Επταετές μνημόσυνο αοιδίμου Ιεραπύτνης κυρού Ευγενίου

  • Dogma
ιεραπύτνης

Σε ατμόσφαιρα βαθιάς συγκίνησης και κατάνυξης τελέστηκε την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023 στον Επισκοπικό Παρεκκλήσιο του Οσίου Ιωάννου του Ερημίτη Ιεράπετρας Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και το Ιερό Μνημόσυνο για τη συμπλήρωση επτά ετών από την εις Κύριον εκδημίαν του αοιδίμου Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κυρού Ευγενίου. 

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε κατά την Ακολουθία του Όρθρου, ιερούργησε και, πλαισιούμενος από τους συλλειτουργούντες και τους συνευχομένους Κληρικούς, τέλεσε το Ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αοιδίμου Μητροπολίτου κυρού Ευγενίου.

Μετά τήν Απόλυση ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος ευχήθηκε ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός να αναπαύει την ψυχή του αοίδιμου Προκατόχου και Γέροντά του Μητροπολίτου Ευγενίου μετά των Αγίων και Δικαίων, εν χώρα ζώντων, σημειώνοντας ότι αισθανόμαστε την παρουσία του, την αγάπη και τις ευχές του από το υπερουράνιο και νοερό Θυσιαστήριο όπου σήμερα ιερουργεί. Αφού ευχήθηκε όλοι οι προσελθόντες στο ιερό μνημόσυνο να έχουν τήν αγία ευχή του, τόνισε ότι ο μακαριστός και αείμνηστος Μητροπολίτης Ευγένιος κοιμήθηκε εν Κυρίω την ημέρα της μνήμης του Αγίου Φιλοθέου, κατά την οποία εόρταζαν τα ονομαστήριά τους οι προκατόχοι του Αρχιερείς, Φιλόθεος Α΄ και Φιλόθεος Β΄, των οποίων οι τάφοι επίσης βρίσκονται στην κρύπτη του ναού.

Ακολούθησε το Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής των τριών μακαριστών προκατόχων του Μητροπολιτών, Φιλοθέου Α΄ (Μαζοκοπάκη), Φιλόθεου Β΄ (Βουζουνεράκη) και Ευγενίου (Πολίτη), το οποίο τέλεσε στον τάφο τους ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος, πλαισιούμενος από τον παριστάμενο Ιερό Κλήρο της περιοχής.

Τέλος, ακολούθησε καφές εις μνήμην του μακαριστού Αρχιερέως για όλο το εκκλησιάσμα στο Αρχονταρίκι και τον αύλειο χώρο του Ιερού Καθεδρικού Ναού Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και το Ιερό Μνημόσυνο έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Ηγούμενος της Ι. Μονής Παναγίας Φανερωμένης Ιεράπετρας Αρχιμ. Παΐσιος Δερμιτζάκης, ο Αιδεσιμολ. Πρωτ. Αθανάσιος Ταρλαντέζος, Εφημέριος του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Ιεράπετρας, και ο Διάκονος Θεμιστοκλής Μπεϊνάς, ενώ παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης και πολλοί Κληρικοί της Ι. Μητροπόλεως, μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως «Άγιος Ιερομάρτυς Ζαχαρίας, Επίσκοπος Σητείας» Αιδεσιμολ. Πρωτ. Ιωάννης Νεστοράκης. Παρευρέθηκαν τα κατά σάρκα αδέλφια αοιδίμου Αρχιερέως κ. Βασίλειος Πολίτης, με τη σύζυγό του Χριστίνα, και κ. Μαρία Πολίτη-Παπακωνσταντίνου, και αρκετοί πιστοί, μεταξύ των οποίων ήταν ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου και υποψ. Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Ιωάννης Γουλιδάκης, ο Διοικητής του Τμήματος Ασφαλείας κ. Νεκτάριος Φρονιμάκης και ο πρώην Αστυνομικός Διευθυντής Λασιθίου κ. Εμμαν. Πετάσης.

TOP NEWS