Εορτή Αγίου Αθανασίου στη Μητρόπολη Λαγκαδά

  • Dogma
Αγίου Αθανασίου

Με επίκεντρο τον ιστορικό Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου Χωρούδας (16ος αιώνας), του οποίου η επίσημη παράδοση από την Αρχαιολογική Υπηρεσία μετά τις εργασίες αποκαταστάσεως και συντηρήσεως πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο έτος, ξεκίνησαν οι εόρτιες λατρευτικές εκδηλώσεις εις την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, επί της εορτής της ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Αθανασίου του Μεγάλου, Πατριάρχου Αλεξανδρείας.

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Αθανασίου Χωρούδας, είναι κτισμένος τον 16ο αιώνα και αποτελεί ένα χαρακτηριστικό δείγμα της Μεταβυζαντινής Εκκλησιαστικής Αρχιτεκτονικής, ο οποίος ανήκει στον αρχιτεκτονικό τύπο της Μονόχωρης – Ξυλόστεγης Βασιλικής, εξαιτίας των αυστηρών περιορισμών που έθεταν οι Οθωμανοί κατά την πρώιμη τουρκοκρατία στην ευρύτερη περιοχή, ενώ παράλληλα έχει δεχτεί και πολλές ανακαινιστικές επεμβάσεις στο πέρασμα του χρόνου με σημαντικότερες εκείνες του 18ου αιώνα και του Β’  μισού του 19ου αιώνα, όταν  και προστέθηκε ο γυναικωνίτης στα δυτικά.

Ο Ναός είναι κτισμένος με απλά υλικά, όπως πέτρες, λάσπη και ξύλο ενώ αποτέλεσε επί αιώνες το κέντρο της ζωής της περιοχής της Χωρούδας, η οποία και ευρίσκεται σε μία τοποθεσία γεμάτη από πράσινο, σε υψόμετρο περίπου 640 μέτρων, τριγυρισμένη από δασώση βουνά και σπίτια κτισμένα με μεράκι και πίστη στην παράδοση.

Οι σημαντικές τοιχογραφίες οι οποίες χαρακτηρίζονται ως οι μοναδικές για την περιοχή, χρονολογούνται τον 18ο αιώνα. Στην κόγχη του Ιερού δεσπόζει η Πλατυτέρα με τους συλλειτουργούντες Ιεράρχες να πλαισιώνουν τη σκηνή του Μελισμού.

Το εικονογραφικό πρόγραμμα αναπτύσσεται σε δύο ζώνες: στην άνω ιστορούνται σκηνές από το Δωδεκάορτο και τα Πάθη, ενώ στην κάτω ζώνη απεικονίζονται ολόσωμοι Άγιοι και Αγίες, Μάρτυρες και Όσιοι, ενώ τέλος μια διακοσμητική ποδέα περιτρέχει χαμηλά τους τοίχους του μνημείου.

Το εσπέρας της Δευτέρας 30 Απριλίου ε.έ, πραγματοποιήθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου, ο  οποίος στην ομιλία του αναφέρθηκε στην μορφή του Αγίου Αθανασίου υπογραμμίζοντας μεταξύ των άλλων ότι «ήταν ο Άγιος της Πίστεως και της Ομολογίας ο οποίος παρέμεινε σταθερός στην διακονία του, παρόλο τους διωγμούς και τις εξορίες που υπέστη», Ενώ καταλήγοντας σημείωσε ότι «είναι πολλή σημαντικό, ο άνθρωπος από την μικρή του ηλικία, να μπορεί να κρίνει αυτό που είναι αληθινό και σωστό, διότι στην σημερινή εποχή αυτό που επικρατεί στις συνήθειες των ανθρώπων είναι η υποκρισία, το ψέμα και η πλάνη».

Το πρωί της Τρίτης 1ης Μαΐου,  ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννης, προεξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, πλαισιούμενος από Ιερείς και Διακόνους, μεταξύ αυτών και του Πρωτοσυγκέλλου της καθ΄ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως, Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Ευσεβίου Σπουργίτη και του Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Πέντε Βρύσεων, Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Αμβροσίου Πουτούκη, ο οποίος και εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας, τονίζοντας την μεγάλη συμβολή του Αγίου Αθανασίου κατά την διάρκεια της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου που έλαβε χώρα το 325 μ.Χ. στην Νίκαια της Βιθυνίας.

Στην σύντομη προσλαλιά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης  κ.κ. Ιωάννης, αφού εξέφρασε τις ευχές του προς όλους τους παρευρισκόμενους, τους ευχαρίστησε για την αγάπη με την οποία περιβάλλουν τον Βυζαντινό Ναό του Αγίου Αθανασίου, ο οποίος και αποτελεί ένα μοναδικό δείγμα της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς με εξαίρετες τοιχογραφίες.

TOP NEWS