Εσπερινός και κοπή βασιλόπιτας από τον Ιεραπύτνης στη Σητεία

  • Dogma
ιεραπύτνης

Το απόγευμα της Πρωτοχρονιάς του έτους 2024 στον Ιερό Ενοριακό Ναό Aγίου Γεωργίου πόλεως Σητείας, ο Σεβ. Μητροπολίτης Προικοννήσου κ. Ιωσήφ χοροστάτησε στην Ακολουθία του Εσπερινού και στη συνέχεια ευλόγησε τη Βασιλόπιτα της Ιεράς Μητροπόλεως για τους Ιερείς και τις Ενορίες της Σητείας, κατόπιν προτροπής του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου, ο οποίος παρέστη συμπροσευχόμενος στο Ιερό Βήμα, με την παρουσία σύσσωμου του Ιερού Κλήρου της Επαρχίας και αρκετών πιστὠν.

Στο τέλος, ο Σεβ. κ. Κύριλλος αφού ευχαρίστησε τον συντοπίτη Αδελφό άγιο Προικοννήσου κ. Ιωσήφ, για την επιτέλεση της Αρχιερατικής Χοροστασίας και την ευλόγηση της βασιλόπιτας και την παρουσία του τις ημέρες των εορτών στη γενέτειρά του ιστορική Σητεία, αναφέρθηκε στον απολογισμό των πεπραγμένων, και των καλών και των κακών στιγμών της χρονιάς, όπως είναι οι πολεμικές συρράξεις στην Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία, αλλά και στις προσδοκίες και τους νέους στόχους που γεννά η ανατολή κάθε νέου έτους. Ιδιαιτέρως έκανε μνεία για την αξία του χρόνου, ως δώρου του Θεού στον άνθρωπο για την εσωτερική καλλιέργεια και τη σωτηρία του, τονίζοντας ότι από τον τρόπο που διαχειριζόμαστε τον χρόνο της ζωής μας κερδίζεται η χάνεται η αιώνια ζωή.

Επίσης, ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τους Κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως, οι οποίοι με αυταπάρνηση, φιλότιμο και πολύ μεράκι εξυπηρετούν τις λειτουργικές, ποιμαντικές και λοιπές ανάγκες των κατοίκων των χωριών μας, στα περισσότερα από τα οποία έχει μείνει μόνο ο Εφημέριος, συμβάλλοντας καθοριστικά στην κοινωνική συνοχή και την ενότητα της τοπικής κοινότητας. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στους συνταξιούχους Εφημερίους, που συνεχίζουν να διακονούν στο ιερό Θυσιαστήριο, γιατί η ιερωσύνη δεν είναι επάγγελμα, όπως τόνισε, αλλά λειτούργημα. Επίσης ευχαρίστησε τους παρισταμένους επανεκλεγέντα Δήμαρχο Σητείας κ. Γεώργιο Ζερβάκη για την αγαστή και γόνιμη συνεργασία μεταξύ Δήμου και Ιεράς Μητροπόλεως, τον Αντιπεριφερειάρχη Νομού Λασιθίου κ. Γιάννη Ανδρουλάκη, για την συνεργασία Τοπικής Εκκλησίας και Περιφέρειας, κυρίως για τη συντήρηση των ιερών μνημείων του τόπου, και την Βουλευτή του Νομού Λασιθίου κ. Κατερίνα Σπυριδάκη.

Ο Σεβ. κ. Κύριλλος παρουσίασε και το εγκόλπιο ημερολόγιο του νέου έτους, το οποίο διένειμε σε όλο το εκκλησίασμα μαζί με τη Βασιλόπιτα, σημειώνοντας ότι κάθε χρόνο αφιερώνεται σε χριστιανικά μνημεία και ιερούς ναούς ορισμένων Ενοριών της Ι. Μητροπόλεως που ανήγειρε και μας κληροδότησε η ευσέβεια των προγόνων μας και αναφέρθηκε στην ανάγκη να καταγραφούν, να συντηρηθούν και να αναδειχθούν.

Τέλος ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε το νέο έτος 2024 να είναι ευλογημένο, χαρούμενο, με ψυχική και σωματική υγεία, ειρήνη και δημιουργία. Ακολούθησε κέρασμα για όλο το εκκλησίασμα στην αίθουσα του ναού.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Προικοννήσου κ. Ιωσήφ, αντιφωνώντας τον Σεβ. κ. Κύριλλο, τον ευχαρίστησε για την ευλογία να επιτελέσει τον Εσπερινό και να ευλογήσει την Αγιοβασιλόπιτα, και δήλωσε ότι αισθάνεται ως ένας απλός πιστός της ευλογημένης Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας. Διεβίβασε τις ευχές και τις ευλογίες της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και ευχήθηκε σε όλους ο νέος χρόνος να είναι ευλογημένος από τον Κύριο, ειρηνικός και καρποφόρος.

Στην ακολουθία του Αρχιερατικού Εσπερινού και στην κοπή της Βασιλόπιτας έλαβαν μέρος ο Πανοσιώτατος Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Καψά Αρχιμ. Μεθόδιος Περάκης και οι Εφημέριοι των Ενοριών της ευρύτερης περιοχής της Σητείας, ενώ παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως και Ηγούμενος της Ι. Μονής Τοπλού Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, και αρκετοί ευσεβείς χριστιανοί της πόλεως.

TOP NEWS