Επίδοση Απολυτηρίων Δημοτικού σε επτά Ρομά από τον Δημητριάδος Ιγνάτιο

  • Dogma
δημητριάδος

Στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, σε ειδική εκδήλωση, βράβευσε σήμερα και παρέδωσε τα απολυτήρια του δημοτικού σχολείου σε επτά κατοίκους, του οικισμού Αλιβερίου.

Οι κάτοικοι του οικισμού Αλιβερίου, αφού παρακολούθησαν, για δύο χρόνια,  το τμήμα αλφαβητισμού και απόκτησης απολυτηρίου, έδωσαν εξετάσεις και κρίθηκαν επιτυχόντες.

Το Τμήμα εγγραματισμού και απόκτησης απολυτηρίου δημοτικού σχολείου, λειτούργησε στο πλαίσιο του τριετούς προγράμματος Άγιος Θαδδαίος, που εφάρμοσε και χρηματοδότησε η Ι.Μ.Δ. Το πρόγραμμα προέβλεπε, επίσης, τη λειτουργία τμημάτων επαγγελματικής κατάρτισης, μουσικής παιδείας, εκμάθησης μουσικών οργάνων και εικαστικών. Η παρεχόμενη εκπαίδευση και κατάρτιση αφορούσε κατά κύριο λόγο Ρομά κατοίκους του οικισμού του Αλιβερίου. Η λειτουργία του προγράμματος αποδείχτηκε εξόχως ευεργετική και έδωσε τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να ξεπεράσουν εμπόδια και προκαταλήψεις και να αποκτήσουν εφόδια, σε ενήλικες,  που δεν μπόρεσαν να τα αποκτήσουν  στη σχολική τους ηλικία, ώστε να διεκδικήσουν μια καλύτερη θέση στην εργασία και κατ’ επέκταση στην κοινωνία.  Τα εφόδια που αποκτήθηκαν στο πρόγραμμα, τους δίνουν την δυνατότητα να ξεπεράσουν εμπόδια και να ενταχτούν στην κοινωνία.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν τα μέλη του άτυπου δικτύου, που έχει ιδρυθεί από τον Σεβασμιώτατο και έχει σκοπό το συντονισμό και την διαχείριση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι και οι γονείς των Ρομά μαθητών της πόλεως μας, ο κ. Χρήστος Γκόβαρης, Καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ο κ. Αναστάσιος Γούκος, Δ/ντής του 10ου Δημ. Σχολείου Ν. Ιωνίας.

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην ποιμαντική που ανέπτυξε, τα προηγούμενα χρόνια, η Τοπική μας Εκκλησία στην κοινότητα ΡΟΜΑ της περιοχής μας: «αγάπησα πολύ όλους σας», δήλωσε, «γιατί κοντά σας βρήκα μια αυθεντικότητα. Αυτό που κάνατε θα σας χρειαστεί στην ζωή σας και φροντίστε να το πράξετε στα παιδιά και στα εγγόνια σας, να καταλάβουν πόση αξία έχει να τελειώσουν το σχολείο. Δουλέψτε μέσα στην κοινότητα, προς την κατεύθυνση αυτή. Η ζωή είναι στα χέρια σας. Μην αφήσετε λάθος νοοτροπίες και καταστάσεις να σας παρασύρουν. Προτρέψτε και άλλους να σας μιμηθούν, για να μη μείνουν στάσιμοι, αλλά να κάνουν κάτι σωστό στη ζωή τους».

Από την μεριά του, ο Καθηγητής κ. Γκόβαρης συνεχάρη τους αποφοίτους του προγράμματος και δήλωσε ότι «η ζωή θα συνεχίσει καλύτερα, έχετε ικανότητες, να πιστέψετε στον εαυτό σας και το επόμενο πτυχίο δεν θα αργήσει».

TOP NEWS