Εορτή του Αγίου Δημητρίου στην Λοκρίδα

  • Dogma
αγίου δημητρίου

Με προεόρτια Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Παναγίας Δαμάστας καθώς και με δύο Αρχιερατικούς Εσπερινούς και Ιερά Λιτανεία στην περιοχή της Λοκρίδος ξεκίνησαν σήμερα οι λατρευτικές εκδηλώσεις για την εορτή του Αγίου Δημητρίου στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών λίαν πρωί τέλεσε Αρχιερατική Κατανυκτική Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Γενεσίου της Θεοτόκου Δαμάστας, ενώ το απόγευμα ο κ. Συμεών αρχικά χοροστάτησε στον Αρχιερατικό Εσπερινό στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλύτου στο όμορφο χωριό Ανθοχώρι, το οποίο υπάγεται στην Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας και αποτελεί ένα από τα χωριά, τα οποία ενώνουν την Φθιώτιδα με την Βοιωτία.

Στο κήρυγμά του ο κ. Συμεών στο Ανθοχώρι αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου και ιδιαίτερα επεσήμανε την επιλογή του μαρτυρίου του, η οποία αποτελεί πηγή έμπνευσης και για άλλους μάρτυρες της Εκκλησίας μας, αλλά και για όλους τους χριστιανούς του σύγχρονου κόσμου.

Χαρακτηριστικά ο κ. Συμεών ανέφερε:

« Ο Άγιος Δημήτριος ήταν αγωνιστής, ήταν μαχητής, ήταν ένας Άγιος ο οποίος ήταν λεβέντης, ο οποίος αγαπούσε τη ζωή. Το να οδηγηθεί στο μαρτύριο ένας άνθρωπος, ο οποίος έχει κάνει τον κύκλο του,  έχει ολοκληρώσει τη ζωή του, δεν έχει να χάσει πια τίποτα που λέει ο λόγος, ασφαλώς και αυτό έχει την αξία του, αλλά δεν έχει τόση μεγάλη αξία όταν βαδίζει προς το μαρτύριο ένας άνθρωπος, που έχει όλη τη ζωή μπροστά του. Πάνω στο σφρίγος της νεότητος, πάνω στην ανατολή και όχι στη δύση, στο ξεκίνημα μιας λαμπρής καριέρας, σε μία πόλη όπως η Θεσσαλονίκη που του έδινε τις δυνατότητες να σταδιοδρομήσει και να κυριαρχήσει και να εξουσιάσει ο Άγιος Δημήτριος, επιλέγει αυτή την οδό, η οποία έχει τίμημα, έχει κόστος, αυτή την οδό του μαρτυρίου δηλαδή και της θυσίας, της θυσίας όχι απλώς για ιδέες, για αξίες, για ιδανικά, αλλά κυρίως από σφοδρό έρωτα, από τεράστια αγάπη για το Χριστό, τεράστια αγάπη του για την αιωνιότητα, για την Βασιλεία του Θεού και κυρίως τεράστια αγάπη για τους αδελφούς του.

Οι επιλογές μας επηρεάζουν πολλούς, δεν αφορούν μόνο εμάς. Έτσι λοιπόν η επιλογή που έκανε ο Άγιος Δημήτριος ήταν καθοριστική όχι μόνο για τον Νέστορα τον μαθητή του, που έλαβε τη δύναμη :«Θεέ του Δημητρίου βοήθησέ με». Πήρε δύναμη, παράδειγμα. Πήρε αυτοπεποίθηση, κουράγιο από τον Άγιο Δημήτριο και αντιμετώπισε τον τότε Γολιάθ, τον Λυαίο, τον σάρωσε, τον διέλυσε αλλά κι όχι μόνο ο Νέστορας. Ολόκληρη η ιστορία της Θεσσαλονίκης, της Μακεδονίας, της Βαλκανικής Χερσονήσου θα ήταν πολύ διαφορετική, αν ο Άγιος Δημήτριος έκανε μια άλλη επιλογή ή αν ο Άγιος Δημήτριος μέσα στην επιλογή αυτή που έκανε δεν άντεχε, έκανε πίσω, υποχωρούσε, λιποτακτούσε, πρόδιδε την πίστη, προσκυνούσε, συμβιβαζόταν.

