Εσπερινός Αγίου Ελευθερίου από τον Ιεραπύτνης Κύριλλο

  • Dogma
αγίου ελεθερίου

Με λαμπρότητα και κατάνυξη τελέσθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 14 Δεκεμβρίου 2023 ο Μέγας πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός της εορτής της μνήμης του Αγίου Ιερομάρτυρος Ελευθερίου, στον ομώνυμο ιστορικό ναό της πόλεως της Ιεράπετρας, που αποτελεί παρεκκλήσιο της Ενορίας του Ι. Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Γεωργίου.

Στην ακολουθία  χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ο οποίος ευλόγησε τους άρτους και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο.

Στη γλαφυρή και μεστή ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στον βίο και τα αλλεπάλληλα βασανιστήρια που υπέστη ο άγιος Ελευθέριος,  Επίσκοπος Ιλλυρικού, κατά τα οποία ο Θεός τον φύλαξε ασινή, καθώς και στο μαρτύριο του με αποκεφαλισμό αλλά και της μητρός του Αγίας Ανθίας, η οποία τον ανέθρεψε «εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου» και τον στήριξε για να κρατήσει την πίστη του και να μαρτυρήσει για τον Χριστό.

Ο Σεβασμιώτατος αφού αναφέρθηκε στα πρότυπα ζωής των αγίων της Εκκλησίας, οι οποίοι ελκύουν τη χάρη του Θεού, όντας οι φίλοι του Θεού αλλά και οι δικοί μας φίλοι, που  μεσιτεύουν για εμάς μπροστά στον θρόνο του Θεού, μίλησε για την ιστορία του πανηγυρίζοντος ναού. Όπως σημείωσε είναι τετράγωνος στο σχήμα διότι κτίσθηκε τα χρόνια της Ενετοκρατίας και λειτούργησε ως ορθόδοξος ναός, που όμως κατά την Τουρκοκρατία μετετράπη σε τζαμί, το δεύτερο τζαμί της πόλεως. Ο Επίσκοπος Ιεράς και Σητείας Αμβρόσιος Σφακιανάκης μετά την αποχώρηση και των τελευταίων Τούρκων από την Ιεράπετρα το 1913 με ευσεβείς χριστιανούς της τότε Κοινότητας της Ιεράπετρας κατέλαβε το χώρο και αποδόθηκε και πάλι στη δημόσια λατρεία ο ιστορικός ναός του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, ο οποίος απέκτησε και δεύτερο κλίτος αφιερωμένο στον Άγιο Ελευθέριο, λόγω της απελευθέρωσης της πόλης από τον Οθωμανικό ζυγό αλλά και προς τιμή του Εθνάρχη Ελευθερίου Βενιζέλου, με τον οποίο ο μακαριστός Επίσκοπος Ιεράς και Σητείας Αμβρόσιος Σφακιανάκης διατηρούσε στενή σχέση.

Τέλος, ο Σεβ. κ. Κύριλλος προέτρεψε να παρακαλέσουμε τον Άγιο Ιερομάρτυρα Ελευθέριο, που είναι ο προστάτης των εγκύων γυναικών και των φυλακισμένων, να μας ελευθερώσει από τα δεσμά των παθών και των αδυναμιών μας και καθώς ετοιμαζόμαστε σε λίγες ημέρες να εορτάσουμε και φέτος τη μεγάλη εορτή της σαρκώσεως του Θεού ας προσπαθήσουμε να συναντήσουμε τον συγκαταβάντα και πτωχεύσαντα  για τη δική μας σωτηρία Κύριο μας Ιησοῦ Χριστό, να του επιτρέψουμε να γεννηθεί στις καρδιές μας για να αναγεννηθεί όλη η ύπαρξή μας.

Στην ακολουθία του Αρχιερατικού Εσπερινού έλαβαν μέρος ο Αιδεσ. Πρωτ. Ανδρέας Πιτροπάκης, Εφημέριος Ενορίας Μεταμορφ. Σωτήρος Ιεράπετρας ο Αιδεσ. Πρωτ. Σάββας Λιναρδάκης, Εφημέριος του Ι. Ναού Παναγίας Ελεούσης και Αρχιερ. Επίτροπος Β΄ Αρχιερ. Περιφέρειας, ο Αιδεσιμολ. Πρωτ. Ταρλαντένος, Εφημέριος του Ι. Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Γεωργίου, και ο Διάκονος Θεμιστοκλής Μπεϊνάς, ενώ παρέστησαν ο νέος Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Εμμ. Φραγκούλης, οι Αντιδήμαρχοι κ. Κων. Αστροπεκάκης και κ. Μαρία Ρουμελιωτάκη, ο δημ. σύμβουλος κ. Γεώργ. Κουγιουμουτζάκης και πολλοί ευσεβείς χριστιανοί της πόλεως, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να προσκυνήσουν τεμάχιο ιερών λειψάνων του αγίου, που είχε τεθεί σε προσκύνηση.

TOP NEWS