Ενθρόνιση της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας της Οδηγήτριας στο Νέο Φάληρο

  • Dogma
Οδηγήτριας

Το πρωί της Κυριακής 19 Νοεμβρίου 2017 και λίγο πριν το πέρας της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας τελέστηκε η Ενθρόνιση της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας της Οδηγήτριας στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Νέου Φαλήρου, υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραίως κ.κ. Σεραφείμ και του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος Αγίου Όρους Αρχιμανδρίτου κ. Αλεξίου.

Κατά την Θεία Λειτουργία, ο κ. Αλέξιος κηρύττοντας τον Θείο Λόγο, αναφέρθηκε στον ευλαβικό τρόπο κατασκευής της Ιεράς Εικόνας, η οποία δημιουργήθηκε όπως είπε με νηστεία, προσευχή και ευλάβεια από μοναχούς της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος Αγίου Όρους. Δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί στο ιστορικό της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας της Οδηγήτριας ή οποία είναι μια από αυτές που φιλοτέχνησε ο Ευαγγελιστής Λουκάς και η ίδια η Παναγία ευλόγησε λέγοντας  «Η χάρις του εξ εμού τεχθέντος δι’ εμού μετ’ αυτών». Κατόπιν την πρωτότυπη εικόνα έφερε τον 5ο αιώνα μ.Χ. η Αυτοκράτειρα Πουλχερία στην Κωνσταντινούπολη και ανήγειρε μικρό Ναό προς τιμήν της Παναγίας κοντά στον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας. Κατόπιν κατά τον 9ο αιώνα ο Αυτοκράτορας Μιχαήλ ανέγειρε μοναστήρι στην θέση του πρώτου Ναού. Το βασικό διακόνημα των μοναχών υπήρξε να περιποιούνται τους τυφλούς της Πόλεως και μάλιστα να τους οδηγούν στο παρακείμενο Αγίασμα της Παναγίας και να τους πλένουν τα μάτια. Για το λόγο αυτό ονομάστηκε «των οδηγών» και κατά τον τρόπο αυτό έλαβε το προσωνύμιο «Οδηγήτρια». Με την Χάρην της Παναγίας μας τα θαύματα τα οποία πραγματοποιούνταν κατέστησαν την Ιερά Εικόνα σεβάσμια, προσφιλή από όλον τον χριστιανικό κόσμο.

DSC_0430

Ο Καθηγούμενος της Ι.Μ. Ξενοφώντος κ. Αλέξιος επεσήμανε όμως ότι εκτός των προαναφερθέντων η Ιερά Εικόνα έλαβε το όνομα της από συμβολικό και πνευματικό συσχετισμό. Η προσωνυμία της προέρχεται και από την στάση της βρεφοκρατούσης Θεοτόκου που εικονίζεται με τρόπο ηγεμονικό, ποιμαντικό και ιερατικό. Η χάρη της Θεομήτορος γίνεται θρόνος του Δεσπότη Χριστού και με το δεξί της χέρι καθοδηγεί το βλέμμα του προσκυνητή προς τον Χριστό ο οποίος είναι η Οδός, η Αλήθεια και η Ζωή.

Ολοκληρώνοντας το λόγο του ο Καθηγούμενος της Ι.Μ. Ξενοφώντος κ. Αλέξιος ευχήθηκε όπως «Η χαριτόβρυτος εικόνα της Παναγίας να αποτελεί κραταιά σκέπη για τις οικογένειες σας, για τα έργα σας, και γι’ αυτό ευχόμαστε να προστατεύει όλον τον κόσμο και να μας οδηγεί στην σωτηρία. Γι’ αυτό να προσέρχεστε με πίστη σε εκείνη και την Αγία μορφή της, να ανάβετε τα ακοίμητα καντήλια της και να καταθέτετε με πίστη τα αιτήματά σας στην κεχαριτωμένη Θεοτόκο και η βοήθεια Της θα είναι άμεση και σωστική».

DSC_0433

Κλείνοντας το λόηο του ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. κ. Σεραφείμ, εκφράζοντας την βαθύτατη ευγνωμοσύνη του για την ευγενική πρόσκληση να προσκομίσει το δώρημα της Αγιοπολιτείας σε αυτόν τον Ιερό Ναό και του ευχήθηκε η Παναγία να δυναμώνει την Αρχιερατεία του και να του δίνει υγεία για να επιτελεί να δικά του καθήκοντα και να ευλογεί τους εφημέριους, τους δωρητές και τους διακόνους της Ιεράς Μητροπόλεως.

Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Πειραιώς λίγο πριν την Ενθρόνιση της Ιεράς Εικόνος επεσήμανε ότι: «Με την Ιερά έλευση του αντιγράφου της Σεβάσμιας Ιεράς Εικόνας στον Ιερό Ναό ευχαριστούμε τον Ηγούμενο κ. Αλέξιο και την αδελφότητά του καθώς και το αναγνωρισμένο αγιογραφείο της Ιεράς Μονής γι΄ αυτή την ωραιότατη αντιγραφή της θαυματουργού Εικόνας, την οποία προσέφεραν τέκνα των ευλαβών Γεωργίου και Μαρίας Χαρατσή, ώστε να υπάρχει ενταύθα εις την διηνεκή παρουσία και ευλογία του κόσμου αυτού».

DSC_0454 DSC_0468 DSC_0485

Κατόπιν πραγματοποιήθηκε η ανάγνωση ειδικής ευχής και η Ενθρόνιση της Ιεράς Εικόνας σε προσκυνητάρι του Ιερού Ναού. Στην πίσω πλευρά της Ιεράς Εικόνος πριν την Ενθρόνισή της υπέγραψαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Σεραφείμ και ο Καθηγούμενος της Ι.Μ. Ξενοφώντος κ. Αλέξιος, πιστοποιώντας τη γνησιότητα και την πιστότητα του αντιγράφου. Κατόπιν ο κ. Αλέξιος είχε την τιμή να ανάψει για πρώτη φορά το καντήλι της Θεοτόκου.

Ολοκληρώνοντας την Ενθρόνιση και λίγο πριν την απόλυση ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ευχήθηκε λέγοντας: «Χάρις της Παναγίας να περισκέπει πάντας, να οδηγεί πάντας εις Χριστόν, που είναι ο μοναδικός Σωτήρας και Οδός κάθε ανθρώπου καλής θελήσεως». Ευχαρίστησε δε όλους όσους προσέφεραν για την δημιουργία, την μεταφορά και την Ενθρόνιση της Ιεράς Εικόνας στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Νέου Φαλήρου.

2DFE5F47-AC20-4CE2-86D4-DD04E271C231 52C9F1F7-0C1F-4B06-B868-7E30206D092C

TOP NEWS