Εορτή Αγίου Οσιομάρτυρος Παύλου του Πατρέως στη Μητρόπολη Πατρών

  • Dogma
παύλου

Με λαμπρότητα γιορτάστηκε στην Ιερά Μητρόπολη Πατρών την Κυριακή μετά τα Φώτα, 10.1.2016, η εορτή του Αγίου Οσιομάρτυρος Παύλου του Πατρέως, Ηγουμένου των εν Ραιθώ, υπό των Βαρβάρων αναιρεθέντων, Πατέρων.

Η εορτή του Αγίου Οσιομάρτυρος Παύλου του Πατρέως, πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας Πατρών όπου ευρίσκεται θησαυρισμένη η ιερά εικόνα του Οσιομάρτυρος Παύλου, η οποία ιστορήθηκε μερίμνη και δαπάναις του αειμνήστου Μητροπολίτου Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ευσταθίου Ευσταθοπούλου, του εκ Πατρών.

Ο εν λόγω αοίδιμος Ιεράρχης έκανε γνωστό στην Πάτρα τον Οσιομάρτυρα Παύλο και τους συν αυτώ αναιρεθέντας Αββάδες από το έτος 1948, ότε υπηρετούσε ως Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών.   Η ιερά μνήμη των εν Σινά και Ραιθώ αναιρεθέντων Πατέρων εορτάζεται στις 14 Ιανουαρίου, εις δε την Ιερά Μητρόπολη Πατρών έχει ορισθή να εορτάζεται την πλησιέστερη Κυριακή στην ημερομηνία αυτή.

Μετά την κοίμηση του αειμνήστου Μητροπολίτου Γόρτυνος Ευσταθίου (1968) τα της φροντίδος της εορτής ανέλαβε και συνεχίζει μέχρι και σήμερα η οικογένεια Μπαρούση. ( τώρα ο Ιερεύς πλέον Ιωάννης Μπαρούσης μετά της Πρεσβυτέρας και των τέκνων τους.). Την ιδία ημέρα έχει ορίσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος, να τελήται μνημόσυνο των προκατόχων του Αρχιερέων, από της αρχής και μέχρι των εσχάτων, ως και του αοιδίμου Μητροπολίτου Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ευσταθίου του Πατρέως.

Των ιερών ακολουθιών στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας Πατρών, της Θείας Λειτουργίας και του Μνημοσύνου προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος, ο οποίος εκήρυξε τον θείο λόγο, αναφερθείς στο μαρτυρικό τέλος του Οσιομάρτυρος Παύλου και των συν αυτώ αναιρεθέντων Οσίων Αββάδων εις την εν Ραιθώ Μονή και εις την μεγάλη τιμή για την πόλη των Πατρών, για την καύχησή της εν Κυρίω να έχη στον κατάλογο των Αγίων των εξ’ Αχαιας, τον Οσιομάρτυρα Παύλο , ο οποίος πρεσβεύει υπέρ της πόλεώς μας και και του ευσεβούς Λαού μας προς Κύριον.

Εν συνεχεία ανεφέρθη στους αοιδίμους προκατόχους του Αρχιερείς και στην προσωπικότητα του αοιδίμου Μητροπολίτου Ευσταθίου.  Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος προεχείρισε Οικονόμον τον π. Ιωάννη Μπαρούση, ο οποίος πέρα από τα εφημεριακά καθήκοντά του στο Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο «Άξιον Εστί» υπηρετεί και στα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως.

Να σημειώσωμε ότι 2 εκ των τεσσάρων τέκνων του π.Ιωάννου είναι Ιερομόναχοι και διακονούν στον αμπελώνα του Κυρίου.

TOP NEWS