Επιτυχώς διεξήχθη το 28ο ιερατικό συνέδριο της Μητρόπολης Χαλκίδος

  • Dogma
χαλκίδος

«Ο Επίσκοπος και το ποίμνιό του», ήταν το γενικό θέμα του 28ου ιερατικού συνεδρίου της Μητρόπολης Χαλκίδος

Την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε στον Ι. Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κανήθου Χαλκίδος, το 28ο Ιερατικό Συνέδριο των Ιερέων της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, υπό την Προεδρία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσοστόμου, με γενικό θέμα: «Ο Επίσκοπος και το ποίμνιό του».

Το πρωί ετελέσθη η Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος κατά τον Όρθρο και προεξάρχοντος της Θείας Ευχαριστίας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Νικηφόρου, συλλειτουργούντων των Αρχιμ. Αιμιλιανού Χρήστου-Προϊσταμένου του Μητροπολιτικού Ι. Ναού Αγ. Δημητρίου Χαλκίδος, Νικολάου Πριμηκύριου-Ιερατικώς Προϊσταμένου της Ενορίας Αγ. Ιωάννου Χαλκίδος, του Πρωτοπρ. Σταματίου Μπασδέκη-Προϊσταμένου της Ενορίας Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βασιλικού, του Πρεσβ. Αθανασίου Σάλιαρη-Εφημερίου της Ενορίας Αγ. Τριάδος Κάτω Στενής και του Διακ. Σταύρου Καλαφάτη, ενώ έψαλλαν χοροί αποτελούμενοι από Ιερείς υπό την διεύθυνση των Καθηγητών της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής Πρωτοπρ. Αναργύρου Στουραΐτη και Οικον. Νικολάου Μάρκου. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ετελέσθη μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των κοιμηθέντων κατά το τρέχον έτος Ιερέων Ευαγγέλου Μαχαίρα (2/4/2022) Κωνσταντίνου Ευριπίδη (23/6/2022), Αθανασίου Βασιλείου (31/7/2022) και Βασιλείου Παπαδημητρίου (11/9/2022).

Μετά το πρωινό κέρασμα και πρόγευμα, ο Ποιμενάρχης κ. Χρυσόστομος καλωσόρισε τους Κληρικούς του, αναφέρθηκε στα γεγονότα που χαροποίησαν την ιερατική οικογένεια της τοπικής μας Εκκλησίας, όπως την εκλογή από την Ιερά Σύνοδο και χειροτονία του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ι. Μητροπόλεώς μας, Αρχιμ. Νικηφόρου Ευσταθίου, σε Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως και την προαγωγή, του Αρχιμ. Ιωάννου Καραμούζη σε Β΄ Γραμματέα-Πρακτικογράφο της Ιεράς Συνόδου.

Αμέσως μετά, έλαβε τον λόγο ο Μητροπολίτης Γόρτυνος κ. Νικηφόρος, ο οποίος ανέπτυξε διεξοδικά εισήγηση με θέμα: «Ο Επίσκοπος και το ποίμνιό του» και αφού εξέθεσε εμπεριστατωμένα την πολύπλευρη αποστολή του Επισκόπου στην Εκκλησία, κατέθεσε υποδειγματικές πρακτικές εφαρμογές, που πηγάζουν από την ιερά παράδοση της Εκκλησίας μας και άπτονται των σχέσεων Επισκόπου και ποιμενομένων, ως μελών του Θεανθρωπίνου Σώματος της Εκκλησίας.

Αμέσως μετά ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος συνεχάρη και ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο άγιο Γόρτυνος, για την εισήγησή του και ακολούθησε γόνιμος και εποικοδομητικός διάλογος. Κατόπιν, οι εργασίες του Συνεδρίου ολοκληρώθηκαν με διευκρινήσεις και συμβουλές προς τους Ιερείς, επί διοικητικών θεμάτων, από το Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας, ο οποίος, λίγο πριν τη λήξη εξέφρασε τη χαρά του, γιατί το Συνέδριο αυτό υπήρξε αφορμή για εκ νέου και περαιτέρω συναναστροφή και επικοινωνία.

Μετά την λήξη των εργασιών παρετέθη τράπεζα σε όλους τους Ιερείς στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού, την οποία είχαν προετοιμάσει οι γνωστοί για την αρχοντική φιλοξενία τους Αρχιμ. Θεοφύλακτος Τσαγκάρης- Προϊστάμενος του Ι. Ναού και οι συνεργάτιδες και συνεργάτες της Ενορίας.

Κατά την διάρκεια του γεύματος όλοι εξέφρασαν την χαρά τους και την ικανοποίησή τους για το Συνέδριο και εδόξασαν τον Θεό, που συνήγαγε άπαντες και πάλι επί τω αυτώ.

 

TOP NEWS