Η Ερμούπολη εόρτασε τον Άγιο Νικόλαο

  • Dogma
ερμούπολη

Στον περικαλή Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου, στην Ερμούπολη, τελέσθηκε σήμερα το πρωί Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Κατά τη Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης κ. Συμεών, συνιερουργούντος του Σεβασμιωτάτουκ. Δωροθέου Β’, με την παρουσια του Επισκόπου των ΡΚαθολικών κ. Πέτρου, του Χωρικού Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Γ. Λεονταρίτη, του Δημάρχου Σύρου-Ερμούπολης κ. Γ. Μαραγκού, Αντιδημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων, του Περιφερειακού Συμβούλου κ. Μ. Δαδάου, της Εισαγγελέως Εφετών, της Εισαγγελέως Πρωτοδικών, των επικεφαλής των Στρατιωτικών, Ναυτικών, Λιμενικών, Πυροσβεστικών και Αστυνομικών Αρχών της Σύρου της Διοικήτριας του Νοσοκομείου, των Προέδρων του Εργατικού Κέντρου και του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, του Επενδυτή κ. Πάνου Ξενοκώστα, ο οποίος έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον του για το Ναυπηγείο του Νεωρίου, τών των Πολιτευτών Κυκλάδων κας Αικ. Μονογυιού και Γ. Βακόνδιου και μεγάλου πλήθους πιστὼν, οι οποίοι προσήλθαν να τιμήσουν τον Πολιούχο της Ερμούπολης και τον Προστάτη των Ναυτικών Άγιο Νικόλαο.

Στο κήρυγμά του προς τους πιστούς ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης κ. Συμεών αναφέρθηκε στο όραμα, που προτείνει η Εκκλησία για τον άνθρωπο, τον οποίο θέλει ειλικρινή, αληθινό, πιστό, άνθρωπο αγάπης και προσφοράς, μιμητή του Αγίου Νικολάου.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε πάνδημος λιτανεία της αγίας εικόνος και του ιερού αποτμήματος εκ των Λειψάνων του Αγίου Νικολάου, φερομένων επί των ώμων Σπουδαστών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Σύρου και ανδρών του Λιμενικού Σώματος,πλαισιουμένης από άγημα της Ναυτικής Πολεμικής Βάσης Σύρου και ανδρών του Τάγματος Εθνοφυλακής Σύρου, ενώ στο λιμάνι απέδιδαν τιμές καγιάκ και σκάφη των Αλιέων, του Ναυτικού Ομίλου, του Λιμενικού Σώματος και ιδιωτών, μαζί με τα εισερχόμενα στο λιμάνι της Σύρου επιβατηγά SUPERFERRY II και FAST FERRIES ANDROS.

Στην Πλατεία Μιαούλη ανεπέμφθη δέηση υπέρ των Ναυτικών, των εργαζομένων στις ναυπηγοεπισκευαστικές εγκαταστάσεις, των πλοιοκτητών και των πληρωμάτων των πλοίων, μετά το πέρας της οποίας ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’, αφού τόνισε τον πολυαιώνιο σύνδεσμο της Ελλάδας με τη θὰλασσα, ανέφερε προς τους παρισταμένους Σπουδαστές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Σύρου τους στίχους της Κ. Γώγου » όλοι οι άνθρωποι φωνάζουν! Είναι ωραία να μιλάνε σιγά!…Άκου!! Μιλάει η θάλασσα!! Ξέρεις τι λέει; Ελευθερία, λέει, Ελευθερία λέει » και τους κάλεσε, μέσα από τις γέφυρες των πλοίων, διαπλέοντας τις θάλασσες του κόσμου, να βλέπουν την Ελευθερία, την Ελευθερία του Πνεύματος, της Σκέψης και της Ψυχής!.

