Εορτή Επανακομιδής του Σταυρού του Αποστόλου Ανδρέα στην Πάτρα

  • Dogma
σταυρού

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε η 36η Επέτειος από την Επανακομιδή του Σταυρού του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου στην Πάτρα, από την Μασσαλία της Γαλλίας όπου ευρίσκετο από το 1205.

Ήταν 19 Ιανουαρίου 1980, όταν το αεροσκάφος που μετέφερε τον Σταυρό, του Πρωτοκλήτου, προσγειώθηκε στον Άραξο. Είχαν ευλογηθεί από τον Θεό όλες οι προσπάθειες που έγιναν από την Ιερά Μητρόπολη Πατρών και τον αείμνηστο Μητροπολίτη Νικόδημο, σε συνεργασία με τον αείμνηστο Πρωτοπρεσβύτερο π. Παναγιώτη Σιμιγιάτο, Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ιεράς Μητροπόλεως Γαλλίας, ο οποίος ήτο η ψυχή της όλης προσπαθείας και είχε την άμεση επαφή με τους Ρωμαιοκαθολικούς, ώστε να ρυθμιστούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες.
Η υποδοχή στην Πάτρα ήταν μεγαλειώδης και συγκινητική.

DSC00361

Πέρασαν από τότε 36 ολόκληρα χρόνια. Τα τελευταία χρόνια, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος, έχει δώσει ιδιαίτερη σημασία και έχει αναδείξει τόσο την επέτειο της Επανακομιδής του Τιμίας Κάρας του Πρωτoκλήτου, όσο και την επέτειο της Επανακομιδής του Σταυρού του Πρωτόκλητου.
Ο εορτασμός πλέον λαμβάνει πάνδημο χαρακτήρα με την συμμετοχή χιλιάδων προσκυνητών.

DSC00375

Έτσι την παραμονή της εορτής, Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016, ετελέσθη ο Μέγας Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου και συγχοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου, με την συμμετοχή πλήθους Ιερέων και πιστού Λαού.

DSC00404

Τον θείο λόγο εκήρυξε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. π. Αμβρόσιος Γκουρβέλος, Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών και Προιστάμενος του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελιστρίας Πατρών, ο οποίος ανεφέρθη στον Απόστολο Ανδρέα και τον Μέγα Αντώνιο που ακολούθησαν τον δρόμο του Σταυρού και της Αναστάσεως.

DSC00426

Στο τέλος του Εσπερινού ο Σεβασμιώτατος προεχείρισε πνευματικό τον αιδεσιμώτατο Ιερέα, π. Νικόλαο Ριτσίκαλη, Εφημέριο του Ιερού Ναού Ζωοδόχου Πηγής Σαγαιίκων Αχαίας.

DSC00449

Ανήμερα, ετελέσθη Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ. Χρυσοστόμου και συλλειτουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου, σε ένα κατάμεστο από κόσμο Ιερό Ναό.

DSCN7885

Στο κήρυγμά του ανεφέρθη ο Σεβασμιώτατος στα δώρα του Θεού στην Πάτρα. Εστίασε στην μεγάλη ευλογία να σταλή από τον Θεό στην πόλη μας ο Απόστολος Ανδρέας, να έχομε ως θησαυρό ατίμητο τον τάφο του και την Αγία Κάρα του και τον Σταυρό του Μαρτυρίου του. Αναφερθείς στην Αγία Κάρα, ο Σεβασμιώτατος, έκαμε λόγο και για την καύση των νεκρών, τονίσας ότι θα ήτο άσημος και πτωχοτάτη η Πάτρα χωρίς την Αγία Κάρα του Αποστόλου. Αν είχαν υιοθετήσει οι Χριστιανοί την καύση των νεκρών δεν θα είχαμε τα χαριτόβρυτα Λείψανα των Αγίων μας. Για τους λόγους αυτούς πρέπει να ευχαριστούμε αδιαλείπτως τον Κύριό μας.

DSCN7896

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ετελέσθη Ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως, των αοιδίμων, Μητροπολίτου Πατρών Νικοδήμου και Ιερέως Παναγιώτου Σιμιγιάτου. Συγκινητική ήτο η παρουσία στον Ιερό Ναό του κ. Γεωργίου Παπακωσταντίνου, ο οποίος ήτο μέλος του πληρώματος του αεροσκάφους, το οποίο μετέφερε τον Σταυρό του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου από την Μασσαλία στην Πάτρα. Με τον κ. Παπακωσταντίνου είχε εγκάρδια και συγκινητική συζήτηση ο Σεβασμιώτατος. Το απόγευμα της ιδίας ημέρας ετελέσθη ο Εσπερινός και οι Χαιρετισμοί ενώπιον του Σταυρού του Αγίου Ανδρέου υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου.

TOP NEWS