Εορτή Αγίου Μηνά του θαυματουργού στη Μητρόπολη Πέτρας και Χερρονήσου

  • Dogma
πέτρας

Το εσπέρας της Τετάρτης 10 Νοεμβρίου ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Πέτρας κ. Γεράσιμος χοροστάτησε στον Εσπερινό που τελέσθηκε στο εκκλησάκι του Αγίου Μηνά, Ενορίας Αγίου Γεωργίου Νεαπόλεως.

Στο κήρυγμά του προς τους ευσεβείς χριστιανούς ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης  Πέτρας  ανεφέρθη στην βιωτή και τα θαύματα του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Μηνά, ο οποίος ήθλησε κατά τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες (αρχές του 4ου αιώνα), στον μεγάλο διωγμό του Διοκλητιανού.

«Τιμούμε σήμερα σε αυτόν εδώ το χώρο, στα θεμέλια του προϋπάρχοντος ναού της Παναγίας της Καρδιώτισσας, τον Άγιο Μεγαλομάρτυρα Μηνά ο οποίος, αν και είναι Αιγύπτιος, έχει πολιτογραφηθεί από χρόνους πολλούς ως Κρητικός. Γιατί είναι ο Πολιούχος και Προστάτης του Μεγάλου Κάστρου, της πόλεως του Ηρακλείου, αλλά και ολοκλήρου της Κρήτης, αφού τα θαύματα που έχει επιτελέσει στο νησί είναι πάμπολλα. Και η διαρκής προστασία και βοήθεια που έχει προσφέρει σε όλους τους Κρητικούς είναι αξιοθαύμαστη.

Αν και ευγενής στην καταγωγή, αν και βρισκόταν στις ανώτερες στρατιωτικές θέσεις της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, ο Άγιος Μηνάς πίστεψε και ομολόγησε τον αληθινό Θεό, μαρτύρησε δηλαδή με τη ζωή του ότι ο Χριστός είναι ο αληθινός Θεός. Διότι όταν κηρύχθηκε ο διωγμός του Διοκλητιανού, κατέθεσε την στρατιωτική ζώνη και τα όπλα του και μετέβη στο Κοτυάειον όρος όπου ασκήτεψε και ενδυναμώθηκε. Και όταν τον κάλεσε ο Χριστός, κατέβηκε και πάλι στην πόλη της Κιουτάχειας, όπου ομολόγησε τον Χριστό, συνέτριψε τα είδωλα και έδωσε το παράδειγμά του».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος μετέδωσε στους πιστούς το μήνυμα της Εορτής, παραθέτοντας απόσπασμα από το μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη «Καπετάν-Μιχάλης» που αναφέρεται στον αγαπητό Άγιο Μηνά: «Οφείλουμε πολλά ως Κρητικοί σε αυτό τον «κοντοσγουρογέννη» Άγιο. Λέγει χαρακτηριστικά ο Καζαντζάκης στο έργο του: «Ο Άγιος Μηνάς βρίσκεται όλη μέρα στο εικόνισμά του και τον βλέπει κανείς και νομίζει ότι είναι ξύλο και χρώματα. Εκείνος όμως, κάθε βράδυ, φεύγει από το εικόνισμά του και περιδιαβαίνει με το άλογό του όλες τις συνοικίες του Μεγάλου Κάστρου και όλη την Κρήτη.

Όπου βρίσκει πόρτα χριστιανού ανοιχτή, τη σφραγίζει για να μην μπει κανείς καλησπέρης και τον σφάξει, και τον λεηλατήσει. Όπου υπάρχει ένας άρρωστος, στέκει έξω από το παράθυρο του σπιτιού του και προσεύχεται για να γίνει καλά. Όπου υπάρχει ένας πειρασμός, τρέχει να τον διαλύσει και να τον αποκαταστήσει. Και ο μόνος που αντιλαμβάνεται τη νυχτερινή πορεία του Αγίου είναι ο καντηλάπτης, ο οποίος κάθε πρωί βλέπει ιδρωμένο το άλογό του».

Μπορεί αυτό, αγαπητοί μου αδελφοί, να είναι μυθιστόρημα, αλλά είναι η συνείδηση των ανθρώπων, η οποία αποτυπώθηκε σε αυτό το διήγημα. Γιατί η συνείδηση των ανθρώπων βλέπει την προστασία και τη βοήθεια του Αγίου Μηνά. Από το παράδειγμά του ας παίρνουμε κι εμείς θάρρος να αντιστεκόμαστε στους πειρασμούς, να αντιστεκόμαστε στις διώξεις και τις συκοφαντίες και σε καθετί που αλλοιώνει τη χριστιανική ζωή και παράδοσή μας».

TOP NEWS