Έναρξη Επιμορφωτικού Προγράμματος Ι.Π.Ε. στη Μητρόπολη Σύρου (ΦΩΤΟ)

  • Δόγμα

Κατά την εναρκτήρια συνάντηση του νέου αυτού προγράμματος που πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού στην ιερά νήσο Τήνο, παρέστη ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ι.Π.Ε.  Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, ο οποίος τέλεσε τον αγιασμό της ενάρξεως του προγράμματος, με τη συμμετοχή του Μητροπολίτου Σύρου-Τήνου κ. Δωροθέου Β΄.

Στο νησί της Τήνου ξεκίνησε το νέο επιμορφωτικό πρόγραμμα: «ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΕ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ (εξομολογητική)», που υλοποιείται από το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως (Ι.Π.Ε.) της Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε συνεργασία με τη Μητρόπολη Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας, Μήλου, Δήλου και Μυκόνου.

Κατά την εναρκτήρια συνάντηση του νέου αυτού προγράμματος που πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού στην ιερά νήσο Τήνο, παρέστη ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ι.Π.Ε.  Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, ο οποίος τέλεσε τον αγιασμό της ενάρξεως του προγράμματος, με τη συμμετοχή του Μητροπολίτου Σύρου-Τήνου κ. Δωροθέου Β΄.

Μετά την τέλεση του αγιασμού ο Μητροπολίτης κ. Δωρόθεος εξέφρασε εγκάρδιες ευχαριστίες προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο Β’, Πρόεδρο του Δ.Σ. του Ι.Π.Ε., για την στήριξη που παρέχει στον κλήρο και τον λαό της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου, καλωσόρισε θερμά τον Μητροπολίτη κ. Αθηναγόρα, τον Αναπληρωτή Διευθυντή του Ι.Π.Ε. Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη Θεολόγο Αλεξανδράκη, τους εκλεκτούς καθηγητές που προσήλθαν για να διδάξουν στο πρόγραμμα, τον Αρχιερατικό Επίτροπο της ιεράς νήσου Τήνου Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερο Γεώργιο Φανερό και τους πατέρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Ο κ. Δωρόθεος αναφέρθηκε στην προσφορά του εν λόγω προγράμματος στην σύγχρονη εποχή, ευχήθηκε ευόδωση των στόχων του, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα διλήμματα που έχει να αντιμετωπίσει σήμερα ο κληρικός στο πλαίσιο της ποιμαντικής του ευθύνης και στο πώς μπορεί να βοηθηθεί από τα θέματα που πραγματεύεται το πρόγραμμα.

Στην συνέχεια ο Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, μετέφερε τις ευχές του Μακαριωτάτου, ευχαρίστησε τον κ. Δωρόθεο για την πρόσκληση, αναφέρθηκε στο πολυσχιδές έργο που επιτελεί το Ι.Π.Ε., αλλά συνάμα και στη σημασία του εν λόγω προγράμματος για τα στελέχη της Εκκλησίας και όχι μόνο.

Σύγχρονα ακανθώδη ζητήματα, είπε, όπως οι μεταμοσχεύσεις, η ευθανασία, οι σύγχρονες «εναλλακτικές» μορφές οικογένειας, οι εκτρώσεις κ.α., αποτελούν πρόκληση για τον κληρικό και τα λαϊκά μέλη της Εκκλησίας σήμερα και γι’ αυτό χρειάζεται σωστή επιμόρφωση βασισμένη πάνω στην μακραίωνη παράδοση της Εκκλησίας και στα πιο πρόσφατα επιστημονικά επιτεύγματα.

Ακολούθως ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Ι.Π.Ε. Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης Θεολόγος Αλεξανδράκης, μίλησε για το 20 σύγχρονα επιμορφωτικά προγράμματα που προσφέρει αυτή τη στιγμή το Ι.Π.Ε. και τη θεματολογία τους. Ανέφερε ότι μέχρι τώρα για τα προγράμματα αυτά έχουν υλοποιηθεί περί τα 100 τμήματα σε όλη την Ελλάδα και ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους κληρικούς και τα λαϊκά μέλη της Εκκλησίας για να τα παρακολουθήσουν.

Ο π. Θεολόγος μίλησε επίσης για το πρόγραμμα «ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΕ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ (εξομολογητική)» λέγοντας ότι πρωταρχικός σκοπός του είναι η κατά το ανθρωπίνως δυνατόν πληρέστερη κατάρτιση των κληρικών και των λαϊκών στα πεδία της θεραπευτικής ποιμαντικής, στην πνευματική υποστήριξη και συμβουλευτική του ανθρώπου στις σύγχρονες προσκλήσεις.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του, οι θεματικές ενότητες που θα αναπτυχθούν θα είναι οι εξής:

[Α] ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ:

Α1) Σύγχρονες «εναλλακτικές» μορφές οικογένειας.

Α2) Η πνευματική υποστήριξη στη σύγχρονη κοινωνία.

Α3) Η συμβολή της τρίτης ηλικίας στην αγωγή των παιδιών στην οικογένεια.

Με ομιλητές: Τον Ελλογιμώτατο Καθηγητή κ. Πέτρο Παναγιωτόπουλο και τον Πανοσιολ Αρχιμ. Θεολόγο Αλεξανδράκη.

[Β] ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ:

Β1) Βιοηθικά διλήμματα της τεχνητής ή υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Β2) Προκλήσεις και προβληματισμοί γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη.

Β3) Σύγχρονη πραγματικότητα και προβληματισμοί στο ζήτημα των μεταμοσχεύσεων.

Β4) Το πρόβλημα της ευθανασίας.

Με ομιλητές τους Ελλογιμωτάτους Καθηγητές Αιδεσιμολ. Πρωτοπρ. Βασίλειο Καλλιακμάνη, κ. Πέτρο Παναγιωτόπουλο και τον υπ. Δρ. Βιοηθικής κ. Κλεάνθη Νιζάμη.

[Γ] ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ:

Γ1) Ποιμαντική προσέγγιση στις διαφυλικές σχέσεις.

Γ2) Πνευματικές, ψυχολογικές και ψυχοσωματικές επιπτώσεις των εκτρώσεων.

Με ομιλητές τους Ελλογιμωτάτους Καθηγητές Αιδεσιμολ. Πρωτοπρ. Βασίλειο Καλλιακμάνη και κ. Πέτρο Παναγιωτόπουλο.

Φωτογραφίες: Γεώργιος Πολυκανδρίτης, Δήμητρα Φανερού.

TOP NEWS