Επίσκοπος Ωρεών ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου

  • Dogma
αρχιγραμματέας

Ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αρχιμανδρίτης Φιλόθεος Θεοχάρης, εξελέγη στη θέση του βοηθού Επισκόπου, υπό τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Ωρεών.

Ο εψηφισμένος Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος (κατά κόσμον Θεοχάρης) Θεοχάρης γεννήθηκε στη Χαλκίδα το 1977. Είναι απόφοιτος της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Αθηνών και της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Παρακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ παράλληλα είναι και διπλωματούχος – καθηγητής της Βυζαντινής Μουσικής και από την μικρή του ηλικία ασχολήθηκε με την μουσική και διετέλεσε Ιεροψάλτης στον Ι. Ναό Αγίου Νικολάου Χαλκίδος, καθώς και μέλος σε πολλές Χορωδίες Βυζαντινής αλλά και Ευρωπαϊκής Μουσικής.

Εκάρη Μοναχός στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου «ΑΡΜΑ» στις 16.2.2002 και την επομένη (17.2.2002) χειροτονήθηκε Διάκονος από τον Γέ-ροντά του, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο. Στις 19.6.2005 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος και έλαβε αυθημερόν το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη από τον ίδιο Μητροπολίτη.

Από της χειροτονίας του διακονεί ως Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητρο-πόλεως Χαλκίδος, Κατηχητής σε αρκετές Ενορίες, ενώ ταυτόχρονα είχε και την ευθύνη του Γραφείου Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων, της Κατα-σκηνωτικής περιόδου των αγοριών Γυμνασίου – Λυκείου των Κατασκη-νώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως στις Ροβιές της Βορείου Ευβοίας, της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής, όπως και της ιστοσελίδος Αυτής στο Διαδί-κτυο (Internet).

Στις 26.10.2009 ανέλαβε με απόφαση του Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, την διακονία του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου Αυτού, ενώ είναι μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων των: α) Εκκλησιαστικού Ορφανοτροφείου Χαλκίδος, β) Ιεραποστολικού και Μορφωτικού Ιδρύματος «Άγιος Τιμόθεος Ευρίπου» γ) Σχολής Βυζαντινής Μουσικής και δ) Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Χαλκίδος, ως εκπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως.

Τό 2016 προσελήφθη στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, ως Γραμματεύς της Συνοδικής Επιτροπής Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και Επιμορφώσεως του Εφημεριακού Κλήρου, ενώ τον Οκτώβριο του 2018 ετοποθετήθη στην θέση του A’ Γραμματέως – Πρακτικογράφου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Συμμετείχε υπό την ιδιότητα του Συνοδικού Γραμματέως, στον διάλογο Εκκλησίας και Πολιτείας για το μάθημα των Θρησκευτικών και για τα κοινού ενδιαφέροντος θέματα Εκ-κλησίας και Πολιτείας.

Στίς 21 Μαρτίου 2019, με πρόταση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκό-που Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και ομόφωνη απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, ετοποθετήθη στην εξαιρετικά υπεύθυνη θέση του Αρχιγραμματέως της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Από τον Μάιο του 2019 διακονεί και ως Διευθυντής του Κλάδου Εκ-δόσεων της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Τήν 11η Οκτωβρίου 2019, μετά από πρόταση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, εξελέγη, υπό της σεπτής Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, ως Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου, Βοηθός Επίσκοπος παρά τω Μακαριωτάτω Αρχιεπι-σκόπω, υπό τον τίτλον της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Ωρεών.

TOP NEWS