Εορτή Οσίου Σεραφείμ Δομβοΐτου στην γενέτειρά του

  • Dogma
σεραφείμ

Με την παρουσία πλήθους πιστών τιμήθηκε Εορτή του Οσίου Σεραφείμ του Δομβοΐτου στην γενέτειρά του, το Ζέλι Αταλάντης.

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε η Ιερά Μνήμη του Οσίου Σεραφείμ του Δομβοΐτου, ενός αγίου εκ της χορείας των Φθιωτών αγίων, στην γενέτειρά του, το Ζέλι Αταλάντης.

Το πρωί της Κυριακής (της Σαμαρείτιδος) 6 Μαΐου,  ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος, συνοδευόμενος από τον Αρχιερατικό Επίτροπο Θερμοπυλών – Ροδίτσης & Υπάτης Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Παναγιώτη Καπανδρίτη και τον Ιερολογιώτατο Αρχιδιάκονό του π. Ευαστάθιο Κατόπη μετέβη στην πανηγυρίζουσα Ενορία του Ζελίου και προηξήρχε της Λαμπρής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, συλλειτουργούντων: του Αρχιερατικού Επιτρόπου Αταλάντης και Προϊσταμένου του Ναού,  Ιεροκήρυκος Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Δημητρίου Ζελιαναίου, του Εφημερίου του Ιερού Ναού Αγίων Θεοδώρων Αταλάντης Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Δαμασκηνού Λάμπρου, του Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Αθανασίου Αθανασίου, του Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Παναγιώτου Καπανδρίτη, του Εφημερίου της Ενορίας Καλαποδίου Αιδεσιμ. Πρεσβ. π. Ιωάννου Πούρη και του Αρχιδιακόνου.

Ιδιαίτερη ευλογία για όλους τους παρευρισκομένους και τους προσκυνητές, αποτέλεσε και η παρουσία του αποτμήματος του Ιερού Λειψάνου του Οσίου Ζεραφείμ, το οποίο ευρίσκεται τεθησαυρισμένο στο Ναό.

Στις Ιερές ακολουθίες  έψαλλε κλιμάκιο της Ομοσπονδίας Ιεροψαλτών Ελλάδος, υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ. Άκη  Λιλιόπουλου.

Μετά την ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου ο Ποιμενάρχης μας εκήρυξε τον Θείο Λόγο, αναφερθείς στην αγία Ισαπόστολο Φωτεινή την Σαμαρείτισσα, καθώς και στον τιμώμενο όσιο Σεραφείμ τον εκ Ζελίου.

Χαρακτηριστικά ανέφερε:

« Η Αγία μας Εκκλησία, αγαπητοί μου αδελφοί και σήμερα χαίρει δια την χαρά της Αναστάσεως αλλά και για την μνήμη ενός μεγάλου οσίου της Εκκλησίας μας, του δικού μας αγίου Σεραφείμ του Δομβοΐτου.

Είναι γεγονός, ότι σε κάθε εκκλησιαστική σύναξη παίρνουμε διδάγματα δια την πνευματική μας ζωή.

Η Ευαγγελική περικοπή της αγίας Φωτεινής μας ενισχύει στο ότι ο Χριστός είναι αληθινά ο Υιός του Θεού που ήρθε δια να σώσει τον κόσμο και τον κάθε άνθρωπο προσωπικά.

Η συνάντηση του Κυρίου μας με την αμαρτωλή γυναίκα είχε αποτελέσματα. Η Εκκλησία μας δείχνει την περίοδο της Αναστάσεως ότι αυτός που Ανέστη εκ των νεκρών είναι αυτός που σώζει και σήμερα τον άνθρωπο.

Ο Χριστός ζήτησε από την Σαμαρείτισσα νερό και για αντάλλαγμα της έδωσε το πνευματικό, το ζωντανό νερό, το οποίο, όποιος το λάβει γίνεται πηγή ζωής και το δίδει και στους άλλους.

