Εορτασμός 157ης Επετείου της Αρκαδικής εθελοθυσίας στην Ιερά Μονή Αρκαδίου

  • Dogma
αρκαδίου

Με πάνδημη συμμετοχή και λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε, την Τετάρτη, 8η Νοεμβρίου 2023, στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Αρκαδίου, ο εορτασμός για τη συμπλήρωση 157 ετών από την Αρκαδική Εθελοθυσία.

Κατόπιν προσκλήσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Προδρόμου, προσήλθε και προέστη των εορταστικών εκδηλώσεων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, ο οποίος χοροστάτησε κατά τον Όρθρο της Εορτής της Συνάξεως των Αρχιστρατήγων Μιχαήλ και Γαβριήλ και των λοιπών Ασωμάτων Δυνάμεων, στο ιστορικό Καθολικό της Ιεράς Μονής Αρκαδίου, και ακολούθως προεξήρχε της Δισαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, συλλειτουργούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Προδρόμου.

Στη Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος ο Πανοσιολογιώτατος Μέγας Ιεροκήρυξ της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας κ. Πανάρετος, η συνοδεία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών, πατέρες εκ της Αδελφότητος της Ιεράς Μονής Αρκαδίου και άλλοι κληρικοί της Τοπικής μας Εκκλησίας και της Ιεράς Μητροπόλεως Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών, κατά την εμπνευσμένη ομιλία του στη Θεία Λειτουργία, επεσήμανε προς το πολυπληθές εκκλησίασμα ότι το Αρκάδι δεν είναι απλώς ένας τόπος, ένα τοπόσημο, αλλά είναι τρόπος ζωής και ύπαρξης, τονίζοντας την έννοια του όρου «εθελοθυσία», ως την εκούσια, ελεύθερη και αβίαστη επιλογή της θυσίας έναντι οποιασδήποτε άλλης επιλογής συμβιβασμού ενώπιον των προκλήσεων της εποχής εκείνης. Ο Σεβασμιώτατος είπε χαρακτηριστικά, ότι ο μεγαλύτερος έπαινος που μέχρι σήμερα έχει δεχθεί στην ζωή του είναι το ερώτημα: «είστε Κρητικός;», ενώ ανέφερε ότι, ως Μακεδόνας στην καταγωγή, εκφράζει τη χαρά του που σήμερα καταθέτει στην Κρήτη την ευγνωμοσύνη για την συμμετοχή και συμπαράσταση των Κρητών στο Μακεδονικό Αγώνα.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών τέλεσε Τρισάγιο στην ιστορική, ηρωική και μαρτυρική Πυριτιδαποθήκη του Αρκαδίου, μνημονεύοντας όλους τους Ήρωες προπάτορές μας με αισθήματα συγκίνησης και ευγνωμοσύνης.

Στη συνέχεια, με την παρουσία όλων των τοπικών πολιτικών, στρατιωτικών και αστυνομικών Αρχών, εκπροσώπων φορέων και συλλόγων, και πλήθους ευλαβών προσκυνητών, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη Δοξολογία, στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Αρκαδίου, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ευγενίου.

Τον Πανηγυρικό της Επετείου του Ολοκαυτώματος, με τίτλο «Η Εθελοθυσία του Αρκαδίου της Λευτεριάς Σημάδεψε τον Δρόμο», εξεφώνησε ο ελλογιμ. κ. Μιχαήλ Παπαηλιάκης, Γεωπόνος στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο και Ιστορικός Ερευνητής, ο οποίος ομίλησε επίκαιρα για τη σπουδαιότητα και τα μηνύματα της ημέρας.

Ακολούθως, στο Οστεοφυλάκιο της Ιεράς Μονής Αρκαδίου, αναγνώσθηκε Τρισάγιο υπό των αγίων Αρχιερέων και έλαβε χώρα η κατάθεση στεφάνων από τις Αρχές του τόπου.

Μετά το πέρας των εκδηλώσεων, προσφέρθηκε εόρτια τράπεζα προς όλους τους πολυπληθείς προσκυνητές, στο Ηγουμενείο και στους περιβάλλοντες χώρους της Ιεράς Μονής Αρκαδίου.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος εξέφρασε τις ευγνώμονες ευχαριστίες του προς όλους τους υψηλούς προσκεκλημένους. Τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ευγένιο, ο οποίος για πρώτη φορά από τη νέα του εκκλησιαστική διακονία έλαβε μέρος στους εορτασμούς της Αρκαδικής Εθελοθυσίας, και ιδιαιτέρως τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών, ο οποίος ετίμησε διά της υψηλής παρουσίας του τους εφετινούς εορτασμούς και εμψύχωσε, με τους μεστούς και καρδιακούς λόγους του, όλους τους πολυπληθείς ακροατές του κηρύγματός του. Επίσης, ο Επίσκοπός μας ευχαρίστησε για την τιμητική παρουσία τους τον εκπρόσωπο της εντίμου Ελληνικής Πολιτείας, Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Ιωάννη Κεφαλογιάννη, τον Βουλευτή Νομού Ρεθύμνης με το πολιτικό κόμμα «ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ» κ. Εμμανουήλ Χνάρη, τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη, την Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης κ. Μαίρη Λιονή, τους Δημάρχους, Ρεθύμνης κ. Γεώργιο Μαρινάκη, Μυλοποτάμου κ. Δημήτριο Κόκκινο και Ανωγείων κ. Σωκράτη Κεφαλογιάννη, τον Πρύτανη και τους Αντιπρυτάνεις του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, τους Διοικητές της «V Μεραρχίας Κρητών», του 547 και 548 Α/Μ Ταγμάτων Πεζικού Ρεθύμνης και τους λοιπούς επικεφαλής των τοπικών στρατιωτικών και αστυνομικών Αρχών.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Πρόδρομος ευχαρίστησε τον Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη Τίτο Βαμβακά, Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Αρκαδίου, και την περί αυτόν Ιερά Αδελφότητα για την εν γένει προετοιμασία και την αβραμιαία δοχή και φιλοξενία προς όλους, ευχόμενος το ένδοξο και αιώνιο Αρκάδι να εμπνέει και να φωτίζει πάντοτε τους δρόμους και τις επιλογές μας.

TOP NEWS