Εορτή του Αγίου Αθανασίου στους Μύλους Φθιώτιδος

  • Dogma
αθανασίου

Η μνήμη του Αγίου Αθανασίου εορτάσθηκε πανηγυρικώς την Δευτέρα 18 Ιανουαρίου στον ομώνυμο Ιερό Ναό του χωριού Μύλοι της Ανατολικής Φθιώτιδος.

Μετά την πανηγυρική θεία Λειτουργία, την ημέρα του Αγίου Αθανασίου, που ετέλεσε ο Εφημέριος της Ενορίας π. Χρήστος Σταματόπουλος, ο οποίος εκήρυξε και τον θείο λόγο στο Πνευματικό Κέντρο ακολούθησε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης Αγιοβασιλόπιτας παρουσία όλων των πανηγυριστών. Την εκδήλωση πλαισίωσε η χορωδία της Ενορίας με κάλαντα και ύμνους της εορτής.

αθανασίου

αθανασίου

Στο τέλος της εκδηλώσεως ο π. Χρήστος ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκομένους για την παρουσία τους στην πανήγυρη, την χορωδία για τα ωραίους ύμνους που απέδωσαν και όλες τις κυρίες οι οποίες βοήθησαν στον ευπρεπισμό του ναού και στην ετοιμασία των κερασμάτων.

αθανασίου

αθανασίου

αθανασίου

Ο Μέγας Αθανάσιος γεννήθηκε το 295 μ.Χ. από φτωχούς αλλά ενάρετους γονείς, γεγονός που του στέρησε τη δυνατότητα για ανώτερες σπουδές. Όμως ο πανάγαθος Θεός τον προίκισε με πλούσια πνευματικά προσόντα. Λαμβάνει τη στοιχειώδη εκπαίδευση και στη συνέχεια μελετά μόνος του για να φθάσει σε υψηλότατα επίπεδα γνώσης και σοφίας.

Από πολύ νέος έδειξε την κλίση του προς την Εκκλησία. 25 ετών χειροτονείται διάκονος από τον πατριάρχη Αλεξανδρείας Αλέξανδρο, τον οποίο ακολουθεί στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο το 325 μ.Χ., στη Νίκαια της Βιθυνίας. Αναδεικνύεται πρωτεργάτης στην καταδίκη της αιρετικής διδασκαλίας του Αρείου.

Το 328 μ.Χ. και σε ηλικία 33 ετών εκλέγεται πανηγυρικά πατριάρχης Αλεξανδρείας. Από τη θέση αυτή αντιμετωπίζει ένα φοβερό πόλεμο εκ μέρους των αιρετικών οπαδών του Αρείου. Όμως ο άγιος, χάρη στην μεγάλη πνευματικότητά του και τη ζέουσα πίστη στο Θεό, κατορθώνει να βγει νικητής απ’ όλες αυτές τις δοκιμασίες ακόμη και από τις πέντε εξορίες που του επιβλήθηκαν, καθώς ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος ο Β΄ ήταν οπαδός του Αρειανισμού. Εκοιμήθη εν ειρήνη το 373 μ.Χ.

TOP NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