Εορτή Οσίου Σεραφείμ του εν Δομβού στη Μητρόπολη Καρυστίας.

  • Dogma
σεραφείμ

Με ένα διαφορετικό τρόπο φέτος  εορτάστηκε η Μνήμη του Οσίου Σεραφείμ του εν όρει Δομβού ασκήσαντος η οποία τιμάται ιδιαιτέρως στην  Ιερά Μητρόπολη  Καρυστίας και Σκύρου καθώς ο ευσεβής λαός της Κύμης τιμάει και αποδίδει ύμνους και δεήσεις προς  τον Όσιο Σεραφείμ εις ανάμνησην του γενομένου θαύματος το οποίο συνέβει πριν 150 χρόνια με τους κατοίκους μέσα στην απελπισία τους επιζητούν με ικεσίες την βοήθεια του Οσίου Σεραφείμ που ασκήθηκε και αγίασε στο όρος Δομβούς της Βοιωτίας να πρεσβεύει ώστε να σωθούν οι καλιέργιες τους απο την επιδρομή σμήνους ακρίδων και με την χάρη την βοήθεια και μεσιτεία του Οσίου μετά της προσευχής και της δεήσεως των πιστών δια του θαύματος του Οσίου Σεραφείμ είχε ως αποτέλεσμα την εξοστράκιση του σμήνους των ακρίδων  προς την θάλασσα της Κύμης  ώστε για να διασωθούν οι καλλιέργιες από τον αφανισμό.

Εκτοτε αδιάκοπα κάθε χρόνο τιμάται η Μνήμη του Οσίου Σεραφείμ με την καθεριωμένη λιτανεία των ιερών εικόνων των 4 Ιερών Ναών της Κύμης με σημείο συνάντησης τον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου και δια λιτανευτικής πομπής προς το εξωκλήσι του Προφήτου Ηλία.

Φέτος όμως όπως και η περσινή εορτή του Οσίου Σεραφείμ εορτάσθηκε λιτά λόγω των υγειονομικών μέτρων και δεν πραγματοποιήθηκε ως είθισται  η λιτανευτική πομπή των ιερών εικόνων απο τις ενορίες της Κύμης στο εξωκλήσι του Προφήτου Ηλία

Το εσπέρας της Τετάρτης Διακαινησίμου  5 Μαϊου τελέσθηκε στο εξωκλήσι του Προφήτου Ηλία ο Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ειρηνουπόλεως κ. Νικάνδρου και συγχοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ με την συμμετοχή των ιερέων διακόνων αλλά και των πιστών που με τάξη και τηρούμενοι τις υγειονομικές διατάξεις  προσήλθαν να τιμήσουν το Όσιο Σεραφείμ.

Την δέ κυριώνυμο ημέρα Πέμπτη της Διακαινησίμου 6 Μαϊου τελέσθηκε το Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ και του συλειτουργούντος του  Σεβασμιωτατου Μητροπολίτου Ειρηνουπόλεως κ. Νικάνδρου πλαισιούμενοι απο τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο Πρωτοπρ Ελευθέριο Σταμπέλο τον Πρωτοπρ Γεώργιο Μπίτσικα εφημέριο Ιερού Ναού  Ταξιαρχών Κύμης τον Οικονόμο Απόστολο Μπασάνο εφημέριο Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Κύμης και τους Διακόνους Στυλιανό Πεταχτή και Πρόδρομο Γκέγκε.

Μετά το πέρας της Θείας Ευχαριστίας οι Σεβασμιώτατοι κ. Σεραφείμ και κ. Νίκανδρος ετέλεσαν με την συμμετοχή των  ιερέων και των πιστών τον καθιερωμένο αγιασμό που τελείται κατά την ημέρα ταύτην τον οποίο προμηθεύτηκαν οι πιστοί για ραντισμό στην καλλιέργιες και  προς πάσαν ωφέλεια.

Εκ του αναλογίου έψαλαν αποδίδοντας με θαυμαστό τρόπο τους αναστάσιμους και του εορτάζοντος Αγίου πανηγυρικούς ύμνους ο Πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Κύμης κ. Ευάγγελος Στάμου με τον Πρωτοψάλτη Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος Κύμης κ. Ευάγγελο Κόλλια και τον Ιεροψάλτη Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Ερέτριας κ. Δημήτριο Πετρογιάννη.

Φωτογραφίες Δημήτριος Πετρογιάννης.

TOP NEWS