Επίθεση αντιεξουσιαστών στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης

  • Dogma
αντιεξουσιαστών

Ομάδα αντιεξουσιαστών, περίπου 25 άτομα, εισέβαλε το πρωί της Κυριακής στον Ιερό Ναό του Γρηγορίου Παλαμά στην Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη λειτουργία.

Οι αντιεξουσιαστές, που διαμαρτύρονται για την εκκένωση υπό κατάληψη κτιρίων στην πόλη, πέταξαν φέιγ βολάν και ήρθαν σε αντιπαράθεση με ορισμένους πιστούς, οι οποίοι αντέδρασαν στην παρουσία τους.

Όταν έφτασαν στο σημείο οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε προσαγωγές των αντιεξουσιαστών, που βρίσκονταν ήδη στο προαύλιο χώρο του ναού.

Ο Παναγιώτατος που την ώρα εκείνη λειτουργούσε στον Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος αναφέρθηκε κατά το κήρυγμά με τρεμάμενη φωνής το γεγονός αυτό και τόνισε πως η Εκκλησία είναι στόχος.

Ο Μητροπολίτης Ανθιμος είπε συγκεκριμένα: «Δεν το χωρά ο νους μου ότι την ώρα που λειτουργούσαμε πήγαν 25-30 άνθρωποι, από τους λεγόμενους αναρχικούς, πήγαν στο Μητροπολιτικό Ναό, και στο παρελθόν έκαναν κι άλλα, για ένα θέμα που έχει λυθεί από τη δικαιοσύνη και που ανήκει στην Εκκλησία της Θεσσαλονίκης έχουν τη διάθεση να το καταστρέψουν και να μην προχωρήσει το έργο της Μητρόπολης που θα βοηθήσει τόσο κόσμο. Ό,τι μπόρεσαν έσπασαν, κατέστρεψαν, η αστυνομία έφτασε και συνέλαβε μερικούς. Τέτοια πράγματα δεν έχουν γίνει ποτέ στην Ελλάδα. Κι εγώ που είμαι μιας ηλικίας έχω ζήσει πολλά πράγματα. Αν είναι από εχθρό που θέλει να μας κυριεύσει ισχύει άλλη αντίσταση. Αν είναι όμως σε αυτή την εποχή, σε αυτό τον πολιτισμό, καταστρέφουμε και προσβάλλουμε την Εκκλησία. 30 Ελληνόπουλα βρήκαν τη δύναμη να προσβάλλουν, να σπάσουν, να καταστρέψουν στο Μητροπολιτικό Ναό. Πριν από έξι περίπου μήνες όταν εισέβαλαν άγνωστοι στα γραφεί της Μητρόπολης έκαναν ζημιές αξίας 35.000 ευρώ. Η Εκκλησία είναι στόχος και μερικοί θα προσπαθούν να γκρεμίζουν εις το όνομα του διαβόλου. Προσευχόμαστε ακόμη και για τους εχθρούς μας.

Πριν από μερικές ημέρες είχε έρθει στη Θεσσαλονίκη ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος και ζήτησε να έρθει στο Μητροπολιτικό Ναό να προσκυνήσει και να παραμείνει για μια περίπου ώρα. Ήρθε από το Άγιον Όρος, και επισκέφθηκε το Ναός μας ο πρώτος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρωσίας. Κι εμείς, αυτό το Ναό, νομίζουν ότι μπορούν να εκδικηθούν. Το λόγο έχει η ελληνική δικαιοσύνη και η ελληνική κοινωνία. Λυπούμαι πάρα πολύ, αλλά η πληγή είναι μεγάλη. Ο Ναός είναι ένα σύμβολο. Θα τα διορθώσουμε. Ο Θεός βοηθός, να μας συγχωρήσει και να συγχωρήσει και αυτά τα άτομα».

Αναφέρθηκε στην υπόθεση με το οικόπεδο στην περιοχή της Τούμπας που έχει παραχωρηθεί από το ελληνικό Κράτος: «Στη Μητρόπολη δόθηκε από το δημόσιο ένα οικόπεδο που ήταν εγκαταλελειμμένο και πήγαμε να αρχίσουμε το έργο για το Ίδρυμα περιθάλψεως χρονίως πασχόντων με 150 κλίνες, αλλά μπήκαν σε ένα εγκαταλειμμένο σπίτι που ήταν μέσα στο οικόπεδο κι εμείς δεν μπορέσαμε να κάνουμε τίποτα επί 8-10 μήνες. Τελικά το κράτος με δικαστική απόφαση και αστυνομική αποφάσισε να τους διώξει όπως έπραξε κι από άλλα τέτοια ακίνητα. Θέλουν να κρατήσουν αυτό το οικόπεδο που ανήκει στο δημόσιο και το οποίο παραχώρησε για 45 χρόνια στη Μητρόπολη για το Ίδρυμα».

 

 

TOP NEWS