Εν συνεχεία, κατά τα ειωθότα, ο Αξιότιμος Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης κ. Γεώργιος Μαραγκός απηύθυνε εόρτιο άγγελμα προς το λαό της Σύρου, στο οποίο, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι » o Άγιος Νικόλαος, αυτή η πελώρια φυσιογνωμία, «το της Τριάδος καθαρόν ενδιαίτημα, ο στύλος της Εκκλησίας», «η μυροθήκη του Πνεύματος», «ο θείος της θειοτάτης Ιερωσύνης κανών» και της Μυρέων Εκκλησίας Άγγελος, ο ποιμήν ο καλός, ο κανόνας της ακραιφνούς πίστεως, η εικόνα της πραότητας, ο ταπεινός τη καρδία Ιερουργός του Ευαγγελίου του Χριστού, είναι από τους γνωστότερους και δημοφιλέστερους Αγίους της Χριστιανικής Πίστεως και της αδιαίρετης Εκκλησίας, στο Σεπτό Πρόσωπο του οποίου συμπυκνώνονται και εκφράζονται οι αρετές εκείνες, χάρη στις οποίες μεγαλούργησε και στις οποίες στηριζόμενη θα μεγαλουργήσει και πάλι η Ερμούπολη και η Σύρος:Διαρκής προσπάθεια για ενότητα και συνεργασία, αλληλοβοήθεια και δικαιοσύνη, πραότητα και φιλανθρωπία, κοινωνική αλληλεγγύη και κοινός αγώνας για τη συλλογική πρόοδο και ευημερία!Αυτές τις αρετές του Αγίου Νικολάου διέβλεψαν οι αείμνηστοι πρόγονοί μας και οικιστές της Ερμούπολης και θέλησαν του αφιερώσουν τον τρίτο κατά σειρά Ναό της νέας πόλης, μετά το Ναό της Μεταμόρφωσης και της Κοίμησης.Ήδη, από το 1837, η πρώτη μετά τη Δημογεροντία Δημοτική Αρχή της Ερμούπολης, με Δήμαρχο το Νικόλαο Πρασακάκη, υπέδειξε στον Αρχιτέκτονα του Όθωνα Βάιλερ να προβλέψει στο σχέδιο της Ερμούπολης μεγάλο οικόπεδο στη θέση Τερψιθέα, για την ανέγερση μεγαλοπρεπούς Ναού, ο οποίος, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 10ης Σεπτεμβρίου 1841, απεφασίσθη να αφιερωθεί στον Άγιο Νικόλαο.Και έκτοτε, η Ερμούπολη και η Σύρος, κάτω από το νοτισμένο από την αρμύρα του Αιγαίου Ωμοφόριό του, βαδίζουν την ιστορική τους πορεία, άλλοτε με επιτυχίες και άλλοτε με περιόδους στασιμότητας και παρακμής.Πάντα, όμως, ο λαός μας, ο ζυμωμένος από τα δάκρυα της προσφυγιάς και τον ιδρώτα της επιβίωσης, κατάφερνε να σταθεί όρθιος και μονοιασμένος να πολεμήσει για ένα καλύτερο αύριο.Ένα αύριο, που δικαιούμεθα και εμείς και τα παιδιά μας!;Enα αύριο προόδου και δημιουργίας, που ήδη φαίνεται να γλυκοχαράζει, χάρη στις κοινές προσπάθειες όλων μας »

Ακολούθως η λιτανεία κατηυθύνθη προς την πλατεία Κανάρη, «συνοδευόμενη» διά θαλάσσης από τα δεκάδες πλοιάρια, που με κάθε τρόπο απέδιδαν τιμές στον προστάτη τους Άγιο, όπου προ της προτομής του Ναυάρχου Κανάρη, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης κ. Συμεών ανέπεμψε επιμνημίσυνη δέηση υπέρ των πνιγέντων στη θάλασσα, ενώ ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’, ο Διοικητής της 6ης Περιφέρειας Λιμενικού Σώματος και ο Πρόεδρος των Απομάχων Ναυτικών κ. Μηλιός, έρριψαν στεφάνους στη θάλασσα στη μνήμη των πνιγέντων ναυτικών κατά τους εθνικούς αγώνες και σε ναυάγια.

Επανελθούσης της λιτανείας στον Ιερό Ναό, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ ευχαρίστησε τις Υπηρεσίες του Δήμου για την καθαριότητα και το σημαιοστολισμό της πόλεως, τη Φιλαρμονική του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, η οποία ύστερα από πολύ καιρό έκανε πάλι αισθητή την παρουσία της, καθώς και όλους τους συμμετασχόντες στις Λατρευτικές Τελετές πιστούς. πρώτα φέροντες και τους πιστούς για την παρουσία της και ευχήθηκε σε όλους τους συλλιτανεύσαντες για το νέο έτος.
Ο Βουλευτής Κυκλάδων και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Ιω. Βρούτσης και ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου κ. Γ. Χατζημάρκος, μη δυνηθέντες να παραστούν στις Εκδηλώσεις, απέστειλαν σχετικά μηνύματα και ευχές στον Σεβασμιώτατο κ. Δωρόθεο Β’.

ερμούπολη IMG_1391 IMG_1344 ερμούπολη IMG_1350 IMG_1347 IMG_1355 IMG_1245 IMG_1238 IMG_1191 IMG_1186 IMG_1175 IMG_1147 IMG_1138 IMG_1133 IMG_1117 IMG_1116 IMG_1112 IMG_1107 IMG_1092 IMG_1089 IMG_1084 IMG_1079

 

TOP NEWS