Εορτασμός στη Μητρόπολη Λέρου για την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων

  • Dogma
Δωδεκανήσου

Με πατριωτικό ενθουσιασμό και θρησκευτική λαμπρότητα εορτάστηκε την Τρίτη 7 Μαρτίου 2017, η 69η επέτειος της ενσωματώσεως της Δωδεκανήσου με την Μητέρα Ελλάδα, στα νησιά της Μητροπόλεως Λέρου-Καλύμνου-Αστυπαλαίας.

ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ
Μεγαλειώδης παρέλαση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 7 Μαρτίου 2017 το πρωί, στην Κάλυμνο, στα πλαίσια του εορτασμού για την 69η επέτειο της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου με τη μητέρα Ελλάδα, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου. Εντυπωσιακή η συμμετοχή του κόσμου που παρακολούθησε την παρέλαση και που από νωρίς είχε κατακλύσει την παραλιακή οδό. Άψογη η παρουσία των τμημάτων της μαθητιώσας νεολαίας όλων των Σχολείων Α/βάθμιας και Β/βάθμιας εκπαίδευσης, Αθλητικών συλλόγων, του Λυκείου Ελληνίδων και των προσκόπων. Τα στρατιωτικά τμήματα που συμμετείχαν εντυπωσίασαν και δίκαια απέσπασαν τα αυθόρμητα χειροκροτήματα του κόσμου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος έφτασε στο αεροδρόμιο Καλύμνου με στρατιωτικό ελικόπτερο στις 10.15  το πρωί. Αμέσως μετά προσήλθε τον Ιερό Ναό του Χριστού όπου τον ανέμενε ο Δήμαρχος Ι.Γαλουζής και οι Τοπικές Αρχές του νησιού. Ακολούθησε Δοξολογία χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας κ.κ. Παισίου. Τον Πανηγυρικό εκφώνησε ο νέος Πρόεδρος του Δ.Σ. καθηγητής φιλόλογος Ποθητός Μαγκούλιας. Στη συνέχεια πεζή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέβη στο  Μνημείο των Πεσόντων όπου κατέθεσε στεφάνι. Ακολούθησε η Παρέλαση μαθητικών και στρατιωτικών τμημάτων, την οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακολούθησε από ειδική εξέδρα που είχε στηθεί στο χώρο αριστερά του μνημείου. Μετά την παρέλαση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε δηλώσεις στα ΜΜΕ και συνοδευόμενος από το Δήμαρχο περπάτησε ανάμεσα στον κόσμο χαιρετώντας τον. Από τον χώρο της παρέλασης μετέβη στο Δημαρχιακό Μέγαρο όπου ενημερώθηκε από το Δήμαρχο και ακολούθησε η μετάβαση στο ισόγειο του Πνευματικού Κέντρου- Αναγνωστηρίου «ΑΙ ΜΟΥΣΑΙ», στην είσοδο του οποίου υπήρχε Έκθεση Φωτογραφίας και εγγράφων για τα 70 χρόνια «Ελεύθερα Δωδεκάνησα» (1947-2017). Στην αίθουσα του ισογείου του Αναγνωστηρίου, πραγματοποιήθηκε ειδική τελετή ανακήρυξης της Α.Ε. του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου σε επίτιμο δημότη Δήμου Καλυμνίων. Μετά το πέρας  της τελετής  ο Πρόεδρος επισκέφτηκε τον Ιερό Ναό Αγίου Σάββα του εν Καλύμνω. Ακολούθως επιβιβάστηκε σε σκάφος της ΛΣ-ΕΛ/ΑΚΤ και επισκέφτηκε την νήσο Ψέριμο. Μετά την επιστροφή του από Ψέριμο μετέβη στο Ξενοδοχείο «Πλάζα» Μασούρι, όπου ο Δήμος Καλυμνίων παράθεσε επίσημο γεύμα. Λίγο μετά τις 16.00 αναχώρησε για Ρόδο. Να σημειώσουμε ότι την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός, ενώ από τη ΝΔ παρών ήταν ο βουλευτής Ρεθύμνου Ιωάννης Κεφαλογιάννης. Τις Ένοπλες Δυνάμεις εκπροσώπησε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ. Παρόντες επίσης ο βουλευτής Δωδεκανήσου Ηλίας Καματερός, ο αντιπεριφερειάρχης Χαρ.Κόκκινος και ο πρώην Υπουργός Αριστοτέλης Παυλίδης.

unnamed (4) Δωδεκανήσου unnamed (2) unnamed unnamed (20) unnamed (19) unnamed (18) unnamed (17) unnamed (16)
ΣΤΗ ΛΕΡΟ
Οι εκδηλώσεις περιελάμβαναν γενικό σημαιοστολισμό και φωταγώγηση των δημοσίων κτιρίων, καταστημάτων, οικιών, ναυλοχούντων πλοίων, κλπ., ενώ σε όλα τα σχολεία της Λέρου πραγματοποιήθηκαν σχετικές εκδηλώσεις, για την ιστορική σημασία του μεγάλου γεγονότος της Ενσωματώσεως της Δωδεκανήσου με την Μητέρα Ελλάδα. Την Τρίτη 7 Μαρτίου, στις 10:00΄ το πρωί, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Λακκίου Λέρου, τελέσθηκε επίσημος Δοξολογία υπό του Θεοφ. Επισκόπου Στρατονικείας κ. Στεφάνου και του Ιερού Κλήρου της Νήσου, παρουσία τοπικών πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών, Σωμάτων Ασφαλείας, φορέων και συλλόγων, της μαθητιώσας νεολαίας με τις σημαίες των σχολείων τους, των εκπαιδευτικών και πολλών πολιτών. Μετά το πέρας της Δοξολογίας, στην σημαιοστολισμένη πλατεία «Π.Ρούσσου», τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων, ενώ τιμές απέδωσε η Φιλαρμονική του Δήμου και άγημα του 588ΤΕ. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Αλίντων κ. Αναστάσιος Χατζηλάρης. Οι πολύ καλές καιρικές συνθήκες βοήθησαν ώστε πλήθος κόσμου να συρρεύσει και να παρακολουθήσει την καθιερωμένη παρέλαση, όπου τα τμήματα της μαθητιώσας νεολαίας έκαναν μία ωραιότατη παρουσία. Εντυπωσιακή ήταν η παρουσία της Δημοτικής Φιλαρμονικής, του Μ.Π.Συλλόγου «Άρτεμις» με παραδοσιακές στολές, του 3ου Σώματος Ναυτοπροσκόπων, του Οδηγισμού, και κυρίως η παρέλαση των δύο αγημάτων του Στρατού μας, που καταχειροκροτήθηκε.

unnamed (15) unnamed (14) unnamed (13) unnamed (12) unnamed (11) unnamed (10) unnamed (9) unnamed (8) unnamed (7) unnamed (6) unnamed (5)
Επιμέλεια-Φωτογραφίες:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματέας Ιεράς Μητροπόλεως
Κείμενο – Φωτογραφίες : “Kalymnos News”, “KOS NEWS”, Ν.Μαμάκας – «Αλήθεια FM» – π.Κ.Σμαλιός

TOP NEWS