα της Αγίας από σήμερα 21 Ιουλίου μέχρι και την 1η Αυγούστου 2023 θα ευρίσκονται, προς προσκύνηση, στο Ι. Παρεκκλήσιο του Αγίου Φανουρίου, πλησίον του υπό αναστήλωση Ι. Ναού της Αγίας Παρασκευής, όπου καθημερινά θα τελούνται, κατά τις πρωινές ώρες, η Ακολουθία του Όρθρου και η Θεία Λειτουργία και τα απογεύματα οι Ακολουθίες του Εσπερινού και της Ιεράς Παρακλήσεως προς τιμήν της Αγίας Παρασκευής, ενώ στον Μητροπολιτικό Ι. Ναό του Αγίου Δημητρίου θα μεταφερθούν και θα ευρίσκονται κατά το διήμερο 25 και 26 Ιουλίου, οπότε και θα κορυφωθούν οι εορτάσιμες λατρευτικές εκδηλώσεις.

Φωτογραφίες: Παρασκευή Σπυροπούλου, Ανδρέας Ρούκο.

TOP NEWS