Στη ζωή μας οι επιλογές μας ακόμα και σε προσωπικό επίπεδο δεν είναι θέμα ενός προσωπικού «life style», δεν είναι θέμα μιας προσωπικής ιδιαιτερότητας αλλά έχουν αντίκτυπο σε μικρούς και μεγάλους, έχουν αντίκτυπο σε  όλη τη κοινωνία για αυτό έχει τεράστια ευθύνη ο καθένας τι επιλογές κάνει, τι στάση ζωής επιλέγει, πως πορεύεται και πως  τοποθετείται μέσα στα πράγματα. Αν ο καθένας από εμάς κινηθεί με τη λογική: «είναι δικαίωμά μου να κάνω ό,τι θέλω», το χάσαμε το παιχνίδι μέσα στη ζωή μας. Χάσαμε όχι μόνο τα παιδιά μας, το μέλλον μας. Χάσαμε τον ίδιο μας τον εαυτό. Πρέπει να αναλογιστούμε ότι η στάση του καθενός από εμάς έχει συμπαντικές προεκτάσεις, οικουμενικές προεκτάσεις. Μία απλή κίνησή μας ή μία συμπεριφορά μας μπορεί να επηρεάσει την εικόνα και την ουσία της Εκκλησίας για αυτό ο Χριστός μας λέει ένα φοβερό: «προσέξτε» λέει, «όχι μόνο μήπως δεν μπείτε εσείς μέσα στη Βασιλεία του Θεού αλλά μήπως εμποδίσετε κι αυτούς που θέλουν να μπουν». Κι αυτό μην το ξεχάσουμε ποτέ».

Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών χοροστάτησε στον Μέγα Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό στο Ναό του Αγίου Δημητρίου στην Κ. Τιθορέα και ακολούθως πραγματοποιήθηκε υπό του Σεβασμιωτάτου πάνδημη Ιερά Λιτανεία.

Στο κήρυγμά του στην Κάτω Τιθορέα ο Σεβασμιώτατος αναφερόμενος στο Απολυτίκιο του Αγίου Δημητρίου, στην φράση: «Μέγαν εύρατο εν τοις κινδύνοις» χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Σε πολλούς κινδύνους, σε πολλές συμφορές, σε πολλά δεινά μέσα στην ιστορία, ο Άγιος Δημήτριος υπήρξε προστάτης, αρωγός, φύλακας, εμπνευστής και ελευθερωτής.

Μας ελευθερώνει ο Άγιος Δημήτριος από πολλούς κινδύνους και είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε και για την εποχή μας και για τον εαυτό μας, να ξεχωρίσουμε ποιοι είναι οι πραγματικοί κίνδυνοι. Στην ζωή μας δεν υπάρχει πιο φοβερό πράγμα να ζούμε με πλασματικούς κινδύνους, με άγχος, με ανασφάλεια. Ο πρώτος και σίγουρος κίνδυνος είναι ο εαυτός μας. Αυτός ο κακός μας εαυτός που δεν συγχωρεί, που δεν νοιάζεται, που δεν έχει στοργή και αγάπη για τον συνάνθρωπο.

Ένας μεγάλος ακόμη κίνδυνος είναι  η διχόνοια και η διάσπαση μεταξύ των ανθρώπων. Πόσες φορές δοκιμάζει κανείς την αχαριστία και την αγνωμοσύνη μέσα στις σχέσεις μας ακόμη και από δικούς μας ανθρώπους. Αυτοί είναι οι πραγματικοί κίνδυνοι στη ζωή μας.

Έχουμε πραγματικά προβλήματα και πρέπει να τα εντοπίσουμε. Όταν βρούμε το πρόβλημα, τότε θα βρούμε και την λύση.

Να παρακαλέσουμε τον Άγιο Δημήτριο να είναι συμπαραστάτης και ελευθερωτής στα προβλήματά μας».

Στις Ιερές Ακολουθίες μεταξύ των πιστών παραβρέθηκαν: ο  Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών  κ. Χρήστος Σταϊκούρας, η Δήμαρχος Αμφίκλειας – Ελάτειας κ. Αθανασία Στιβακτή, ο νέος Δήμαρχος Στυλίδος κ. Ιωάννης Αποστόλου, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Φθιώτιδας κ. Ηλίας Σανίδας, η Αντπεριφερειάρχης ΠΕ Βοιωτίας κ. Φανή Παπαθωμά, οι Πρόεδροι των τοπικών διαμερισμάτων, ο Αστυνομικός Διευθυντής κ. Δημήτριος  Φούρλας, ο Διοικητής της Μονάδος Καυσίμων Μοδίου κ. Κωνσταντίνος Ζυγούρος οι Διοικητές της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής της Αμφίκλειας, καθώς και Αντιδήμαρχοι και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αμφίκλειας – Ελάτειας και του Δήμου Λεβαδέων και άλλοι εκπρόσωποι και φορέων και συλλόγων του τόπου.

Τόσο στο Ανθοχώρι όσο και στην Κάτω Τιθορέα οι πιστοί είχαν την ευκαιρία να προσκυνήσουν το Ιερό Απότμημα εκ της χειρός του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστή Λουκά στο πλαίσιο της 3ης Παμφθιωτικής Λιτανείας.

TOP NEWS