Εόρτιος Εσπερινός στην Ιερά Μονή Αγίας Ειρήνης Άνδρου

  • Dogma
ιερά μονή αγίας ειρήνης

Στον εόρτιο Εσπερινό, που τελέσθηκε την Τετάρτη 4 Μαΐου,στην Ιερά Μονή Αγίας Ειρήνης, στην περιοχή των Αποικίων, στην Άνδρο, ανακαινισθείσης εκ θεμελίων από τον φιλάγιο Πλοιοκτήτη κ. Ιωάννη Πολέμη, χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β’.

Στον εόρτιο Εσπερινό στην Ιερά Μονή Αγίας Ειρήνης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β’ χοροστάτησε, συμπαραστατούμενος από Εφημερίους της Χώρας και των γύρω περιοχών, και αφού αναφέρθηκε στο συναξάριο της Αγίας Ειρήνης, ομίλησε προς το πολυπληθές εκκλησίασμα για την ειρήνη του Θεού, τονίζοντας ότι χωρίς Θεό δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη στις καρδιές των ανθρώπων.

ιερά μονή αγίας ειρήνης

Προ του πέρατος της Ακολουθίας, χειροθέτησε σε Πρωτοπρεσβύτερο τον Εφημεριο Βουρκωτής, Αιδεσιμ. Ιωάννη Μαλταμπέ, ο οποίος με ιεραποστολικό ζήλο εξυπηρετεί επί πολλά έτη, εκτός της Ενορίας του, και παρακείμενες κενές Ενορίες.

Η αγία Ειρήνη, της οποίας το αρχικό όνομα ήταν Πηνελόπη, γεννήθηκε στη πύλη Μαδεδλών της Περσίας και γονείς της ήταν ο έπαρχος Λικίνιος και η ευγενής Λικινία. Σε πολύ μικρή ηλικία άρχισε την γραμματική της εκπαίδευση κοντά σε έναν από τους πλέον σοφούς διδασκάλους της εποχής της, τον Απελλιανό, ο οποίος δίδαξε στη Πηνελόπη τη θύραθεν σοφία, ενώ την χριστιανική πίστη την διδάχθηκε από μια χριστιανή υπηρέτρια του πατέρα της. Όταν τελείωσε η κατήχηση βαπτίσθηκε χριστιανή και έλαβε το όνομα Ειρήνη. Όταν ο Λικίνιος έμαθε ότι η κόρη του έγινε χριστιανή διέταξε να τη δέσουν στα πόδια ενός άγριου αλόγου για να σκοτωθεί. Αλλά από θαύμα το άλογο στράφηκε εναντίον του και σκότωσε εκείνον. Μεγάλη ήταν η σύγχυση των παραβρισκομένων, αλλά η αγία τους καθησύχασε και αφού προσευχήθηκε με θέρμη, ο πατέρας της αναστήθηκε. Αμέσως βαπτίσθηκαν όλοι χριστιανοί. Στη συνέχεια η αγία Ειρήνη περιόδευσε σε αρκετά μέρη όπου, δίδαξε το λόγο του Θεού και έκανε πολλά θαύματα. Στο τέλος η αγία Ειρήνη αποσύρθηκε σε ένα ερημικό μέρος έξω από την Έφεσο όπου έζησε με προσευχή και άσκηση.

ιερά μονή αγίας ειρήνης

Στο Συναξάρι της αναφέρεται ότι στην Έφεσο η αγία Ειρήνη βρήκε μία λάρνακα, στην οποία δεν είχε ως τότε ενταφιασθεί κανένας, μπήκε μέσα σε αυτήν και κοιμήθηκε με ειρήνη. Πριν δε από την κοίμησή της η Αγία Ειρήνη είχε δώσει εντολή να μην μετακινήσει κανένας την ταφόπετρα, με την οποία θα σκέπαζε τη λάρνακα ο δάσκαλός της Απελλιανός, προτού περάσουν τέσσερις ημέρες. Μετά όμως από δύο ημέρες επισκέφθηκαν τον τάφο ο Απελλιανός και οι άλλοι, οι οποίοι είδαν ότι η ταφόπετρα ήταν σηκωμένη και η λάρνακα κενή.

Κατά τα δυτικά Μαρτυρολόγια η Αγία Ειρήνη μαρτύρησε στη Θεσσαλονίκη, αφού ρίχθηκε στην πυρά ενώ κατά το Μηνολόγιον του αυτοκράτορα Βασιλείου Β’, η Αγία Ειρήνη τελειώθηκε μαρτυρικά δι’ αποκεφαλισμού.

TOP NEWS