Επάνδρωση Ιεράς Μονής Κορακιών από την Ιερά Μονή Χρυσοπηγής (βίντεο)

  • Dogma
ιεράς μονής κορακιών

Ένα ευλογημένο και χαρμόσυνο μήνυμα, αναφορικά με την επάνδρωση της Ιεράς Μονής Κορακιών, ανήγγειλε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυδωνίας κ. Δαμασκηνός ανήμερα την Κυριακή της Ορθοδοξίας προς το Χριστεπώνυμο πλήρωμα.

Η επάνδρωση της Ιεράς Μονής Κορακιών θα γίνει από την Ιερά Μονή Χρυσοπηγής.

Είναι μεγάλη ευλογία από τον Θεό τόνισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυδωνίας κ. Δαμασκηνός, να έχουμε στην ιστορική και σεβάσμια Μονή Κορακιών, Μοναχές από την Ιερά Μονή Χρυσοπηγής, οι οποίες ψάλλουν και διακονούν.

«Είναι μεγάλη ευλογία διότι ο Θεός ευδόκησε διά Πρεσβειών του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, σιγά σιγά να αναλάβουν από το Μοναστήρι της Χρυσοπηγής, το Μοναστήρι αυτό ώστε να συνεχιστεί και να μην κλείσει καθώς οι Μοναχές είναι υπέργηρες, και είναι προς τιμήν τους που κράτησαν την Μονή αυτή τόσα χρόνια με δική τους προσπάθεια και αγώνα, παρά τις αντίξοες συνθήκες που υπάρχουν», σημείωσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυδωνίας.

«Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην προσπάθεια αυτή οφείλουμε στην Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Χρυσοπηγής Θεοξένη Μοναχή, η οποία έδωσε την ευλογία να ξεκινήσει σιγά σιγά μία αδελφότητα σε αυτό το Μοναστήρι. Ευχόμεθα να ολοκληρωθεί αυτή η προσπάθεια με την βοήθεια και συνεργασία όλων εσάς…», τόνισε κατά το κλείσιμο του σύντομου λόγου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυδωνίας κ. Δαμασκηνός.

Παρακολουθείστε το σχετικό βίντεο:

Η ιερά μονή του Τιμίου Προδρόμου βρίσκεται στις Κορακιές Ακρωτηρίου. Είναι ένα ιστορικό γυναικείο μοναστήρι που είναι γνωστό στους ντόπιους και ως μονή των Καλογραιών. Το μοναστήρι καταστράφηκε πολλές φορές από τους διάφορους κατακτητές της Κρήτης κι έτσι χάθηκαν τα πολύτιμα αρχεία που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ακριβή χρονολόγηση της μονής.

Πιστεύεται ωστόσο ότι αρχικά ιδρύθηκε πριν την Άλωση της Κωνσταντινούπολης στην παραθαλάσσια περιοχή της Αγίας Κυριακής Χαλέπας. Αργότερα όμως, όταν άρχισαν οι πειρατικές επιδρομές των Αράβων, οι μοναχές μεταφέρθηκαν σε ασφαλέστερο σημείο, στον λόφο του Αγίου Ματθαίου, για να καταλήξουν τελικά στη σημερινή θέση. Το μοναστήρι περιβάλλεται από ψηλό τείχος και η κεντρική είσοδος του είναι λιτή, σε σχέση με τα υπόλοιπα μοναστήρια της περιοχής του Ακρωτηρίου. Στο κέντρο του κατάφυτου περίβολου βρίσκεται ο δίκλιτος ναός του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου (εορτάζεται στις 29 Αυγούστου) και του Αγίου Γεωργίου (εορτάζεται στις 23 Απριλίου), περιτριγυρισμένος από τα λιτά κελιά και τα βοηθητικά κτίσματα της μονής. Οι εικόνες της μονής είναι έργα των μοναχών. Επίσης, στο μοναστήρι υπάρχουν τα παρεκκλήσια του Αγίου Ανδρέα Κρήτης και της Παναγίας της Πορταΐτισσας.

TOP NEWS