Ενθρονίστηκε ο νέος Μητροπολίτης Ηλείας Αθανάσιος Β΄ (ΦΩΤΟ)

  • Δόγμα

Στις 12 περίπου το μεσημέρι, στην πλατεία Ιατρίδη στον Πύργο, έγινε η υποδοχή του νέου Μητροπολίτη Ηλείας από τον δήμαρχο Τάκη Αντωνακόπουλο και τον απερχόμενο Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Γερμανό, παρουσία όλων των φορέων, των επίσημων προσώπων και κόσμου από ολόκληρο το νομό.

Με κάθε θρησκευτική μεγαλοπρέπεια, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου, έγινε σήμερα το μεσημέρι η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης κ. Αθανάσιου Β’.

Στις 12 περίπου το μεσημέρι, στην πλατεία Ιατρίδη στον Πύργο, έγινε η υποδοχή του νέου Μητροπολίτη Ηλείας από τον δήμαρχο Τάκη Αντωνακόπουλο και τον απερχόμενο Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Γερμανό, παρουσία όλων των φορέων, των επίσημων προσώπων και κόσμου από ολόκληρο το νομό.

Συνοδεία αγήματος της Πολεμικής Αεροπορίας ο κ.κ. Αθανάσιος κατευθύνθηκε προς τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου Πύργου, όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή της ενθρόνισης του. Ο κόσμος δέχθηκε τον νέο Ποιμενάρχη του φωνάζοντας πολλές φορές «ΆΞΙΟΣ», ενώ η τελετή ολοκληρώθηκε με χαιρετισμούς από τους επίσημους προσκεκλημένους.

Σε κλίμα συγκίνησης και λαμπρότητας η τελετή Υποδοχής για την Ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Αθανάσιου από τον Δήμαρχο Πύργου Παναγιώτη Αντωνακόπουλο

Με κάθε λαμπρότητα, σε κλίμα συγκίνησης και χαράς, υποδέχτηκε ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος το νέο Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Αθανάσιο το πρωί της Δευτέρας (14/11/2022)

Στην κατάμεστη από κόσμο πλατεία Ιατρίδη, πραγματοποιήθηκε η τελετή υποδοχής του Σεβασμιωτάτου, όπου κλήρος, εκπρόσωποι των πολιτικών αρχών, αιρετοί, εκπρόσωποι των στρατιωτικών αρχών και πλήθος κόσμου αναφώνησαν όλοι «Άξιος!».

Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πύργου αναφέρθηκε αρχικά στον τοποτηρητή της Ι.Μ. Ηλείας και πρώην Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Γερμανό, λέγοντας: «Είναι τιμή μας, σαν λαός της Ηλείας που τόσα χρόνια σας είχαμε πνευματικό μας ηγέτη. Πάντα θα σας έχουμε στην καρδιά μας και στο μυαλό μας γιατί παραμείνατε στο κοινό ως παράδειγμα προσφοράς της Εκκλησίας και της διοίκησης» και συνέχισε:

«Το μέτρο της αγάπης για κάθε άνθρωπο είναι δύσκολο. Σήμερα όμως αυτή η πρωτοφανής κοσμοπλημμύρα που κατέκλυσε τον Πύργο με ανθρώπους απ’ όλη την Ηλεία, δείχνει ότι ο νέος μας Μητροπολίτης κ.κ. Αθανάσιος έχει χαραχθεί με ανεξίτηλα γράμματα στο μυαλό και την ψυχή μας. Σεβασμιότατε, παραλαμβάνετε ένα βαρύ φορτίο από τον πρώην Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Γερμανό. Ένα έργο πρωτοφανές στην εκκλησιαστική ιστορία και τη χώρα, στο επίπεδο της κοινωνικής πολιτικής, της αλληλεγγύης, της χρηστής διοίκησης που θα ζήλευαν και τα πιο οργανωμένα Νομικά Πρόσωπα στη χώρα. Νομίζω ότι σ’ αυτά τα χνάρια θα βαδίσετε…

Σήμερα όμως καλείται η Εκκλησία να δείξει μεγαλύτερη δράση, και όπως πάντα πρωταγωνιστεί στον τομέα της αλληλεγγύης.

