Εορτή Αγίου Δημητρίου στη Μητρόπολη Φθιώτιδος

  • Dogma
φθιώτιδος

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάσθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος, σε δεκάδες Ιερούς Ναούς, η μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλύτου.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών βρέθηκε για την εορτή του Αγίου Δημητρίου στις πόλεις της Λαμίας και της Σπερχειάδας και στα χωριά της Λοκρίδος Ζέλι και Μεγαπλατανος.

Το πρωί της Κυριακής 25 Οκτωβρίου, τελώντας προερτίως Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον μεγαλοπρεπή Ναό του Αγίου Δημητρίου Λαμίας, ανέπτυξε στο κήρυγμά του, αναλύοντας την ευαγγελική περικοπή, το νόημα της πραγματική ελευθερίας, τονίζοντας χαρακτηριστικά:

«Η ελευθερία δοκιμάζεται, όταν έχεις μπροστά σου πολλές επιλογές, πολλές δυνατότητες. Όταν βρίσκεσαι μπροστά σε σταυροδρόμι και καλείσαι να διαλέξεις δρόμο. Όταν έχεις προτάσεις μπροστά σου και καλείσαι να επιλέξεις και να αποφασίσεις, να  πεις ναι ή να πεις όχι, να ακολουθήσεις την Α πρόταση ή τη Β πρόταση.

Ο Χριστός μας παρουσιάζει την αλήθεια αυτού του διαλόγου του με τον δαιμονισμένο,  για να μας βοηθήσει να δούμε την προσωπική μας αλήθεια, να τοποθετήσουμε τον εαυτό μας μέσα σε αυτά τα πράγματα και να δούμε τι είναι ο Χριστός για μένα. Είναι το πρόσωπό της αγάπης; Είναι το πρόσωπό της θεραπείας; Είναι ο ιατρός της ψυχής και του σώματός μου; Ή είναι ο βασανιστής; Πως βλέπω το Χριστό στη ζωή μου; Πώς βλέπω την Εκκλησία στη ζωή μου; Είναι η Εκκλησία η χαρά μου; Είναι η ξεκούρασή μου; Είναι ο λόγος του Θεού η τροφή μου ή μέσα μου έχει περάσει μία ιδέα ότι η Εκκλησία είναι ο χωροφύλακας, ο εισαγγελέας που έρχεται να με ταλαιπωρήσει με νηστείες, με προτάσεις με το ένα με το άλλο;»

Τo απόγευμα της Κυριακής, ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών, χοροστάτησε και ωμίλησε και πάλι στον Πανηγυρίζοντα Ναό του Αγίου Δημητρίου Λαμίας.

Στο κήρυγμά του ο κ. Συμεών αναφερόμενος στον Μεγάλο Άγιο και Μάρτυρα της Εκκλησίας μας Δημήτριο τον μυροβλύτη χαρακτηριστικά σημείωσε:

«Ο Άγιος σε δύσκολες στιγμές έρχεται αρωγός και συμπαραστάτης των πονεμένων, των αδικημένων, των θλιμμένων, όλων αυτών που έχουν ανάγκη την εμψύχωση και την δύναμή του, γιατί πράγματι δεν υπάρχει άνθρωπος, ο οποίος να μην βρίσκεται ενώπιον δυσκολιών. Να μην βιώνει αδιέξοδα στη ζωή του , να μην νιώθει λίγος και μικρός. Ποικίλα προβλήματα έρχονται μπροστά μας, ως τεράστια τείχη, τα οποία αισθανόμαστε μικροί για να τα ξεπεράσουμε.»

Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε με θέρμη σε όλους τους εορτάζοντες και όλες τις εορτάζουσες που φέρουν το όνομα του Αγίου Δημητρίου καθώς και σε όλους τους Ιερείς. Ιδιαιτέρως δε ευχήθηκε στους δύο Εορτάζοντες Εφημερίους του Ναού Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Δημοσθένη Κουτρομάνο και στον Προϊστάμενο π. Δημήτριο Ατματζίδη, Διευθυντή του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Μητροπόλεως και του Γραφείου Τύπου.

Την Δευτέρα 26 Οκτωβρίου το πρωί, ο Σεβασμιώτατος ετέλεσε Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Σπερχειάδος.

