Εσπερινός για την εορτή της Αποτομής του Τιμίου Προδρόμου από τον Ιεραπύτνης Κύριλλο

  • Dogma

Mε ξεχωριστή λαμπρότητα τελέσθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 23 Ιουνίου 2023 ο Μέγας πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός της εορτής του Γενεσίου του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στον φερώνυμο Ιερό Ναό της Ενορίας Ρούσσας Εκκλησίας Σητείας, που βρίσκεται στην πανοραμική θέση «Κουτσουλόπετρες».

Στην ακολουθία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ο οποίος ευλόγησε τους άρτους και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο.

Με λόγο απλό και μεστό ο Σεβασμιώτατος μίλησε για τον παράδοξο τρόπο της συλλήψεως και της γεννήσεως του Τιμίου Προδρόμου και τόνισε ότι υπήρξε «σκεύος εκλογής του Θεού» που ο ερχομός του προανηγγέλθηκε από τον Αργάγγελο Γαβριήλ μέσα στο ναό και ότι με τη γέννησή του ο Τίμιος Πρόδρομος τερμάτισε τη στειρότητα της υπέργηρης μητέρας του Ελισάβετ και έλυσε την αφωνία του πατέρα του Προφήτου Ζαχαρίου. Επίσης, επεσήμανε ότι «ουκ εγήγερται εν γεννητοίς γυναικών μείζων Ιωάννου του βαπτιστού», κατά την αψευδή μαρτυρία του Κυρίου μας ημών Ιησού Χριστού,και αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη τιμή που αποδίδει η Εκκλησία μας στο πρόσωπο του Τιμίου Προδρόμου, όπως μαρτυρεί και το γεγονός ότι η Αγία μας Εκκλησία τιμά και εορτάζει μόνο τρία γενέθλια, τη γέννηση του Κυρίου μας Ι. Χριστού, της Υπεραγίας Θεοτόκου και του ενδόξου Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου.

Τέλος, ο Σεβ. κ. Κύριλλος, αφού υπογράμμισε ότι ο τιμώμενος άγιος  είναι ο «λύχνος του φωτός φαεινότατος» και «ο λύχνος του Ηλίου», καθώς προανήγγηλε τον ερχομό του Ήλιου της Δικαιοσύνης, του Σωτήρος Χριστού, παρότρυνε όλοι να προσπαθούμε να μιμηθούμε τις αρετές του Τιμίου Προδρόμου, και να τον παρακαλούμε να πρεσβεύει υπέρ πάντων ημών, καθως έχει μεγάλη παρρησία προς τον Τριαδικό Θεό, ως δίκαιος, ως Προφήτης ως Απόστολος, ως Βαπτιστής και ως μάρτυρας του Κυρίου μας Ι. Χριστού. Τέλος, ευχήθηκε σε όλο το εκκλησίασμα χρόνια πολλά με τη χάρη, την πρεσβεία και διαρκή την προστασία του αγίου, και ιδιαιτέρως στον οικοδεσπότη και κτήτορα του ναού κ. Γεώργιο Μαρκαντωνάκη, απόστρατο Αξιωματικό της Ελληνικής Αστυνομίας, και στον παριστάμενο Δήμαρχο Σητείας κ. Γεώργιο Ζερβάκη.

Στην ακολουθία του Αρχιερατικού Εσπερινού έλαβαν μέρος ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως και Ηγούμενος της Ι. Σταυροπηγιακής Μονής Τοπλού Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, ο Παν/τος Αρχιμ. Κωνσταντίνος Χατζηδάκης, Εφημέριος Ενορίας Λατσίδας της Ιεράς Μητροπόλεως Πέτρας και Χερρονήσου, ο Αιδ/τος Πρωτοπρεσβύτερος Μιχαήλ Γαλανάκης, Εφημέριος της Ενορίας Ρούσσας Εκκλησίας, ο Εφημέριος της Ενορίας Κρυονερίου Οικονόμος Εμμανουήλ Μαρκάκης και ο Διάκονος Θεμιστοκλής Μπεϊνάς.

Εκκλησιάστηκαν αρκετοί πιστοί, ανάμεσά τους ο Δήμαρχος Σητείας κ. Γιώργος Ζερβάκης και ο Αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Αϊλαμάκης.

Μετά την Απόλυση προσφέρθηκε κέρασμα για όλο το εκκλησίασμα από την οικογένεια του κ. Γεωργίου Μαρκαντωνάκη.

TOP NEWS