Εορτή Αγίας Σοφίας στην Πάτρα

  • Dogma
σοφίας

Με λαμπρότητα εορτάσθη η μνήμη της Αγίας Σοφίας και των τριών θυγατέρων της, Αγάπης, Πίστεως και Ελπίδος στον ομώνυμο περικαλλή Ιερό Ναό τους στην Πάτρα.

Την παραμονή της εορτής της Αγίας Σοφίας, 16.9.2017, ετελέσθη ο μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου, εν πληθούση Εκκλησία.

Ο Θεοφιλέστατος στο κήρυγμά του ανεφέρθη στην οικογένεια, που είναι η κατ’ οίκον Εκκλησία και το εργαστήριο της Αγιότητος. Προέβαλε ως πρότυπα ομολογίας την Αγία Σοφία και τις θυγατέρες της, την Αγάπη, την Πίστη και την Ελπίδα και εκάλεσε τους πιστούς να μιμηθούν την αγία βιοτή τους, ώστε να αντισταθούν στο ρεύμα της εποχής, που θέλει να αποιεροποιήση την ζωή μας.

Ανήμερα, 17.9.2017, ετελέσθη η Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου και συλλειτουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου, με την συμμετοχή χιλιάδων πιστών.

Ο Σεβασμιώτατος απευθυνόμενος στο πλήθος των πιστών, έκαμε αναφορά στο μεγάλο δώρο της ελευθερίας που μας έδωσε ο Θεός, ώστε να αναλαμβάνωμε την ευθύνη των πράξεων μας, έστω και αν αφορά στο να Τον ακολουθήσωμε η όχι.

Εν συνεχεία μίλησε για την μαρτυρική πορεία που αναλαμβάνει όποιος ελεύθερα ακολουθεί τον Χριστό, αφού αίροντας τον Σταυρό στον ώμο πορεύεται μαζί με στρατιές μαρτύρων προς την συνάντηση με τον Θείο Λυτρωτή, στην κορυφή του Γολγοθά, προκειμένου να βιώση την έμπειρία της Αναστάσεως.

Το πάθημα της κοινωνίας μας και το πρόβλημα των καιρών μας, είπε ο Σεβασμιώτατος, είναι η άρνηση να σηκώσωμε τον Σταυρό μας και να πορευθούμε στο δρόμο που οδηγεί στην απελευθέρωσή μας από την φθορά και τον θάνατο.

Επίσης, ανεφέρθη στο προσκύνημα του, με μεγάλη ομάδα προσκυνητών από την Πάτρα, στους Αγίους Τόπους και στις εμπειρίες από τα Πανάγια Προσκυνήματα.

Τέλος, έκανε λόγο για την μεγάλη καταστροφή από την πυρκαιά της Δυτικής Αχαίας και εκάλεσε τον Λαό σε πανστρατειά για να αντιμετωπισθούν οι πολλές και μεγάλες ανάγκες των πυροπλήκτων αδελφών μας.

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας, ετελέσθη ο Μεθέορτος Εσπερινός και Ιερά Παράκλησις προς την Αγία Σοφία και τις τρεις της θυγατέρες, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου και ακολούθησε η Λιτάνευσις της ιεράς Εικόνος των Αγίων.

Κατά τον μεθέορτο Εσπερινό και την Λιτανεία, συμμετείχαν χιλιάδες ευσεβών πιστών, ενώ παρέστησαν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος κ. Απόστολος Κατσιφάρας, οι Στρατιωτικοί και Λιμενικοί Άρχοντες και άλλοι εκπρόσωποι Αρχών και Φορέων.

Μετά την Λιτανεία ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη το πλήθος των φιλεόρτων Χριστιανών και ευχήθηκε να πορεύωνται στη ζωή με σοφία κατά Θεόν, με πίστη και ελπίδα και αγάπη, όπως υπαγορεύουν τα ονόματα των εορταζομένων Αγίων.

Τέλος συνεχάρη στον Προιστάμενο του Ιερού Ναού π. Ερμόλαο Μασσαρά και τους Συνεφημερίους του και τους λοιπούς Συνεργάτας του, για την υποδειγματική λειτουργία της Ενορίας σε όλους τους τομείς και ευχήθηκε στους Ενορίτας αλλά και σε όλους τους προσκυνητάς από την Πάτρα και αλλού, έτη πολλά και ευλογημένα παρά Κυρίου.

IMG_2976 IMG_2974 IMG_2411 DSC00593 DSC00585 DSC00569 DSC00528 Ag_Sofia_17-09-17-14 Ag_Sofia_17-09-17-2

TOP NEWS