Εσπερινός Οσιομάρτυρος Εφραίμ από τον Ιεραπύτνης Κύριλλο

  • Dogma
εφραίμ

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια τελέσθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 4 Μαΐου 2023 ο Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής της μνήμης του Αγίου Οσιομάρτυρος Εφραίμ του νεοφανούς και θαυματουργού στον φερώνυμο Ιερό Ναό της Ενορίας Ζάκρου Σητείας. 

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε στην Ακολουθία του Εσπερινού, ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και κήρυξε κατάλληλα τον θείο λόγο στους πιστούς, που παρά την κακοκαιρία προσήλθαν για να τιμήσουν τον εορταζόμενο Άγιο.

Στην ομιλία του ο Σεβ. κ. Κύριλλος, αφού εν συντομία ανεφέρθηκε στον βίο και τις αρετές του Αγίου Εφραίμ του θαυματουργού, μίλησε για το μαρτύριο του από τους Οθωμανούς κατακτητές το έτος 1426, στην Ιερά Μονή του Ευαγγελισμού της Νέας Μάκρης, στο όρος των Αμώμων Αττικής, όπου μετά από πολλά φρικτά βασανιστήρια τον κρέμασαν ανάποδα και τον κάρφωσαν με σουβλερά καρφιά σε μια μουριά. Επίσης, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στη θαυμαστή ανεύρεση του ιερού και χαριτόβρυτου Λειψάνου του Οσιομάρτυρος Εφραίμ, περίπου 550 χρόνια αργότερα το έτος 1950, τονίζοντας ότι αποτελεί πηγή ευλογίας και αγιασμού των πιστών, και μαρτυρεί ότι ο άγιος ήταν φορέας των ακτίστων ενεργειών του Θεού και των χαρισμάτων του Αγίου Πνεύματος. Τέλος ευχήθηκε σε όλους τους πιστούς τη χάρη, την προστασία και τις πρεσβείες του αγίου Οσιομάρτυρος Εφραίμ.

Στην ακολουθία έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως και Ηγούμενος της Ι. Μονής Τοπλού Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, ο πρώην Εφημέριος Ζάκρου συνταξιούχος πρωτ. Πολύκαρπος Ζουριδάκης, και οι Εφημέριοι Λιθινών πρωτ. Αντώνιος Τσαγκαράκης, Παλαικάστρου πρωτ. Σπυρίδων Ρελάκης και Ζάκρου π. Νεκτάριος Παθιάκης.

TOP NEWS