Εορτή Αγίων Δέκα μαρτύρων στη Μητρόπολη Πέτρας και Χερρονήσου

  • Dogma
πέτρας

Το διήμερο 22-23 Δεκεμβρίου, επί τη Εορτή των Αγίων Δέκα του Χριστού μαρτύρων των εν τη νήσω Κρήτη μαρτυρησάντων, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος μετείχε των Ιερών Ακολουθιών που τελέσθηκαν στο πανηγυρίζον αριστερό κλίτος του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως.

Το εσπέρας της Τετάρτης 22 Δεκεμβρίου ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης Πέτρας και Χερρονήσου χοροστάτησε στον Εσπερινό, ενώ την κυριώνυμο ημέρα της Εορτής, Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου, ιερούργησε κατά την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Ο σεβαστός Αρχιερέας ανέφερε στο κήρυγμά του περί της Εορτής: «Σήμερα η Κρήτη πανηγυρίζει τα παλικάρια της, τους δικούς της Αγίους. Και με την Εορτή των Αγίων Δέκα προετοιμαζόμαστε για την Κατά Σάρκα Γέννηση του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού.

Οι Άγιοι Δέκα, που μαρτύρησαν το έτος 251, κατά τον διωγμό του αυτοκράτορος Δεκίου, ακολούθησαν τον αστέρα που οδηγούσε στο Χριστό. Φωτίσθηκαν έτσι από τη λάμψη και το φως του Ηλίου της Δικαιοσύνης.

Όπως διαβάζουμε σε έναν υπέροχο λόγο προς τιμήν των Αγίων που είναι σύγγραμμα του Αγίου Ανδρέου Κρήτης, οι Άγιοι Δέκα είναι ο έπαινος και το καύχημα του νησιού μας. Διότι το αίμα των Αγίων ήταν εκείνο που πότισε την Εκκλησία που εφύτευσαν στο νησί οι Απόστολοι Παύλος και Τίτος. Έτσι αναπτύχθηκε η κρητική Εκκλησία του Χριστού.

Γι’ αυτό θα πρέπει να αντιλαμβανόμαστε ως χριστιανοί, την προσφορά και τη θυσία για τους ανθρώπους του τόπου αυτού, την ομολογία και την Πίστη που έδειξαν με τη ζωή τους και να ακολουθήσουμε το φαεινό παράδειγμα εκείνων, που λάμπουν όπως οι αστέρες στον έναστρο ουρανό. Και να ομολογούμε κι εμείς ευθαρσώς και ανά πάσα στιγμή την αληθινή Πίστη του Ενός και αληθινού Θεού».

Ο Σεβασμιώτατος δέχθηκε θερμές εόρτιες ευχές από τον Αναπληρωτή Διοικητή του «Διαλυνάκειου» Νοσοκομείου Νεαπόλεως κ. Γεώργιο Μπαρμπούνη, τον Διευθυντή της Τροχαίας Αγίου Νικολάου κ. Πέτρο Ζερβάκη, καθώς και τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο της ΟΝΝΕΔ κ.κ. Μενέλαο Μανιώτη και Στέργιο Ζαχαράκη, αντίστοιχα.

TOP NEWS