Εορτή της Πεντηκοστής στη Μητρόπολη Φθιώτιδος

  • Dogma
πεντηκοστής

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας ιερούργησε σήμερα Κυριακή της Πεντηκοστής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών.

Οι Ιερές Ακολουθίες της Δεσποτικής Εορτής της Πεντηκοστής, ο Όρθρος, η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, καθώς και ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός της Γονυκλισίας μεταδόθηκαν απευθείας από τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου.

Στις πατρικές του ευχές προς το ποίμνιο ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών χαρακτηριστικά τόνισε:

«Έτη πολλά και ευλογημένα και χαριτωμένα με την Χάρη του Παναγίου Πνεύματος. Η Δεσποτική Εορτή της Πεντηκοστής είναι Εορτή ελπίδας, ευρυχωρίας και ελευθερίας, διότι η Εκκλησία είναι μια ανοιχτή αγκαλιά. Δεν είναι Εκκλησία των ελίτ, δεν είναι μια στενωσιά, αλλά είναι μία ανοιχτωσιά και αυτό είναι το μήνυμα της Πεντηκοστής. Το Άγιο Πνεύμα δεν καρποφορεί εκεί που υπάρχει στενοκαρδία, εκεί που υπάρχει στενότητα, εκεί που υπάρχει αγκύλωση, εκεί που υπάρχει περιορισμός. Το Άγιο Πνεύμα ενεργεί, πλημμυρίζει και χαριτώνει τον άνθρωπο, όταν αυτός είναι ανοιχτός και δεκτικός, όταν ο άνθρωπος ποθεί και λαχταρά το Πανάγιο Πνεύμα  και όπως ακούσαμε στις ευχές, η ανοιχτωσιά έρχεται με την ταπείνωση, έρχεται με την αίσθηση της αμαρτωλότητος, έρχεται με την προσευχή και την ικεσία, όταν γονυκλινείς και γονυπετείς ικετεύουμε και παρακαλούμε και δεόμεθα και ζητούμε το Πανάγιο Πνεύμα να έλθει και να σκηνώσει εν ημίν και να πληρώσει τα πάντα.

Αυτό εύχομαι σε όλους ανεξαιρέτως και να μην λησμονούμε ότι οι Απόστολοι στο υπερώον ήταν «ομοθυμαδόν». Ήταν μαζί, δεν ήταν ο καθένας χωρισμένος σε μία ατομικότητα, ο καθένας στο συμφέρον του και στον κόσμο του, αλλά όλοι μαζί, ένα σώμα, μία καρδιά. Τότε έρχεται το Άγιο Πνεύμα στην ζωή μας. Όπου υπάρχει ενότητα, όπου υπάρχει αγάπη, όπου υπάρχει ταύτιση της καρδιάς. Χρόνια πολλά, ευλογημένα και πάντοτε γεμάτα με το Πανάγιο Πνεύμα».

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

TOP NEWS