Εορτάσθηκε η 177η επέτειος εγκαινίων του Ι.Ν. Αγίου Μάρκου Βροντάδου

  • Δόγμα

Εις το πέρας της Θείας Λειτουργίας ετελέσθη Κτιτορικόν Μνημόσυνον και ο Μητροπολίτης Χίου εδώρισεν εις τον Ι. Ναόν εν εγκόλπιον εικονίζον τον Ευαγγελιστήν Μάρκον.

Την Παρασκευήν 30ην Σεπτεμβρίου 2022 ετελέσθη η Αρχαιοτάτη Θεία Λειτουργία, η αποδιδομένη εις τον Ευαγγελιστήν Μάρκον ιερουργούντος του  Μητροπολίτου Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκου, με την συμμετοχήν αρκετών Κληρικών και του Αρχιδιακόνου π. Αποστόλου Λάρδα, ικανού αριθμού πιστών, παιδιών της Κατασκηνώσεως «ΤΟ ΚΑΡΑΒΙ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ» της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Σπουδαστών των Α.Ε.Ν. Χίου και Οινουσσών, μαθητών του Β’ Δημοτικού Σχολείου Βροντάδου, προσκυνητών από τον Ρ/Σ της Πειραικής Εκκλησίας, του Αντιπεριφερειάρχου κ. Παντελεήμονος Μπουρνιά, της Προέδρου Βροντάδου κ. Μαριάννας Πελαντή, κ. α.

Τον θείον λόγον εκήρυξε ο Μητροπολίτης Χίου, ο οποίος προέβη εις την αναφοράν διά τον άρρηκτον αγιολογικόν δεσμόν του Ευαγγελιστού Μάρκου και της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, και συγκεκριμένης ετόνισεν ότι ο Άγιος Μάρκος ως Ιδρυτής της Αποστολικής Εκκλησίας της Αλεξανδρείας είναι ο πνευματικός πατήρ τριών Αιγυπτιωτών Αγίων συνδεδεμένων με την Χίον, του Αγ. Ισιδώρου, πρωτομάρτυρος της Χίου, του Αγ. Μηνά, πολιούχου της Χίου, και του Αγ. Νεκταρίου Πενταπόλεως διδασκάλου εις την Χίον.

Εις το πέρας της Θείας Λειτουργίας ετελέσθη Κτιτορικόν Μνημόσυνον και ο Μητροπολίτης Χίου εδώρισεν εις τον Ι. Ναόν εν εγκόλπιον εικονίζον τον Ευαγγελιστήν Μάρκον.

Ο Ιερός Ναός ευρίσκεται εις θέσιν, καθ’ ην τον 16ο αιώνα ευρίσκετο γενουάτικη έπαυλις με ναύδριον του Αγίου Μάρκου. Με την αποχώρησιν των Γενουατών από την Χίον, ο Ναός περιέρχεται εις τους Ορθόδοξους και εις τα τέλη του 18ου αιώνος είναι δίκλιτος με παράβημα του Αγίου Κωνσταντίνου. Κατεστράφη κατά την σφαγήν της Χίου το 1822 και, εν συνεχεία, ανηγέρθη νέος Ιερός Ναός τρίκλιτος με νέον παράβημα του Αγίου Νικολάου και εγκαινιάζεται την 30ην Σεπτεμβρίου 1845 από τον Μητροπολίτην Χίου Σωφρόνιον (είτα Πατριάρχην Αλεξανδρείας).

Υπέστη φοβεράς ζημίας κατά τον σεισμόν του 1881 και ανεκαινίσθη και ενεκαινιάσθη την 25ην Απριλίου 1889.

Εις τον Ιερόν Ναόν φυλάσσεται τεμάχιον υφάσματος με αίμα του Νεομάρτυρος Αγίου Αγγελή του Αργείου, ο οποίος προ του μαρτυρίου του διήλθεν από την Ενορίαν.

Ο Ιερός Ναός Αγίου Μάρκου εδέχθη προσφάτως τας ευλογητάς επισκέψεις του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου (2015) και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου (2013), καθώς και του πρ. Πρωθυπουργού κ. Αντωνίου Σαμαρά, του πρ. Πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γεωργίου Μπαμπινιώτη, Καθηγητού Γλωσσολογίας, και του πρ. Αρχηγού ΓΕΝ Ναυάρχου κ. Κοσμά Χρηστίδη.

Εις την Ενορίαν λειτουργεί Ίδρυμα με την επωνυμίαν «Ίδρυμα Πνευματικόν και Πολιτιστικόν Κέντρον Ιερού Ναού Αγίου Μάρκου Βροντάδου »ο Ευαγγελιστής Μάρκος»». Χορωδία Κυριών με Χοράρχην τον κ. Σταύρον Στείρον, Καθηγητήν Μουσικής, και διδασκαλία μαθημάτων παραδοσιακής πηλοποιίας από την κ. Μαρίαν Χρυσούλη.

TOP NEWS