Εσπερινός και Αγρυπνία της Αγίας Θεοδώρας στην Άρτα

  • Dogma
άρτα

Με τον πανηγυρικό Εσπερινό της Αγίας Θεοδώρας άρχισαν στην Άρτα οι περίλαμπρες εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμή της Οσίας Θεοδώρας της Βασιλίσσης, πολιούχου της πόλης,τη μνήμη της οποία τιμά σήμερα 11 Μαρτίου η Εκκλησία.

Στην Άρτα, το απόγευμα της Πέμπτης 10 Μαρτίου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνου και συγχοροστατούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αργολίδος κ. Νεκταρίου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Άρτης  κ. Ιγνατίου, εψάλη η Ακολουθία του Εσπερινού.

Ο χοροστατών Μητροπολίτης δεν έκρυψε την συγκίνησή του που ως νέος Ιεράρχης της Ελλαδικής Εκκλησίας, στο ξεκίνημα της Αρχιερατικής του πορείας και διακονίας, η Χάρις του Θεού τον έφερε προσκυνητή στη μνήμη της Αγίας Θεοδώρας, της Βασίλισσας με τον πολυτάραχο και πλούσιο σε πνευματικά μηνύματα βίο, στον οποίο και αναφέρθηκε επιγραμματικά.

Ευχαρίστησε δε το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αρτης κ. Ιγνάιο για την αγάπη και τιμή που του έκανε να είναι μέτοχος της λαμπρής πανηγύρεως, σε μια Μητρόπολη που αγαπά και έχει δεθεί ιδιαιτέρως κατά το παρελθόν τόσο με τους Κληρικούς όσο και με τον ευσεβή λαό της.

Στη συνέχεια με το πέρας του Εσπερινού τελέσθηκε η καθιερωμένη Αγρυπνία παρουσία πλήθους ευσεβών πιστών, οι οποίοι κατέκλυσαν τον Βυζαντινό Ναό της Αγίας από την έναρξη του Εσπερινού και μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες που ολοκληρώθηκε η νυκτερινή Λειτουργία.

Η Οσία Θεοδώρα, τη μνήμη της οποίας τιμά σήμερα 11 Μαρτίου η Εκκλησία, γεννήθηκε περί το έτος 1210 μ.Χ. πιθανότατα στην Θεσσαλονίκη και υπήρξε γόνος της μεγάλης και αρχοντικής βυζαντινής οικογένειας Πετραλείφα (νορμανδικής καταγωγής), η οποία εγκατεστημένη αρχικά στο Διδυμότειχο προσέφερε πολλές και σημαντικές υπηρεσίες στην αυτοκρατορία και τιμήθηκε με υψηλά αξιώματα. Ο πατέρας της Ιωάννης είχε τον τίτλο του σεβαστοκράτορος και ήταν διοικητής Θεσσαλίας και Μακεδονίας.

Διαβάστε αναλυτικά το βίο της Αγίας Θεοδώρας της βασίλισσας Άρτας

 

 

TOP NEWS