Εορταστική εκδήλωση για την συμπλήρωση δέκα ετών από την εκλογή του Αρχιεπισκόπου

  • Dogma
Μακαριωτάτου

Παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου και του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα πραγματοποιήθηκε την τετάρτη το βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών εορταστική εκδήλωση για την συμπλήρωση δέκα χρόνων από την εκλογή του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης
Παρέστησαν, επίσης, σύσσωμη η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, η Πολιτική και Πολιτειακή ηγεσία, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, πρυτάνεις, ακαδημαϊκοί, Διευθυντές υπηρεσιών της Συνόδου και της Αρχιεπισκοπής, κλήρος και λαός.

ÅÊÄÇËÙÓÇ ÔÉÌÇÓ ÃÉÁ ÔÇÍ ÓÕÌÐËÇÑÙÓÇ 10 ×ÑÏÍÙÍ ÁÐÏ ÔÇÍ ÅÊËÏÃÇ ÔÏÕ ÁÑ×ÉÅÐÉÓÊÏÐÏÕ ÉÅÑÙÍÕÌÏÕ (EUROKINISSI/ÓÔÅËÉÏÓ ÌÉÓÉÍÁÓ) ÅÊÄÇËÙÓÇ ÔÉÌÇÓ ÃÉÁ ÔÇÍ ÓÕÌÐËÇÑÙÓÇ 10 ×ÑÏÍÙÍ ÁÐÏ ÔÇÍ ÅÊËÏÃÇ ÔÏÕ ÁÑ×ÉÅÐÉÓÊÏÐÏÕ ÉÅÑÙÍÕÌÏÕ (EUROKINISSI/ÓÔÅËÉÏÓ ÌÉÓÉÍÁÓ) ÅÊÄÇËÙÓÇ ÔÉÌÇÓ ÃÉÁ ÔÇÍ ÓÕÌÐËÇÑÙÓÇ 10 ×ÑÏÍÙÍ ÁÐÏ ÔÇÍ ÅÊËÏÃÇ ÔÏÕ ÁÑ×ÉÅÐÉÓÊÏÐÏÕ ÉÅÑÙÍÕÌÏÕ (EUROKINISSI/ÓÔÅËÉÏÓ ÌÉÓÉÍÁÓ) ÔÉÌÇÔÉÊÇ ÅÊÄÇËÙÓÇ ÃÉÁ ÔÇÍ ÓÕÌÐËÇÑÙÓÇ 10 ×ÑÏÍÙÍ ÁÐÏ ÔÇÍ ÅÊËÏÃÇ ÔÏÕ ÁÑ×ÉÅÐÉÓÊÏÐÏÕ ÉÅÑÙÍÕÌÏÕ //×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ

Ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής εψηφισμένος Επίσκοπος Θεσπιών κ. Συμεών κατά την έναρξη της εκδήλωσης αναφέρθηκε στην περυσινή συνάντηση κληρικών και λαϊκών στελεχών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Μία μεγαλειώδης σύναξη του βασικού κορμού των χιλιάδων αμίσθων και εθελοντών συνεργατών του έργου της Αρχιεπισκοπής. «Σε εκείνη την συνάντηση της επετείου των εννέα ετών της Αρχιεπισκοπικής περιόδου του Μακαριωτάτου μας, γεννήθηκε η επιθυμία σε όλους εμάς τους συνεργάτες του, κληρικούς και λαϊκούς, επιθυμία που έγινε υπόσχεση, προκειμένου να προσδιορισθεί ένα σημείο μιας νέας συνάντησής μας, το οποίο εδώ και ένα χρόνο προσδιορίσθηκε για σήμερα, για τις 7 Φεβρουαρίου του 2018, ημέρα της συμπληρώσεως 10 ετών από της Χάριτι Θεού εκλογής του Μακαριωτάτου στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο των Αθηνών» τόνισε ο Πρωτοσύγκελλος και σημείωσε ότι «για τον λόγο αυτό πραγματοποιείται σήμερα αυτή η λιτή, σεμνή και απέριττη εκδήλωσή μας», επισημαίνοντας πως «ο Αρχιεπίσκοπος στα δύσκολα πραγματικά χρόνια της Αρχιεπισκοπείας Του, τα οποία ασφαλώς θα αποτιμήσει ο ιστορικός του μέλλοντος, δεν έπραξε και δεν πράττει τίποτα άλλο από το καθήκον ενός αληθινού Πνευματικού Πατέρα: να διακονεί τον Θεό και τον άνθρωπο με αγάπη, και μάλιστα τον κάθε άνθρωπο χωρίς διάκριση» και ολοκληρώνοντας την ομιλία του υπογράμμισε: «Όλο το έργο Σας, Μακαριώτατε, συνοψίζεται σε μία λέξη: ΑΓΑΠΗ».

