Εορτή Αγίου Μακαρίου στη Μητρόπολη Χίου

  • Dogma
αγίου μακαρίου

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε στην Ιερά Μητρόπολη Χίου η μνήμη του Αγίου Μακαρίου.

Η καταγωγή του Αγίου Μακαρίου ήταν από τα Τρίκαλα της Κορινθίας , όπου γεννήθηκε το 1731 μ.Χ. από γονείς που κατάγονταν από το γένος των διάσημων Νοταράδων. Το όνομα του πατέρα του ήταν Γεώργιος (ή Γεωργαντάς) και της μητέρας του, Αναστασία. Το βαπτιστικό του όνομα ήταν Μιχαήλ. Τα πρώτα του γράμματα τα έμαθε στην πατρίδα του, αλλά είχε μεγάλο ζήλο στη μοναχική ζωή. Έτσι κρυφά από τους γονείς έφυγε για το Μέγα Σπήλαιο. Ο πατέρας του όμως τον ανακάλυψε και τον οδήγησε πίσω στο σπίτι, οπού συνεχώς μελετούσε. Όταν κάποιο καιρό η Κόρινθος είχε έλλειψη διδασκάλου, ανέλαβε αυτός δωρεάν τη διδασκαλία των νέων. Σαν δάσκαλος διέπρεψε και αγαπήθηκε για τη σεμνότητα της ζωής του από τους Κορινθίους, που μετά τον θάνατο του επισκόπου τους Παρθενίου (1764 μ.Χ.) πρότειναν στον Πατριάρχη Σαμουήλ σαν διάδοχο του τον Μακάριο, λαϊκό τότε, και έτσι ανυψώθηκε στο θρόνο της Κορίνθου. Αλλά όταν άρχισε ο Ρωσσοτουρκικός πόλεμος (1768 μ.Χ.), ο Μακάριος, αναγκάσθηκε να καταφύγει με την οικογένεια του στη Ζάκυνθο και από ‘κει στην Ύδρα, όπου ησύχαζε σε κάποια Μονή. Όταν ηρέμησαν τα πράγματα, η Ιερά Σύνοδος της Κωνσταντινούπολης, εκλέγει νέο επίσκοπο Κορίνθου, ίσως διότι ο Μακάριος εγκατέλειψε την επαρχία του και έφυγε.

αγίου μακαρίου

Ο Άγιος Μακάριος ο Νοταράς Αρχιεπίσκοπος Κορίνθου, μία από τις πιο λαμπρές και χαρισματικές φυσιογνωμίες του αγιολογίου των νεοτέρων χρόνων, αναδείχθηκε ευκλεής και ταπεινός ιεράρχης, Γενάρχης του Φιλοκαλισμού, φωτεινός ασκητής με χάρισμα θεοσημειών, ονομαστός αλείπτης νεομαρτύρων, πολύτιμος συγγραφέας και θαυματουργός άγιος.

αγίου μακαρίου

Στις 17 Απριλίου 1805 παρέδωσε το πνεύμα του στον Πανάγαθο Θεό στο μυροβόλο και αγιοτόκο νησί μας, την Χίο.

Μέρος των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Μακαρίου βρίσκονται στη Νέα Μονή Χίου, ενώ απότμημα του Ιερού Λειψάνου του Αγίου βρίσκεται στη Μονή Παναγίας Κορυφής Καμαρίου Κορινθίας.

αγίου μακαρίου

Το Σάββατο 16 Απριλίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος τέλεσε την Ακολουθία του Εσπερινού στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Καλλιμασιάς, όπου πανηγύριζε το Ιερό Παράβημα του Αγίου Μακαρίου.

αγίου μακαρίου

Ανήμερα της εορτής, Κυρική 17 Απριλίου, στο πανηγυρίζον Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Μακαρίου στον Βροντάδο, τελέσθηκε Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου Xίου κ. Μάρκου. Πλήθος ευλαβών χριστιανών είχε κατακλύσει τον Ιερό Ναό και τον περιβάλλοντα χώρο, για να τιμήσει την μνήμη του Αγίου.

TOP NEWS