Τον Σεβασμιώτατο υποδέχθηκαν οι Ιερείς και οι κάτοικοι της πόλεως με ιδιαίτερη αγάπη και εγκαρδιότητα και το καλωσόρισαν για ακόμη μία φορά στην πόλη τους και για πρώτη φορά στο Ναό του Αγίου Δημητρίου.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφερόμενος στο πρόσωπο του Αγίου Δημητρίου  ετόνισε:

«Η αληθινή αγάπη εκφράζεται με θυσίες και εμείς αισθανόμαστε με βεβαιότητα, ότι κάποιος μας αγαπά, όταν έχει θυσιαστεί για εμάς. Στα δύσκολα μας εγκαταλείπουν οι περισσότεροι και μένουν δίπλα μας, μόνο όσοι μας αγαπούν. Ο Άγιος Δημήτριος ήταν από αυτούς τους λίγους της εποχής του που πήγαν κόντρα στο κατεστημένο και συγκρούστηκε με τα είδωλα, δίνοτας το αίμα του.

Σήμερα εμείς, πρέπει να αναλογιστούμε, ποια είναι η στάση μας απέναντι στα είδωλα της εποχής μας και τι θα κάνουμε για να τα ξεπεράσουμε. Καλούμαστε όμως και πάλι να συγκρουστούμε και να αναμετρηθούμε με τα είδωλα αυτά, τα όποια καταρρίπτονται μόνα τους χωρίς να χρειάζεται κάποια δική μας θυσία.

Ο εαυτός μας είναι το πιο τυραννικό είδωλο, αφού η εικόνα που έχουμε πλάσει για εμάς, μας κάνει να προσκυνάμε από το πρωί μέχρι το βράδυ τον εγωισμό μας και μας κάνει να πιστεύουμε, ότι έχουμε γίνει λοιμωξιολόγοι, μικροβιολόγοι, οικονομολόγοι, θεολόγοι και να το παίζουμε παντογνώστες.».

Προ της απολύσεως, ο κ. Συμεών παρουσίασε στους κατοίκους της Σπερχειάδος το νέο Εφημέριο της Ενορίας Πρωτ. π. Ιωάννη Καραμέρη, ο οποίος διακονούσε στο Ναό του Πολιούχου Λαμίας, Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά και ο οποίος μετά από αίτησή του, εγκαθίσταται στο Ναό του Αγίου Δημητρίου Σπερχειάδος.

Ο Σεβασμιώτατος είχε μία πολύωρη επικοινωνία με όλους τους τοπικούς φορείς, αλλά και τους κατοίκους της πόλεως, τους οποίους συνάντησε μετά την Θεία Λειτουργία στην λαϊκή αγορά, στα καταστήματα και στις πλατείες της πόλεως και οι οποίοι εξεδήλωσαν για ακόμη μία φορά την χαρά και τον ενθουσιασμό τους προς το πρόσωπο του Σεβασμιωτάτου.

Το απόγευμα της Δευτέρας, ο Σεβασμιώτατος μετέβη στο ιστορικό και αγιοτόκο χωριό Ζέλι της ιστορικής περιοχής Ταλαντίου και Λοκρίδος, όπου στον Ιερό Ναό του Αγίου Σεραφείμ  χοροστάτησε στην Ιερά παράκληση και ωμίλησε επικαίρως.

Ευχήθηκε δε με εγκάρδια λόγια στον άγοντα τα ονομαστήριά του Αρχιερατικό Επίτροπο Αταλάντης και Ιεροκήρυκα Λοκρίδος Αρχιμ. π. Δημήτριο Ζελιαναίο, έτη πολλά και ευλογημένα, γεμάτα από υγεία και την από Θεού δύναμη στην καρποφόρα  διακονία του.

Στην συνέχεια περιόδευσε στο χωριό Μεγαπλάτανος, όπου ευχήθηκε και στον εκεί εορτάζοντα π. Δημητριο Βούλγαρη.

Ο Άγιος Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. π. Άγγελος Ανθόπουλος, την παραμονή της Εορτής του Αγίου Δημητρίου προηξήρχε του Εσπερινού  στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητριου Νέας Ευρυτανίας Λαμίας και το πρωί στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Λαμίας.

Ο π. Αγγελος σε όλες τις Ιερές Ακολουθίες ωμίλησε επικαίρως για τον εορτάζοντα Άγιου Μεγαλομάρτυρα Δημήτριο και μετέφερε σε όλους τις πατρικές και θερμές ευχές του Σεβασμιωτάτου κ. Συμεών.

Τέλος, όλοι οι ιεροκήρυκες της Μητροπόλεως εκπροσώπησαν τον Σεβασμιώτατο σε διαφόρους Ναούς σε όλη την Φθιώτιδα που πανηγύρισαν την μνήμη του Αγίου Δημητρίου.

TOP NEWS