ÔÉÌÇÔÉÊÇ ÅÊÄÇËÙÓÇ ÃÉÁ ÔÇÍ ÓÕÌÐËÇÑÙÓÇ 10 ×ÑÏÍÙÍ ÁÐÏ ÔÇÍ ÅÊËÏÃÇ ÔÏÕ ÁÑ×ÉÅÐÉÓÊÏÐÏÕ ÉÅÑÙÍÕÌÏÕ //×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ ÔÉÌÇÔÉÊÇ ÅÊÄÇËÙÓÇ ÃÉÁ ÔÇÍ ÓÕÌÐËÇÑÙÓÇ 10 ×ÑÏÍÙÍ ÁÐÏ ÔÇÍ ÅÊËÏÃÇ ÔÏÕ ÁÑ×ÉÅÐÉÓÊÏÐÏÕ ÉÅÑÙÍÕÌÏÕ //×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ ÔÉÌÇÔÉÊÇ ÅÊÄÇËÙÓÇ ÃÉÁ ÔÇÍ ÓÕÌÐËÇÑÙÓÇ 10 ×ÑÏÍÙÍ ÁÐÏ ÔÇÍ ÅÊËÏÃÇ ÔÏÕ ÁÑ×ÉÅÐÉÓÊÏÐÏÕ ÉÅÑÙÍÕÌÏÕ //×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ ÔÉÌÇÔÉÊÇ ÅÊÄÇËÙÓÇ ÃÉÁ ÔÇÍ ÓÕÌÐËÇÑÙÓÇ 10 ×ÑÏÍÙÍ ÁÐÏ ÔÇÍ ÅÊËÏÃÇ ÔÏÕ ÁÑ×ÉÅÐÉÓÊÏÐÏÕ ÉÅÑÙÍÕÌÏÕ //×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ ÔÉÌÇÔÉÊÇ ÅÊÄÇËÙÓÇ ÃÉÁ ÔÇÍ ÓÕÌÐËÇÑÙÓÇ 10 ×ÑÏÍÙÍ ÁÐÏ ÔÇÍ ÅÊËÏÃÇ ÔÏÕ ÁÑ×ÉÅÐÉÓÊÏÐÏÕ ÉÅÑÙÍÕÌÏÕ //×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ ÔÉÌÇÔÉÊÇ ÅÊÄÇËÙÓÇ ÃÉÁ ÔÇÍ ÓÕÌÐËÇÑÙÓÇ 10 ×ÑÏÍÙÍ ÁÐÏ ÔÇÍ ÅÊËÏÃÇ ÔÏÕ ÁÑ×ÉÅÐÉÓÊÏÐÏÕ ÉÅÑÙÍÕÌÏÕ //×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ ÔÉÌÇÔÉÊÇ ÅÊÄÇËÙÓÇ ÃÉÁ ÔÇÍ ÓÕÌÐËÇÑÙÓÇ 10 ×ÑÏÍÙÍ ÁÐÏ ÔÇÍ ÅÊËÏÃÇ ÔÏÕ ÁÑ×ÉÅÐÉÓÊÏÐÏÕ ÉÅÑÙÍÕÌÏÕ //×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ ÔÉÌÇÔÉÊÇ ÅÊÄÇËÙÓÇ ÃÉÁ ÔÇÍ ÓÕÌÐËÇÑÙÓÇ 10 ×ÑÏÍÙÍ ÁÐÏ ÔÇÍ ÅÊËÏÃÇ ÔÏÕ ÁÑ×ÉÅÐÉÓÊÏÐÏÕ ÉÅÑÙÍÕÌÏÕ //×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ ÔÉÌÇÔÉÊÇ ÅÊÄÇËÙÓÇ ÃÉÁ ÔÇÍ ÓÕÌÐËÇÑÙÓÇ 10 ×ÑÏÍÙÍ ÁÐÏ ÔÇÍ ÅÊËÏÃÇ ÔÏÕ ÁÑ×ÉÅÐÉÓÊÏÐÏÕ ÉÅÑÙÍÕÌÏÕ //×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ ÔÉÌÇÔÉÊÇ ÅÊÄÇËÙÓÇ ÃÉÁ ÔÇÍ ÓÕÌÐËÇÑÙÓÇ 10 ×ÑÏÍÙÍ ÁÐÏ ÔÇÍ ÅÊËÏÃÇ ÔÏÕ ÁÑ×ÉÅÐÉÓÊÏÐÏÕ ÉÅÑÙÍÕÌÏÕ //×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ

Αμέσως μετά ο π. Ειρηναίος Νάκος, Γενικός ΔΙευθυντής του Εκκλησιαστικού Ιδρύματος Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής παρουσίασε την βυζαντινή Χορωδία μαθητών και αποφοίτων της Σχολής και ακολούθησε πρόγραμμα βυζαντινού μέλους υπό την Διεύθυνση του κ. Κωνσταντίνου Αγγελίδη. Στη συνέχεια, ο Αρχιμανδρίτης Συμεών Βενετσιάνος, Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Νεότητας και Οικογένειας της Αρχιεπισκοπής, παρουσίασε την Παιδική – Νεανική Συμφωνική Ορχήστρα και ακολούθησε πρόγραμμα συμφωνικής μουσικής υπό την Διεύθυνση της κ. Νίνας Πατρικίδου.

ÔÉÌÇÔÉÊÇ ÅÊÄÇËÙÓÇ ÃÉÁ ÔÇÍ ÓÕÌÐËÇÑÙÓÇ 10 ×ÑÏÍÙÍ ÁÐÏ ÔÇÍ ÅÊËÏÃÇ ÔÏÕ ÁÑ×ÉÅÐÉÓÊÏÐÏÕ ÉÅÑÙÍÕÌÏÕ //×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ ÔÉÌÇÔÉÊÇ ÅÊÄÇËÙÓÇ ÃÉÁ ÔÇÍ ÓÕÌÐËÇÑÙÓÇ 10 ×ÑÏÍÙÍ ÁÐÏ ÔÇÍ ÅÊËÏÃÇ ÔÏÕ ÁÑ×ÉÅÐÉÓÊÏÐÏÕ ÉÅÑÙÍÕÌÏÕ //×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ ÔÉÌÇÔÉÊÇ ÅÊÄÇËÙÓÇ ÃÉÁ ÔÇÍ ÓÕÌÐËÇÑÙÓÇ 10 ×ÑÏÍÙÍ ÁÐÏ ÔÇÍ ÅÊËÏÃÇ ÔÏÕ ÁÑ×ÉÅÐÉÓÊÏÐÏÕ ÉÅÑÙÍÕÌÏÕ //×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ ÔÉÌÇÔÉÊÇ ÅÊÄÇËÙÓÇ ÃÉÁ ÔÇÍ ÓÕÌÐËÇÑÙÓÇ 10 ×ÑÏÍÙÍ ÁÐÏ ÔÇÍ ÅÊËÏÃÇ ÔÏÕ ÁÑ×ÉÅÐÉÓÊÏÐÏÕ ÉÅÑÙÍÕÌÏÕ //×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ ÔÉÌÇÔÉÊÇ ÅÊÄÇËÙÓÇ ÃÉÁ ÔÇÍ ÓÕÌÐËÇÑÙÓÇ 10 ×ÑÏÍÙÍ ÁÐÏ ÔÇÍ ÅÊËÏÃÇ ÔÏÕ ÁÑ×ÉÅÐÉÓÊÏÐÏÕ ÉÅÑÙÍÕÌÏÕ //×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ ÔÉÌÇÔÉÊÇ ÅÊÄÇËÙÓÇ ÃÉÁ ÔÇÍ ÓÕÌÐËÇÑÙÓÇ 10 ×ÑÏÍÙÍ ÁÐÏ ÔÇÍ ÅÊËÏÃÇ ÔÏÕ ÁÑ×ÉÅÐÉÓÊÏÐÏÕ ÉÅÑÙÍÕÌÏÕ //×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ

