Εσπερινός Αγίου Γεωργίου από τον Ιεραπύτνης Κύριλλο

  • Dogma
γεωργίου

Με τη δέουσα λαμπρότητα και με τη συμμετοχή πλήθους πιστών τελέσθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 22 Απριλίου 2023 η ακολουθία του Μεγάλου πανηγυρικού Εσπερινού της εορτής του Αντίπασχα και της μνήμης του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του τροπαιοφόρου και θαυματουργού στον πανηγυρίζοντα φερώνυμο Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της πόλεως της Ιεράπετρας.

Στην ακολουθία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ο οποίος ευλόγησε τους άρτους και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο. Στην εμπνευμένη ομιλία του ο Σεβασμιώτατος μίλησε για την εορτή του Αντίπασχα και την απιστία του Απ. Θωμά, που ζήτησε να ψηλαφήσει τις πληγές από τα καρφιά και την πλευρά που είχε τρωθεί από τη λόγχη, για να προσκυνήσει και να αναφωνήσει: «Ο Κύριός μου και ο Θεός μου». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον βίο και τα μεγάλα και φρικτά μαρτύρια του αγίου Γεωργίου, και έκανε αναφορά στην ιδιαίτερη ευλάβεια των παλαιών Ιεραπετριτών προς τον άγιο, προς τιμήν του οποίου ανήγειραν στα χρόνια της Τουρκοκρατίας τον περικαλλή πανηγυρίζοντα ναό στη θέση παλαιότερου ενετικού ναού, εξαιτίας των πολλών θαυματουργικών επεμβάσεων του αγίου εκείνη την περίοδο, καθώς και στον σεβασμό των Μουσουλμάνων κατοίκων της πόλης προς τον  Μεγαλομάρτυρα άγιο των Χριστιανών.

Τέλος παρότρυνε όλοι να παρακαλέσουμε τον Άγιο Γεώργιο, πολιούχο και προστάτη της Ιεράπετρας, να πρεσβεύει διηνεκώς προς τον Αναστάντα Κύριο για να δίδει ειρήνη, αγάπη και ομόνοια στους κατοίκους της πόλεως.

Στην ακολουθία έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης και κληρικοί της πόλεως, ενώ παρέστησαν ο Αντιπεριφρειάρχης Λασιθίου κ. Ιωάννης Ανδρουλάκης, η Αντιδήμαρχος Ιεράπετρας κ. Μαρία Ρουμελιωτάκη και πλήθος ευσεβών χριστιανών poy έως αργά το βράδυ προσήρχετο να προσκυνήσει την εικόνα και το τεμάχιο του ιερού λειψάνου του αγίου που φυλάσσεται στον πανηγυρίζοντα Ιερό Μητροπολιτικό Ναό.

TOP NEWS