Εορτή της μητέρας στη Μητρόπολη Άρτης

  • Dogma
μητέρας

Την Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου, παραμονή της Υπαπαντής του Σωτήρος, θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου στον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο η καθιερωμένη γιορτή της μητέρας, με ώρα έναρξης 5:45 το απόγευμα.

Κατά τη διάρκεια της εορτής προς τιμή της μητέρας θα γίνει ομιλία με θέμα: «Η θέση της οικογένειας στη σύγχρονη κοινωνία» και ομιλήτρια την κα. Χρυσούλα Αναγνωστοπούλου, Διδασκάλισσα της Α/θμίου Εκπαιδεύσεως Άρτης. Της ομιλίας θα προηγηθεί η τέλεση του Εσπερινού της Εορτής στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου με ώρα ενάρξεως 5η απογευματινή.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το γεγονός της Υπαπαντής του Κυρίου εξιστορεί ο ευαγγελιστής Λουκάς στο κεφάλαιο Β’, στ. 22-35. Συνέβη σαράντα μέρες μετά τη γέννηση του παιδιού Ιησού. Σύμφωνα με το Μωσαϊκό νόμο, η Παρθένος Μαρία, αφού συμπλήρωσε το χρόνο καθαρισμού από τον τοκετό, πήγε στο Ναό της Ιερουσαλήμ μαζί με τον Ιωσήφ, για να εκτελεσθεί η τυπική αφιέρωση του βρέφους στο Θεό κατά το «πάν άρσεν διανοίγον μήτραν (δηλαδή πρωτότοκο) άγιον τω Κυρίω κληθήσεται» και για να προσφέρουν θυσία, που αποτελούνταν από ένα ζευγάρι τρυγόνια ή δύο μικρά περιστέρια. Κατά τη μετάβαση αυτή, δέχθηκε τον Ιησού στην αγκαλιά του ο υπερήλικας Συμεών. Αυτό το γεγονός αποτελεί άλλη μια απόδειξη ότι ο Κύριος Ιησούς Χριστός δεν ήλθε να καταργήσει τον Μωσαϊκό νόμο, όπως ισχυρίζονταν οι υποκριτές Φαρισαίοι και Γραμματείς, αλλά να τον συμπληρώσει, να τον τελειοποιήσει.

Κατά την ολονυκτία της Υπαπαντής στην Κωνσταντινούπολη, οι βασιλείς συνήθιζαν να παρευρίσκονται στο Ναό των Βλαχερνών. Η συνήθεια αυτή εξακολούθησε μέχρι τέλους της βυζαντινής αυτοκρατορίας.

TOP NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