Εορτή Μεταμορφώσεως Σωτήρος στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης

  • Dogma
θεσσαλονίκης

Η μεγάλη Δεσποτική εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος εορτάστηκε στον ομώνυμο Ιερό Ναό της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης στην οδό Δελφών και Μιαούλη με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα.

Στις Ιερές Ακολουθίες, τόσο του Πανηγυρικού Αρχιερατικού Εσπερινού, όσο και της Πανηγυρικής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, προέστη προεξάρχων και ιερουργών ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, κατόπιν ευγενούς προσκλήσεως του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου, με τη συμμετοχή του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης Αρχ/του Στεφάνου Τόλιου και του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου αυτής Αρχ/του Ιακώβου Αθανασίου, καθώς και πολλών ιερέων και διακόνων.

Από νωρίς το Σάββατο 5 Αυγούστου, Παραμονή της εορτής, πολλοί ευσεβείς χριστιανοί προσήλθαν στον Ιερό Ναό, για να προσκυνήσουν την ιερή και σεβάσμια Εφέστια Εικόνα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, καθώς και για τον Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό και την Ακολουθία της Αρτοκλασίας.

Μετά την Αρτοκλασία ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε το έθιμο της παραδοσιακής φιλοξενίας με την παρασκευή φασολάδας και αμέσως μετά ανέπτυξε καταλλήλως το ιστορικό της παραθέσεως τράπεζας, η οποία ανάγεται στα πρώτα χριστιανικά χρόνια και συνεχίζεται σε μερικά μέρη ως τις μέρες μας. Εν συνεχεία αναφέρθηκε στη μεγάλη αυτή εορτή της Εκκλησίας μας και στους λόγους που ο Κύριος μεταμορφώθηκε ενώπιον των μαθητών Του λίγες μέρες πριν από το εκούσιο Πάθος και την Ανάστασή Του. Στο τέλος της ομιλίας του συνεχάρη το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, τους συνεργάτες του Ιερού Ναού στις διάφορες επιτροπές για την άρτια οργάνωση της εορτής και ιδιαιτέρως τους χορούς των ιεροψαλτών, οι οποίοι «ἄδοντες καὶ ψάλλοντες ἐν τῇ καρδίᾳ ἡμῶν εἰς τὸν Κύριον» μας μετέφεραν. Μετά το τέλος της Ακολουθίας προσφέρθηκε στους εκκλησιασθέντες φασολάδα και άρτος.

Την κυριώνυμη ημέρα της Θείας Μεταμορφώσεως, 6 Αυγούστου, και στον κατάμεστο Ιερό Ναό τελέστηκε ο Όρθρος και η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος και πάλι του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σιδηροκάστρου κ. Μακαρίου. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε κατά την τάξη της Εκκλησίας μας τα σταφύλια, τα οποία μετά το “ δι’ εὐχῶν” προσφέρθηκαν σε όλο το εκκλησίασμα, και ευχαρίστησε τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο για την ευγενή πρόσκλησή του και την ευκαιρία που είχε έτσι να πανηγυρίσει μαζί με τους Θεσσαλονικείς τη μεγάλη Δεσποτική εορτή αυτό το διήμερο. Αμέσως μετά ο Ιερατικώς Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αρχ/της Νικόλαος Παπαγεωργίου ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο και διότι η παρουσία του στο εορταστικό διήμερο λάμπρυνε την Ιερή Πανήγυρη και διότι εδώ και πολλά χρόνια ο Σεβασμιώτατος κατόπιν αδείας και ευλογίας παραχωρεί στον Ιερό Ναό τους χώρους των κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Σιδηροκάστρου κατά την καλοκαιρινή περίοδο, όπου συμμετέχουν περισσότερο από 100 παιδιά.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας τελέστηκε ο εόρτιος Εσπερινός με αρτοκλασία προεξάρχοντος του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης Αρχ/του π. Ιακώβου Αθανασίου και με τη συμμετοχή και άλλων ιερέων. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη κατάνυξη η λιτάνευση της Ιερής Εφέστιας Εικόνας της Θείας Μεταμορφώσεως δια μέσου οδών της ενορίας με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής και πλήθους πιστών. Η εν λόγω Εικόνα εξήλθε από το Ιερό Βήμα τελετουργικά την Κυριακή προ της πανηγύρεως και τοποθετήθηκε σε λιτανευτικό θρόνο σε κεντρικό σημείο του Ναού για προσκύνηση. Θα παραμείνει εκεί έως τις 13 Αυγούστου, απόδοση της εορτής, και θα επανέλθει τελετουργικά και πάλι στο Ιερό Βήμα, όπου και θα επανατοποθετηθεί στο ειδικό εκεί προσκυνητάρι της».

TOP NEWS