Εορτή Αγίων Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων στη Μητρόπολη Φθιώτιδος

  • Dogma
φθιώτιδος

Με την πρέπουσα λαμπρότητα και ιεροπρέπεια εορτάσθηκε η σεβασμία μνήμη των αγίων Ενδόξων και Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στην Ιερά Μητρόπολή μας.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος  Νικόλαος το Εσπέρας της Εορτής Παρασκευή 28 Ιουνίου, χοροστάτησε και ωμίλησε στον Πανηγυρίζοντα Ναό των Αγίων Αποστόλων στην Πελασγία της Ανατολικής Φθιώτιδος.

Στον Αρχιερατικό Εσπερινό έψαλλε Βυζαντινός χορός υπό την διεύθυνση του Καθηγητού και Πρωτοψάλτου του Ναού του Πολιούχου Λαμίας, αγίου Ευαγγελιστού Λουκά, κ. Αναργύρου Βλάχου, καθώς και οι τοπικοί Ιεροψάλτες. Παρέστησαν δε πολλοί Ιερείς των Αρχιερατικών Περιφερειών Στυλίδος και Πελασγίας, αρκετοί κάτοικοι του χωριού και της ευρυτέρας περιοχής, ο Δήμαρχος Στυλίδος κ. Χριστόφορος Αχινιώτης, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, οι τοπικοί άρχοντες, ο Διοικητής της Μονάδος Καυσίμων Ραχών της Πολεμικής Αεροπορίας  Σμυναγός Ιωάννης Φράγκος, συνοδευόμενος από στρατιωτικούς, καθώς και εκπρόσωποι άλλων φορέων.

Στο κήρυγμά του ο Ποιμενάρχης Φθιώτιδος ωμίλησε για την εορτή των αγίων Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, τονίζοντας  ιδιαιτέρως την ανάγκη της μιμήσεως όλων των χριστιανών, της πίστεως, της καρτερίας και της ενότητος των αγίων Αποστόλων.

« Οι δύο Απόστολοι, αδελφοί μου αγωνίσθηκαν με πολύ πίστη, βασανίσθηκαν και θυσιάστηκαν ποτίζοντας με το αίμα τους το αειθαλές δένδρο της Εκκλησίας μας, κάτω από την σκιά του  οποίου ζούμε όλοι εμείς οι πιστοί χριστιανοί.

Να τους παρακαλούμε να πρεσβεύουν για όλους μας, να μας σκεπάζουν και να μας διαφυλάττουν από κάθε κακό. Χρόνια πολλά»!

Μετά την ευλόγηση των άρτων ο Σεβασμιώτατος εις ένδειξιν τιμής προς τον Ενορία και εις αναγνώριση 23 ετών φιλοτίμου και ευδοκίμου Ιερατικής πορείας του Προϊσταμένου – Εφημερίου του  Ναού π. Δημητρίου Καναπίτσα , του  απένειμε το οφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου,  απάντων αναφωνούντων το Άξιος!

Ο π. Δημήτριος με εμφανή την συγκίνηση προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο και με εγκάρδια λόγια ειλικρινούς υικής αγάπης εκ μέρους όλου του πληρώματος της Ενορίας τον καλωσόρισε στην Πελασγία και τον ευχαρίστησε εκ βάθους καρδίας δια την τιμητική αυτή έκπληξη, ευχόμενος όπως ο Πανάγαθος δια πρεσβειών των αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου να του χαρίζει υγεία και δύναμη δια να συνεχίζει την καλλίκαρπο Αρχιερατεία του προς Δόξαν Θεού, οικοδομή του πιστού λαού  και έμπνευση διακονίας και προσφοράς προς όλους  τους Κληρικούς  της Μητροπόλεως μας.

Μετά την ολοκλήρωση του Αρχιερατικού Εσπερινού, ακολούθησε κέρασμα προς όλους  τους παρευρισκομένους στο Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο.

Ανήμερα της μεγάλης Εορτής των αγίων Πρωτοκορυφάιων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, Σάββατο 29 Ιουνίου ο Ποιμενάρχης μας προηξήρχε του Ιερατικού συλλείτουργου που τελέσθηκε στον ομώνυμο, πανηγυρίζοντα Ναό της Λαμίας.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία συμμετείχαν: ο Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως μας Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Άνθιμος Νεραντζής, Συνοδικός Γραμματεύς, οι Καθηγούμενοι των Ιερών Μονών Ταξιαρχών Νεραΐδος Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Αγαθόνικος Βεντετσιάνος και Παναγίας Αντινίτσης Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Αμβρόσιος Αναστασίου, ο Ιδιαίτερος Γραμματεύς του Ποιμενάρχου μας π. Αθανάσιος Κυρίτσης, Ιερείς των ομόρων Ενοριών και οι Διάκονοι.