Τέτοια πηγή έγινε και ο όσιος Σεραφείμ, ο οποίος εγνώρισε την ουσία της πίστεως και πήρε το ύδωρ το ζων που είναι η διδασκαλία του Χριστού, το Σώμα και το Αίμα Του και όταν ο άνθρωπος λάβει αυτή την χάρη μέσα του, γίνεται πηγή ζωής και ξεδιψάει κι’ άλλους ανθρώπους.

Ο όσιος Σεραφείμ εδόθη ολοκληρωτικά στον μοναχισμό και στον Θεό. Έφτασε με μεγάλα πνευματικά ύψη και είναι μεγάλη τιμή για το χωριό σας και για ολόκληρη την περιοχή μας.

Εμείς οι Ορθόδοξοι Έλληνες γνωρίζουμε πώς να τιμούμε τους αγίους. Τους αγαπούμε ως  δικούς μας ανθρώπους, ως φίλους μας, αλλά και εισπράττουμε τα θαυμαστά της ζωής τους και της διδασκαλίας τους.

Ο όσιος Σεραφείμ σήμερα μας διδάσκει να κρατούμε την πίστη μας εις τον Ιησού Χριστό, όπως εκείνος, να προσπαθούμε στην ζωή μας να ζούμε πνευματικά, όπως εκείνος, να έχουμε αγάπη μεταξύ μας και πάντοτε να γρηγορούμε.

Σήμερα βρισκόμαστε εδώ στο Ζέλι την γενέτειρά του δια να τον τιμήσουμε, να τον εορτάσουμε και να ευλογηθούμε από τις προσευχές του που στέλνει απ’ τον Ουρανό για να έχουμε υγεία στην ψυχή και στο σώμα, να περιφρουρεί το χωριό του και την τοπική μας Εκκλησία από κάθε επιβουλή ορατών και αοράτων εχθρών και να εμπνέει τον καθένα που έχει διάθεση στην δική του ζωή, την ζωή της πίστεως και της αγάπης.

Αδελφοί μου, είστε αχθοφόροι ενός μεγάλου ονόματος, του οσίου Σεραφείμ και αυτό το όνομα όχι μόνο να το τιμάτε αλλά να το δοξάζετε και την μορφή του και την διδασκαλία του να την έχετε μέσα στην ψυχή σας και στην καθημερινή σας ζωή. Χωριά που έχουν αναδείξει αγίους έχουν μεγάλη ευλογία και συγχαίρω τον καλό σας Εφημέριο π. Δημήτριο, το πνευματικό μου παιδί και όλους σας για την πνευματική ανάπτυξη της Ενορίας.

Εύχομαι σε όλους να έχετε υγεία και δύναμη και ο Αναστάς Κύριος, δια πρεσβειών του Οσίου Σεραφείμ του Θαυματουργού να σας ενισχύει, να σας φωτίζει και να σας χαρίζει την πραγματική ευτυχία».

Προ της απολύσεως της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας ο Ποιμενάρχης μας ευλόγησε τα εορτάσιμα κόλλυβα του αγίου και ακολούθως στο παρακείμενο  Πνευματικό Κέντρο του Ναού και στον προαύλιο χώρο, εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου εδόθη πλούσιο κέρασμα σε όλους τους παρευρισκομένους.

Στην Θεία Λειτουργία παρευερέθησαν μεταξύ των εκατοντάδων πιστών από το χωριό και την ευρύτερη περιοχή: ο Βουλετής Φθιώτιδος κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο Δήμαρχος Αμφίκλειας – Ελάτειας κ. Γεώργιος Γώγος, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητος Ζελίου κ. Άγγελος Αγγελής με τους συνεργάτες του, η Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Μαλεσίνης Γερόντισσα Θεολογία και η Γερόντισσα Ελισάβετ της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Παρνασσού.

2_5 5_2 6_3 9_2 σεραφείμ 18_1 24_1

TOP NEWS