Κατόπιν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας στον χαιρετισμό του απευθυνόμενος προς τον Αρχιεπίσκοπο τόνισε: «θέλω να σας διαβεβαιώσω, εκφράζοντας όπως πιστεύω το κοινό αίσθημα, ότι έχετε ήδη αποδειχθεί Άξιος Ιεράρχης και Άξιος Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος. Και τούτο πρωτίστως διότι, μέσα σε ταραγμένους και χαλεπούς καιρούς, οδηγείτε το Σεπτό Σκάφος της Εκκλησίας της Ελλάδος ως οιακοστρόφος Σύνεσης και Σοφίας, ιδίως δε ως εκφραστής, τόσο για τον Κλήρο όσο και για τον Ορθόδοξο Λαό μας, του κορυφαίου Μακαρισμού (Ματθ. 5,9): «Μακάριοι οι ειρηνοποιοί, ότι αυτοί υιοί Θεού κληθήσονται». Από το σύνολο των πολλών αρετών σας, ας μου επιτραπεί, υπό την ιδιότητά μου ως Προέδρου της Δημοκρατίας, ν’ αναφερθώ, για λόγους που συνδέονται αυτονοήτως με την ιδιότητά μου αυτή, μόνον στις εξής δύο: Πρώτον, έχετε συμβάλει τα μέγιστα προς την κατεύθυνση της αρμονικής συμπόρευσης Πολιτείας και Εκκλησίας, σύμφωνα με τα δεδομένα της Ιστορίας μας και του Συντάγματός μας, το οποίο αποτελεί τον θεμέλιο λίθο της Έννομης Τάξης μας. Και για να γίνω σαφέστερος: Επί των ημερών σας, τηρείται απολύτως ο σεβασμός του ρόλου που επιφυλάσσει το Σύνταγμά μας στην Εκκλησία, και ο οποίος συνίσταται στην εκ μέρους της Εκκλησίας εκπλήρωση της Πνευματικής της Αποστολής, δίχως ανάμειξη στις κατά τις συνταγματικές ρυθμίσεις αρμοδιότητες της Πολιτείας. Τούτο επιτρέπει στην Πολιτεία να τηρεί, έναντι της Εκκλησίας, την στάση εκείνη, την οποία επιβάλλει η, ιστορικώς πλήρως τεκμηριωμένη, καθοριστική συμβολή της Εκκλησίας, διαχρονικώς, στους μεγάλους Αγώνες του Λαού μας και του Έθνους μας για την υπεράσπιση της Πατρίδας μας και της Ιστορίας μας. Δεύτερον, στην «καρδιά», κυριολεκτικώς, της βαθιάς κοινωνικής και οικονομικής κρίσης, που έχει πλήξει καιρίως την κοινωνία μας, αναλάβατε πλειάδα ουσιαστικών -και μακράν της περιττής δημοσιότητας- πρωτοβουλιών, για την στήριξη του χειμαζόμενου κοινωνικού συνόλου, ιδίως δε των οικονομικώς ασθενέστερων».

