Έναρξη ΛΑ’ Δημήτριων Χαλκίδος

  • Dogma

Η Ιερά Εικόνα της Παναγίας «Δαμάστας» θα παραμείνει στον Μητροπολιτικό Ι. Ναό μέχρι και το Σάββατο 28 Οκτωβρίου, οπότε και θα αναχωρήσει για την Ιερά της Μονή, ενώ, καθημερινά, θα τελούνται, πρωί και απόγευμα ιερές ακολουθίες και ιερές αγρυπνίες.

Τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2023, με εκκλησιαστική λαμπρότητα και πληθωρική συμμετοχή Κληρικών και ευσεβών χριστιανών έγινε η έναρξη των τριακοστών πρώτων Δημητρίων των εορταστικών εκδηλώσεων εν όψει της πανηγύρεως του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγ. Δημητρίου Χαλκίδος, στον οποίο εκομίσθη, υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών, η ιερά και θαυματουργός εικόνα της Παναγίας «Δαμάστας», από την ομώνυμη Ιερά Μονή της στη Φθιώτιδα, όπου φυλάσσεται.

Επικεφαλής της λιτανευτικής υποδοχής του ιερού εικονίσματος της Παναγίας ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος. Επίσης παρέστησαν ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος κ. Φάνης Σπανός, ο Βουλευτής κ. Αθανάσιος Ζεμπίλης, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χαλκιδέων κ. Δήμητρας Σακελλαράκη, ο Διοικητής της Σχολής Πεζικού Υποστράτηγος Κωνσταντίνος Τακόπουλος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ευβοίας Ταξίαρχος κ. Αθανάσιος Γερογιάκομος και ο Λιμενάρχης Χαλκίδος Πλοίαρχος κ. Κωνσταντίνος Φλουρής.

Μετά την υποδοχή και κατά τη διάρκεια της δεήσεως, η οποία ετελέσθη στην πλατεία του Αγ. Νικολάου, ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος, ενώπιον Κλήρου και λαού καλωσόρισε τον Σεβασμιώτατο κ. Συμεών και το ευχαρίστησε για την αποδοχή μεταφοράς του ιερού εικονίσματος της Θεοτόκου στον εορτάζοντα Μητροπολιτικό Ι. Ναό της Χαλκίδος, ενώ ομίλησε για τους δεσμούς αγάπης μεταξύ των δύο εκκλησιαστικών επαρχιών, της Φθιώτιδος και της Χαλκίδος.

Αμέσως μετά, ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών αντιφώνησε τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ. Χρυσόστομο, ευχαριστώντας τον με θερμούς λόγους για την πρωτοβουλία του, εφέτος, να φιλοξενηθεί στη Χαλκίδα η θαυματουργός Παναγία «Δαμάστα».

Αμέσως μετά την άφιξη της ιεράς πομπής στο Μητροπολιτικό Ι. Ναό, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών χοροστάτησε στην τελεσθείσα Ιερά Παράκληση προς τιμήν της Παναγίας, συγχοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου.

Τα ιερά αναλόγια διηκόνησαν οι ιεροψάλτες του Ι. Ναού κ. Γεώργιος Καραγκούνης και Ιωάννης Δέδες με την συμμετοχή μελών των βυζαντινών χορών τους, ενώ όλη η ιερά ακολουθία μεταδόθηκε ζωντανά από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ι. Μητροπόλεως (97,7 fm).

Η Ιερά Εικόνα της Παναγίας «Δαμάστας» θα παραμείνει στον Μητροπολιτικό Ι. Ναό μέχρι και το Σάββατο 28 Οκτωβρίου, οπότε και θα αναχωρήσει για την Ιερά της Μονή, ενώ, καθημερινά, θα τελούνται, πρωί και απόγευμα ιερές ακολουθίες και ιερές αγρυπνίες.

Φωτογραφίες: Παρασκευή Σπυροπούλου, Ανδρέας Ρούκο.

TOP NEWS