Τα Ιερά αναλόγια εκόσμησαν Βυζαντινές χορωδίες υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου του Ναού και Καθηγητού κ. Ευθυμίου Τσούμα εκ δεξιών και του Προέδρου του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Φθιώτιδος, Λαμπαδαρίου κ. Γεωργίου Παλιούρα εξ αριστερών, παρουσία του Διευθυντού της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως μας κ. Ανδρέου Ιωακείμ.

Μετά την ανάγνωση της Ευαγγελικής περικοπής ο Σεβασμιώτατος εκήρυξε τον Θείο Λόγο προς τους εκατοντάδες των παρευρισκομένων καθώς και προς τους αναρίθμητους ακροατάς του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως μας (89,4 fm), οι οποίοι παρακολουθούσαν την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία απευθείας, αναφερόμενος στα διδάγματα που προσφέρουν οι Πρωτόθρονοι Απόστολοι Πέτρος και Παύλος στους χριστιανούς κάθε εποχής.

« Οι δύο Απόστολοι στα κείμενά τους, αγαπητοί Πατέρες και αδελφοί, μας περιγράφουν την ζωή ενός χριστιανού. Μας περιγράφουν τα δεινά και τα βάσανα που υπέμειναν υπέρ του Χριστού, τα οποία υπομένει κάθε άνθρωπος που πιστεύει και ομολογεί την θεότητα και την δύναμη του Χριστού.

Η ομολογία της πίστεως είναι το βασικότερο στοιχείο για την ζωή του χριστιανού. Ο Απόστολος Πέτρος μας διδάσκει αυτή την ομολογία με την ζωή του. Σήμερα αδελφοί μου, είναι μεγάλη ανάγκη να δίδουμε την ομολογία της πίστεως προς κάθε κατεύθυνση. Η δειλία και η αδιαφορία δεν ωφελεί. Το κακό γύρω μας συνεχώς αυξάνεται. Όραμά μας, πρέπει να είναι ο παράδεισος , όπως μας διδάσκει ο Απόστολος Παύλος και όταν έρχονται δύσκολες ώρες στην ζωή μας να μη καμπτόμεθα και χάνουμε την πίστη μας. Να δοξάζουμε τον Θεό και να τον παρακαλούμε να μας ενδυναμώνει. Να χρησιμοποιούμε τα σωτήρια μέσα που μας προσφέρει η Εκκλησία διά της διδασκαλίας, δια των Ιερών Μυστηρίων και δια των Εορτών και με επίγνωση να ελπίζουμε ότι θα τύχουμε του Ελέους του Θεού.

Εύχομαι σε όλους σας Χρόνια Πολλά με ακοίμητες τις πρεσβείες και τις ευχές των αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου».

Προ της απολύσεως  της Θείας Λειτουργίας ο Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Πρωτοπρ. π. Βασίλειος Καραμέρης προσφώνησε τον Σεβασμιώτατο και τον ευχαρίστησε εκ βάθους καρδίας, εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και ολοκλήρου του πληρώματος της Ενορίας  για την παρουσία του στον εορτασμό αλλά και για την πατρική στοργή και αγάπη με την οποία όλα αυτά τα χρόνια αγκαλιάζει την Ενορία, ευχόμενος έτη πολλά, πανευφρόσυνα  γεμάτα από υγεία και δύναμη δια να συνεχίσει την Θεάρεστο Αρχιερατεία του και το σπουδαίο Ποιμαντικό έργο που επιτελεί στην  Φθιωτική εκκλησία.

Είς ένδειξιν τιμής, σεβασμού και αγάπης δύο μικρά κορίτσια του Κατηχητικού της Ενορίας προσέφεραν στον Σεβασμιώτατο μία όμορφη ανθοδέσμη.

Ο Ποιμενάρχης μας με τη σειρά του ευχαρίστησε τον π. Βασίλειο για τα καλά λόγια και για το ευγενές δώρο και  εξέφρασε τη χαρά του για την συνεχή  πνευματική προκοπή της Ενορίας και την  προσέλευση πολλών νέων και παιδιών στον Ιερό Ναό, γεγονός το οποίο χαρίζει ελπίδα και χαρά σε όλους.

Μετά τη Θεία Λειτουργία στο Πνευματικό Κέντρο του Ναού, προσεφέρθη εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου  κέρασμα προς όλους κατά την διάρκεια του οποίου η μικτή χορωδία της Ενορίας υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτου και Καθηγητού κ. Ευθυμίου Τσούμα τραγούδησαν  παραδοσιακά άσματα.

Στις Ιερές Ακολουθίες  παρέστησαν πολλοί πιστοί από την πόλη της Λαμίας μεταξύ αυτών:  ο Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Νικόλαος Σταυρογιάννης, , ο Διοικητής του ΚΕΥΠ Ταξίαρχος Αρίστος Περρής,  ο Διοικητής της 695 Αποθήκης Πυρομαχικών Αυλακίου  Συνταγματάρχης Δημήτριος Νικολάου, ο Υποψήφιος Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Θέμης Χειμάρας και ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Δημήτριος Αργυρίου.

φθιώτιδος

TOP NEWS