Εορτή Συνάξεως Υπεραγίας Θεοτόκου στη Λήμνο

  • Dogma
θεοτόκου

Μέσα στην πανηγυρική ατμόσφαιρα του Αγίου Δωδεκαημέρου, που η Εκκλησία τιμά τα πρόσωπα που συνήργησαν στο κοσμοϊστορικό γεγονός της Θείας Ενανθρωπήσεως, εξέχουσα θέση κατέχει το πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Την Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2022 κατά την εορτή της Συνάξεως της Υπεραγίας Θεοτόκου, ο Μητροπολίτης Λήμνου και Αγίου Ευστρατίουκ. Ιερόθεος τέλεσε την αναίμακτο ιερουργία στον Ι. Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Μυρίνης. Πλήθος κόσμου κατέκλυσε τον Ιερό Ναό, για να προσκυνήσει την εφέστιο και θαυματουργό ιερά εικόνα της Παναγίας της επικεκλημένης «ΡΟΥΣΣΑ».

Προ του τέλους της ευχαριστιακής συνάξεως, ο Σεπτός Ποιμενάρχης  απευθυνόμενος στο εκκλησίασμα τόνισε το νόημα της σημερινής Θεομητορικής εορτής, αλλά και το σπουδαίο εκκλησιαστικώς ιστορικό γεγονός της ενθρονίσεως της ιεράς εικόνος της Παναγίας της «ΡΟΥΣΣΑΣ» στο καλλιμάρμαρο και περίτεχνο προσκυνητάριο, το οποίο φιλοτεχνήθηκε σε ειδικό εργαστήριο μαρμαρογλυπτικής στην Αθήνα και είναι αποτέλεσμα της ευλαβικής χορηγίας των ευσεβών ενοριτών, προκειμένου να διαφυλάξουν και να θέσουν σε προσκύνημα εις το διηνεκές το ιερό εκτύπωμα της Θεομήτορος, που η ευλάβεια των προγόνων τους σε χρόνους χαλεπούς θησαύρισε στον Ιερό Ναό από την μακρινή Ρωσία, για να σκέπει και να περιφρουρεί την πόλη της Μυρίνης.

Το ιερό εικόνισμα αφού προηγουμένως λιτανεύθηκε εντός του Ιερού Ναού προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας, τον οποίο πλαισίωσαν οι συλλειτουργούντες ιερείς και διάκονοι, ψαλλομένου του αρχαγγελικού ύμνου «Άξιον Εστίν» υπό του χορού των ιεροψαλτών, εναποτέθηκε στο μαρμάρινο προσκυνητάριο.

Με την ολοκλήρωση της λιτανευτικής πομπής, ο Σεβ. αφού απηύθυνε ικετευτική δέηση με ειδική ευχή προς την Κυρία Θεοτόκο ενώπιον της ιεράς εικόνος, ανήγγειλε, ότι κάθε χρόνο κατά την εορτή της Συνάξεως της Υπεραγίας Θεοτόκου θα συνεορτάζεται η Παναγία η «ΡΟΥΣΣΑ» με την πρέπουσα τιμή και εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια.

Τέλος, ο Σεβ. απέδωσε τον δίκαιο της Εκκλησίας έπαινο στον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως μας Πανοσιολ. Αρχιμ.
π. Ιερώνυμο Σχίζα για την φροντίδα και την επιμέλεια της συντηρήσεως και αναδείξεως του ιερού εικονίσματος, στον Εφημέριο του Ιερού Ναού Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Σταύρο Λάδη και στα μέλη του εκκλησιαστικού συμβουλίου για την αγαστή συνεργασία τους, καθώς και στους χορηγούς της κατασκευής του μαρμαρόγλυπτου προσκυνηταρίου για την γενναιόδωρη προσφορά τους, ευχόμενος η Κυρία Θεοτόκος να εκπληρώνει τα παρακλητικά αιτήματά του

TOP NEWS