Η εορτή του Αποστόλου Παύλου στην Κόρινθο

  • Dogma
Αποστόλου Παύλου

Με θρησκευτική λαμπρότητα εορτάζει και εφέτος η Εκκλησία της Ελλάδος την ιερή μνήμη του Αποστόλου Παύλου, Ιδρυτού της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Αποστολή για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
Στον Καθεδρικό Ιερό Ναο Αποστόλου Παύλου Κορίνθου, τελέσθηκε Πανηγυρικός Εσπερινός, στον οποίο χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, πλαισιούμενος από τους Συνοδικούς Μητροπολίτες, Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο, Κερκύρας κ. Νεκτάριο, Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννη καθώς και από τους Μητροπολίτες Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλεξάνδρο, Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιερόθεο, Πατρών κ. Χρυσόστομο, Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐα από την Εκκλησία της Κύπρου, Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητο, Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητο, Μάνης κ. Χρυσόστομο, τους Επισκόπους Ωλένης κ. Αθανάσιο, Σαλώνων κ. Αντώνιο, Κερνίτσης κ. Χρύσανθο, Θεσπιών κ. Συμεών, Πρωτοσύγκελλο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, αλλά και το Μητροπολίτη Κορίνθου κ. Διονύσιο.

Στον λόγο του ο Μητροπολίτης Κορίνθου ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο και τους Αρχιερείς για την παρουσία τους και αναφέρθηκε στον προκάτοχό του Μητροπολίτη Κορινθίας και μετέπειτα Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κυρό Μιχαήλ τον Α’ και σε ιστορικά γεγονότα τα οποία καθιέρωσαν τον εορτασμό του Αποστόλου Παύλου, ως σημαντικό διεθνές γεγονός, αποδεικτικό του Ορθόδοξου Χριστιανικού χαρακτήρα της Ελληνικής Πρωτευούσης και του Ελληνικού Έθνους γενικότερα.

Αμέσως μετά ο Μητροπολίτης Λαγκαδά, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη και το δέος του για την παρουσία του στο μέρος που διέμεινε και κήρυξε επί μακρόν ο Απόστολος Παύλος. Μίλησε για τον βίο του Αποστόλου Παύλου και τον θαυμαστό τρόπο που μεταλλάχθηκε από διώκτη του Χριστιανισμού στον Πρωτοκορυφαίο Απόστολο και κήρυκα του Ευαγγελίου του Χριστού. Από την στιγμή που ο Απόστολος ανακαλύπτει το μεγαλείο του Θεού, πραγματοποιεί τα αδύνατα και ιδρύει Εκκλησίες σε πόλεις που οι κάτοικοί τους ζούσαν βουτηγμένοι στην αμαρτία, όπως η Κόρινθος, η Αθήνα, η Έφεσος οι Φίλιπποι, η Θεσσαλονίκη και άλλες. Και πως το επέτυχε αυτό; Το επέτυχε διότι ενώ κατέκρινε ευθαρσώς την αμαρτία, ταυτόχρονα έσκυβε πάνω από τον αμαρτωλό και τον περιέθαλπε δίδοντας του το διέξοδο του Ευαγγελίου και του λόγου του Θεού.

Ακολούθως συνοδεία των Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών της πόλεως και των πιστών πραγματοποιήθηκε ανά τις οδούς της πόλεως η πάνδημος Λιτάνευσις των Ιερών Εικόνων του Αποστόλου Παύλου και της Παναγίας της Παραμυθίας, φερόμενες επί στρατιωτικών οχημάτων, καθώς και η επί των χειρών των αδελφών των μοναστικών αδελφοτήτων της Μητροπόλεώς Λιτάνευση των Ιερών Λειψάνων των Κορινθίων Αγίων.

Η ακολουθία του εσπερινού μεταδόθηκε απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Αύριο το πρωί τον αυτό Ιερό Ναό Αγίου Παύλου επί της οδού Ψαρών των Αθηνών, θα τελεσθεί ο Όρθρος και η καθιερωμένη Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Αρχιεπισκόπου με την συμμετοχή Συνοδικών Μητροπολιτών της Εκκλησίας της Ελλάδος. Κατά την Θεία Λειτουργία θα μιλήσει ο Συνοδικός Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης κ. Συμεών, ενώ αύριο το απόγευμα στον Ιερό Βράχο του Αρείου Πάγου των αρχαίων Αθηνών, εις ανάμνησιν του κηρύγματος του Αποστόλου Παύλου προς τους Αθηναίους, θα τελεσθεί Μεγας Πανηγυρικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου με την συμμετοχή Συνοδικών Μητροπολιτών της Εκκλησίας της Ελλάδος, ετέρων Ιεραρχών και λοιπών κληρικών και μοναχών και του πιστού λαού. Κατά τον Εσπερινό θα μιλήσει ο Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Κουλουριώτης, Ιεροκήρυξ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

29062018_korinth_16 29062018_korinth_15 29062018_korinth_13 29062018_korinth_12 29062018_korinth_11 29062018_korinth_10 29062018_korinth_9 29062018_korinth_8 29062018_korinth_7 29062018_korinth_6 29062018_korinth_5 29062018_korinth_4 29062018_korinth_3 29062018_korinth_2 29062018_korinth_1

TOP NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