Εορτή Αγίας Παρασκευής στη Μητρόπολη Φθιώτιδος

  • Dogma
παρασκευής

Με την πρέπουσα λαμπρότητα και την συμμετοχή μεγάλου πλήθους πιστών εορτάσθηκε στην Ιερά Μητρόπολή μας η σεβασμία μνήμη της αγίας οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής της Αθληφόρου.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος την παραμονή της εορτής της Αγίας Παρασκευής, Τετάρτη 25 Ιουλίου,  χοροστάτησε και εκήρυξε τον Θείο Λόγο προς το πολυπληθές εκκλησίασμα, αγίας  στο πανηγυρίζων Ιερό Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο στην Ταράτσα, αναφερόμενος στην ζωή και το μαρτύριο της αγίας.

Στην Ακολουθία παρέστησαν: ο Θεματικός Αντιπεριφεριάρχης κ. Δημήτριος Κυρίτσης, ο Αντιδήμαρχος Λαμιέων κ. Γεώργιος Λάμπρου, καθώς και  εκατοντάδες προσκυνητές από την πόλη της Λαμίας , οι οποίοι μέχρι αργά τη νύκτα ανηφόριζαν στο γραφικό Παρεκκλήσιο για να προσκυνήσουν την Ιερά εικόνα της αγίας και να ανάψουν ένα κερί στη μνήμη της.

Ανήμερα της εορτής Πέμπτη 26 Ιουλίου ο Ποιμενάρχης μας μετέβη στην πόλη του Δομοκού όπου χοροστάτησε στον Όρθρο και κατόπιν προηξήρχε της λαμπρής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στον Ιστορικό Ναό της αγίας Παρασκευής πολιούχου  και προστάτιδος της πόλεως , ο οποίος αποτελεί  την Ιερά Καθέδρα της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Θαυμακού.

Τους ύμνους των ακολουθιών απέδωσαν οι ιεροψάλτες του Ναού καθοδηγούμενοι υπό του παλαιού Πρωτοψάλτου  κ. Φιλοκτήμονος Παπαδημητρίου.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αρχικά εξέφρασε την ευαρέσκειά και την χαρά του δια την συμμετοχή τόσου μεγάλου πλήθους πιστών στην Θεία Λειτουργία και ιδιαίτερα δια την ευλαβική προσέλευση τόσο πολλών παιδιών και νέων εις το Άγιο Ποτήριο και  συνεχάρη τους Ιερείς και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ναού δια την άριστη οργάνωση της Ιεράς Πανηγύρεως.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στον βίο και το μαρτύριο της αγίας Παρασκευής σημειώνοντας χαρακτηριστικά:

« Η αγία Παρασκευή αδελφοί μου υπέφερε φρικτά βασανιστήρια και γι’ αυτό ο Θεός την χαρίτωσε με την χάρη των ιαμάτων. Θεραπεύει της ασθένειες της ψυχής και του σώματος. Οι ασθένειες της ψυχής είναι η αμαρτία και η απιστία και αυτές είναι οι αιτίες που νοσεί και το σώμα. Το ιατρείο είναι η Εκκλησία μας και τα θεραπευτικά γιατρικά είναι τα Ιερά Μυστήρια.

Να παρακαλούμε αδελφοί μου την αγία σ’ αυτή την θλιβερή και πολύ δύσκολη περίοδο που διέρχεται η Πατρίδα μας, να μας ενδυναμώνει την πίστη. Όταν ο άνθρωπος έχει πίστη αντέχει. Όποιος έχει πίστη θ’ αντέξει αυτή την τραγωδία που περνούν οι αδελφοί μας στην Αττική. Η πίστη θα δώσει υπομονή, η υπομονή θα δώσει ελπίδα και η ελπίδα θα δώσει αντοχή.

Να διδαχθούμε ότι η ζωή μας είναι πολύ εφήμερη. Μόνο το παρόν μας ανήκει. Να προετοιμαζόμαστε για τα δύσκολα γιατί δεν ξέρουμε τι μας περιμένει.

Η Πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια περνά πολλές δοκιμασίες. Καθημερινά χάνουμε τον θησαυρό της πίστεως μας. Πρέπει να επιστρέψουμε στον Θεό και να είμαστε ενωμένοι μέσα στην Εκκλησία μας .

Αυτές τις δύσκολες ώρες που περνούν οι αδελφοί μας στην Αττική να δείξουμε χριστιανική αγάπη κάνοντας πράξη το: «χαίρειν μετὰ χαιρόντων καὶ κλαίειν μετὰ κλαιόντων», (Ρωμ. 12.15). Βεβαίως η Ιερά Μητρόπολίς μας , όπως πάντα έτσι και τώρα θα σταθεί  με κάθε δυνατό τρόπο στο πλευρό των δοκιμαζομένων αδελφών μας για να ανακουφίσουμε έστω και στο ελάχιστο τον πόνο του μεγάλου δράματός τους».

Στην κατακλείδα του κηρύγματός του ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε εις όλους χρόνια πολλά με πλουσία την ευλογία της αγίας Παρασκευής, η οποία είθε να  πρεσβεύει εκτενώς προς τον Κύριον υπέρ πάντων ημών, υπέρ αποκαταστάσεως των αδελφών μας που υποφέρουν και υπέρ της φιλτάτης Πατρίδος μας.

Προ της απολύσεως  ο Προϊστάμενος του Ναού π. Νικόλαος Κουλουμπρούκας προσφώνησε τον Σεβασμιώτατο και εκ μέρους των αρχών του τόπου, του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και όλου του πληρώματος της Ενορίας τον ευχαρίστησε θερμά για την αγιαστική  παρουσία του στην πανήγυρη, ευχόμενος ο Κύριος δια πρεσβειών της αγίας Παρασκευής να του χαρίζει υγεία,  μακρά και αγλαόκαρπο Αρχιερατεία, καθότι την ημέρα αυτή ο Ποιμενάρχης μας εδέχθη, προ 45 ετών, υπό του αγιασμένου Αρχιερέως,  μακαριστού  Μητροπολίτου Χαλκίδος κυρού Νικολάου Σελέντη,  τον πρώτο βαθμό της Ιερωσύνης εις τον Πανηγυρίζοντα Ναό της αγίας Παρασκευής Χαλκίδος.

Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε τους άρτους και τα εορτάσιμα κόλλυβα προς τιμήν της αγίας και ακολούθως το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο προσέφερε πλούσιο κέρασμα προς όλους τους εορταστάς στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία παρέστησαν: ο Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Χρήστος Σταικούρας, ο Δήμαρχος Δομοκού κ. Δημήτριος Τζιαχρήστας με σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο, ο Πρόεδρος των Δομοκιτών  και πλήθος πιστών από την πόλη και την ευρύτερη περιοχή.

img_0054_7 img_0009_6 παρασκευής

TOP NEWS