ÔÉÌÇÔÉÊÇ ÅÊÄÇËÙÓÇ ÃÉÁ ÔÇÍ ÓÕÌÐËÇÑÙÓÇ 10 ×ÑÏÍÙÍ ÁÐÏ ÔÇÍ ÅÊËÏÃÇ ÔÏÕ ÁÑ×ÉÅÐÉÓÊÏÐÏÕ ÉÅÑÙÍÕÌÏÕ //×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ

Συνεχίζοντας επεσήμανε ότι «με τον τρόπο αυτόν η Εκκλησία της Ελλάδος κάλυψε πολλά και σημαντικά κενά ως προς την επαρκή λειτουργία του Κοινωνικού Κράτους, στα οποία η Πολιτεία μόνη δεν θα ήταν σε θέση ν’ αντεπεξέλθει. Υπό τα δεδομένα αυτά τη Εκκλησία της Ελλάδος έσπευσε, εγκαίρως και αποτελεσματικώς, προς την κατεύθυνση της υπεράσπισης του κοινωνικού ιστού και, συνακόλουθα, της αποφυγής της ρήξης του, η οποία θα είχε επιπλέον ανυπολόγιστες συνέπειες για την πορεία προς την οριστική έξοδο του Τόπου μας από την πολυετή και επώδυνη κοινωνική και οικονομική κρίση. Μέσ’ από αυτήν την πορεία, η Εκκλησία της Ελλάδος εκπληρώνει την αποστολή της, σύμφωνα με την Ορθόδοξη Παράδοση του «Αγαπάτε Αλλήλους» και του «Δικαιοσύνην μάθετε οι ενοικούντες επί της Γης».

ÔÉÌÇÔÉÊÇ ÅÊÄÇËÙÓÇ ÃÉÁ ÔÇÍ ÓÕÌÐËÇÑÙÓÇ 10 ×ÑÏÍÙÍ ÁÐÏ ÔÇÍ ÅÊËÏÃÇ ÔÏÕ ÁÑ×ÉÅÐÉÓÊÏÐÏÕ ÉÅÑÙÍÕÌÏÕ //×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ ÔÉÌÇÔÉÊÇ ÅÊÄÇËÙÓÇ ÃÉÁ ÔÇÍ ÓÕÌÐËÇÑÙÓÇ 10 ×ÑÏÍÙÍ ÁÐÏ ÔÇÍ ÅÊËÏÃÇ ÔÏÕ ÁÑ×ÉÅÐÉÓÊÏÐÏÕ ÉÅÑÙÍÕÌÏÕ //×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ ÔÉÌÇÔÉÊÇ ÅÊÄÇËÙÓÇ ÃÉÁ ÔÇÍ ÓÕÌÐËÇÑÙÓÇ 10 ×ÑÏÍÙÍ ÁÐÏ ÔÇÍ ÅÊËÏÃÇ ÔÏÕ ÁÑ×ÉÅÐÉÓÊÏÐÏÕ ÉÅÑÙÍÕÌÏÕ //×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ ÔÉÌÇÔÉÊÇ ÅÊÄÇËÙÓÇ ÃÉÁ ÔÇÍ ÓÕÌÐËÇÑÙÓÇ 10 ×ÑÏÍÙÍ ÁÐÏ ÔÇÍ ÅÊËÏÃÇ ÔÏÕ ÁÑ×ÉÅÐÉÓÊÏÐÏÕ ÉÅÑÙÍÕÌÏÕ //×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ ÔÉÌÇÔÉÊÇ ÅÊÄÇËÙÓÇ ÃÉÁ ÔÇÍ ÓÕÌÐËÇÑÙÓÇ 10 ×ÑÏÍÙÍ ÁÐÏ ÔÇÍ ÅÊËÏÃÇ ÔÏÕ ÁÑ×ÉÅÐÉÓÊÏÐÏÕ ÉÅÑÙÍÕÌÏÕ //×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ

Στην αντιφώνησή του ο Αρχιεπίσκοπος αφού ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους τόνισε ότι «δέκα χρόνια Πρωθιεραρχίας και άλλα σαράντα χρόνια εκκλησιαστικής Διακονίας είναι ένα μεγάλο δώρο του Θεού» επισημαίνοντας ότι «από τα νεανικά μου χρόνια σταματούσα στο υπαρξιακό ερώτημα του ανθρώπου προς τον Ιησού Χριστό «Ποιο είναι το νόημα της ζωής;» και με πλημμύριζε η απάντησή Του. «Αγάπα τον Θεό με όλη την δύναμη της ψυχής σου και τον πλησίον σου σαν τον εαυτό σου». Τα πενήντα χρόνια που πέρασαν δεν βρήκα κάτι πιο συγκλονιστικό και πιο καταλυτικό. Μέσα στους δύο στόχους αυτούς κρύβεται το νόημα της ζωής. Καρπός αυτής της αγάπης είναι και η αποψινή εκδήλωση που οργάνωσαν τα παιδιά μας με τους δασκάλους τους, για να τιμήσουν κάποιον που επί πενήντα χρόνια της ζωής του, τα μοιράστηκε με την Αγάπη του Θεού και του πλησίον». Έπειτα ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στην πολύτιμη συνεισφορά των συνεργατών της Αρχιεπισκοπής και βράβευσε αντιπροσωπευτικά κάποιους από αυτούς που προσφέρουν τις δυνάμεις τους στο έργο της Εκκλησίας.
Ο Αρχιεπίσκοπος βράβευσε τους κ. Ευάγγελο Περλίγκα, Αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου, κ. Πολυζώη Κομνηνακίδη. Δικηγόρο, κ. Χρήστο Ρώμα, Φιλόλογο, κ. Ηλία Κουρεντή, Γενικό Διευθυντή Οικονομικών της Αρχιεπισκοπής, τον οποίο χαρακτήρισε πολύτιμο συνεργάτη και αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο που επιτελεί, κ. Χρήστο Παπακώστα, Οικονομολόγο, κ. Αθανάσιο Κολοκυθάς, Απόστρατο Αξιωματικό της Ελληνικής Αστυνομίας και την κ. Ελένη Μελιάδη, Παιδίατρο. Την εκδήλωση συντόνιζε ο Διευθυντής του Γραφείου Προσωπικού της Αρχιεπισκοπής Πρωτοπρεσβύτερος Αναστάσιος Βλαβιανός,  ενώ την Καλλιτεχνική Διεύθυνση του προγράμματος είχε ο Αρχιμανδρίτης Ειρηναίος Νάκος.

ÔÉÌÇÔÉÊÇ ÅÊÄÇËÙÓÇ ÃÉÁ ÔÇÍ ÓÕÌÐËÇÑÙÓÇ 10 ×ÑÏÍÙÍ ÁÐÏ ÔÇÍ ÅÊËÏÃÇ ÔÏÕ ÁÑ×ÉÅÐÉÓÊÏÐÏÕ ÉÅÑÙÍÕÌÏÕ //×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ ÔÉÌÇÔÉÊÇ ÅÊÄÇËÙÓÇ ÃÉÁ ÔÇÍ ÓÕÌÐËÇÑÙÓÇ 10 ×ÑÏÍÙÍ ÁÐÏ ÔÇÍ ÅÊËÏÃÇ ÔÏÕ ÁÑ×ÉÅÐÉÓÊÏÐÏÕ ÉÅÑÙÍÕÌÏÕ //×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ

TOP NEWS