Γιατί είναι πάντα επίκαιρο το χωρίον του Κατά Ματθαίου Ευαγγέλιον. Ότι, πώς θα ξεχωρίσει ο Κύριος τους ανθρώπους σε μια άλλη διάσταση; Ποιοι είναι οι καλοί και ποιοι δεν είναι;», για να αναφερθεί σ’ αυτό το σημείο στο πάντα επίκαιρο δίδαγμα και το λόγια του Κυρίου: «…επειδή πείνασα και μου δώσατε να φάω,. δίψασα και μου δώσατε να πιω,. ξένος ήμουν και με φιλοξενήσατε,. γυμνός ήμουν και με ντύσατε,. ασθένησα και με επισκεφθήκατε,. σε φυλακή ήμουν και ήρθατε σε μένα. Τότε, οι δίκαιοι θα του απαντήσουν, λέγοντας: Κύριε, πότε σε είδαμε να πεινάς και σε θρέψαμε; Ή, να διψάς και σου δώσαμε να πιεις; Και πότε σε είδαμε ξένον και σε φιλοξενήσαμε; Ή, γυμνό, και σε ντύσαμε; Και πότε σε είδαμε ασθενή ή σε φυλακή, και ήρθαμε σε σένα; Και απαντώντας ο βασιλιάς, θα τους πει: Σας διαβεβαιώνω, καθόσον το αυτό κάνατε σε έναν από τούτους τούς ελάχιστους αδελφούς μου, το κάνατε σε μένα».

Αυτή είναι η απάντηση σήμερα στην κρίση που περνάει η κοινωνία και η Εκκλησία την κάνει πράξη.

Η διαδρομή του καθενός και ιδιαίτερα όταν είμαστε συμπατριώτες όπως με τον κ.κ. Αθανάσιο, είναι γνωστή. Έκανε μια διαδρομή ως παιδί, 12μελούς φτωχής πολύτεκνης οικογένειας από την Ξυλοκέρα, που ερχόταν στον Πύργο με τα πόδια καθημερινά για να βρει το φως της γνώσης. Αυτός ο δρόμος τον οδήγησε στο φως της αλήθειας που είναι το φως του Θεού. Το φως της θρησκείας μας, του Χριστιανισμού που έχει πάντα κέντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.

Είμαστε σίγουροι ότι, όπως είμαστε σήμερα εδώ όλοι μαζί, κλήρος και λαός, θα προχωρήσουμε με τη νέα μας πνευματική και θρησκευτική ηγεσία στην Μητρόπολή μας, αγαπημένοι να παράξουμε έργο.

Το πλήθος του κόσμου δείχνει ότι είσαι στις ψυχές μας, στις σκέψεις μας . είσαι άξιος, κι αυτό αποδείχθηκε ότι ήσουν και η πρόταση του κ.κ. Γερμανού ο οποίος με αλάνθαστο κριτήριο διοίκησε όλα αυτά τα χρόνια και προσέφερε ένα έργο που θα γραφτεί με χρυσά γράμματα. Έτσι καλείται και ο σημερινός μας Μητροπολίτης να γράψει τις χρυσές σελίδες της Μητρόπολής Ηλείας. Άξιος!»

–  Σε ένδειξη τιμής και σεβασμού ο κ. Αντωνακόπουλος πρόσφερε στον Μητροπολίτη Ηλείας το Αρχιερατικό εγκόλπιον, καταλήγοντας: «Σας δίνουμε τη νενομισμένη διαβεβαίωση του κόσμου ότι πιστεύει σε σας, κι όπως θα σας ακουμπά αυτό το εγκόλπιο στο μέρος της καρδιάς, θα σας ακουμπά ο λαός της Ηλείας».

Πηγή: https://ilia.news/

TOP NEWS