Έτοιμο και το Υπουργείο Εξωτερικών για την Πανορθόδοξη

  • Dogma
Πανορθόδοξη

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η σημερινή Συνεδρίαση της Ειδικής Επιτροπής της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας (ΑΜΣΟΕ) στο Υπουργείο Εξωτερικών. Φαίνεται πως δεν τίθεται πλέον κανένα θέμα ανησυχίας για το αν θα διεξαχθεί, κάτι το οποίο επιβεβαίωσαν με επίσημη ανακοίνωση και από το Φανάρι. Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Αμανατίδης σε δήλωσή του τόνισε πως «η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος αποτελεί μία ελπιδοφόρα προοπτική τόσο για τους Ορθοδόξους Χριστιανούς όσο και για ολόκληρο τον χριστιανικό κόσμο».

Ο κ. Αμανατίδης κατά την σημερινή Σύσκεψη στο Υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε πως η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδοξίας θα πραγματοποιηθεί στην Ορθόδοξη Ακαδημία, στο Κολυμπάρι Χανίων, από τις 16 έως τις 27 Ιουνίου. Η Σύνοδος αποτελεί το σημαντικότερο γεγονός της ορθόδοξης εκκλησίας τα τελευταία 1300 χρόνια, ενώ είναι η πρώτη συνάντηση όλων των ορθόδοξων προκαθήμενων και επισκόπων μετά το Σχίσμα του 1054 μ.Χ.. Στη Σύνοδο θα μετέχουν όλοι οι Προκαθήμενοι (Πατριάρχες, Αρχιεπίσκοποι) από τις 14 Αυτοκέφαλες Εκκλησίες, ενώ ο συνολικός αριθμός των συμμετεχόντων αναμένεται να ξεπεράσει τους 500.

ÓÕÍÅÄÑÉÁÓÇ ÔÇÓ ÅÐÉÔÑÏÐÇÓ ÔÇÓ ÁÃÉÁÓ ÊÁÉ ÌÅÃÁËÇÓ ÓÕÍÏÄÏÕ ÔÇÓ ÏÑÈÏÄÏÎÏÕ ÅÊÊËÇÓÉÁÓ--×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ//EUROKINISSI ÓÕÍÅÄÑÉÁÓÇ ÔÇÓ ÅÐÉÔÑÏÐÇÓ ÔÇÓ ÁÃÉÁÓ ÊÁÉ ÌÅÃÁËÇÓ ÓÕÍÏÄÏÕ ÔÇÓ ÏÑÈÏÄÏÎÏÕ ÅÊÊËÇÓÉÁÓ--×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ//EUROKINISSI ÓÕÍÅÄÑÉÁÓÇ ÔÇÓ ÅÐÉÔÑÏÐÇÓ ÔÇÓ ÁÃÉÁÓ ÊÁÉ ÌÅÃÁËÇÓ ÓÕÍÏÄÏÕ ÔÇÓ ÏÑÈÏÄÏÎÏÕ ÅÊÊËÇÓÉÁÓ--×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ//EUROKINISSI

Σύμφωνα με όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί, τα θέματα που θα συζητηθούν αφορούν στις παρακάτω 6 θεματικές ενότητες:
– Η Αποστολή της Ορθόδοξης Εκκλησίας στο σύγχρονο κόσμο
– Το Αυτόνομο στην Ορθόδοξη Εκκλησία και ανακήρυξής του
– Το μυστήριο του Γάμου και τα κωλύματα αυτού
– Η σπουδαιότητα της Νηστείας και η τήρηση αυτής σήμερα
– Οι σχέσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας προς το λοιπό χριστιανικό κόσμο

Για να ληφθεί απόφαση στα θέματα απαιτείται ομοφωνία των προκαθήμενων των Εκκλησιών, ενώ στο τέλος κάθε μέρας της Συνόδου θα δίνεται συνέντευξη Τύπου για την πορεία των εργασιών. Το ότι το γεγονός της Συνόδου, πριν ακόμα την πραγματοποίησή του, προβάλλεται ως καθοριστική καμπή στην πορεία της Εκκλησίας στον σύγχρονο κόσμο, αποτελεί μία ελπιδοφόρα προοπτική τόσο για τους Ορθοδόξους Χριστιανούς όσο και για ολόκληρο τον χριστιανικό κόσμο.
ÓÕÍÅÄÑÉÁÓÇ ÔÇÓ ÅÐÉÔÑÏÐÇÓ ÔÇÓ ÁÃÉÁÓ ÊÁÉ ÌÅÃÁËÇÓ ÓÕÍÏÄÏÕ ÔÇÓ ÏÑÈÏÄÏÎÏÕ ÅÊÊËÇÓÉÁÓ--×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ//EUROKINISSI ÓÕÍÅÄÑÉÁÓÇ ÔÇÓ ÅÐÉÔÑÏÐÇÓ ÔÇÓ ÁÃÉÁÓ ÊÁÉ ÌÅÃÁËÇÓ ÓÕÍÏÄÏÕ ÔÇÓ ÏÑÈÏÄÏÎÏÕ ÅÊÊËÇÓÉÁÓ--×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ//EUROKINISSI

Η πολυετής προετοιμασία των θεμάτων και των κειμένων από έμπειρους κληρικούς και θεολόγους όλων των τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών εγγυάται τη θεολογική αρτιότητά τους και την ορθή δογματική προοπτική τους. Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος είναι μία ανάγκη της Εκκλησίας και χρειάζεται να πραγματοποιηθεί ώστε να αποδείξει την ενότητα της Ορθοδοξίας και την οικουμενικότητα του μηνύματός της. Η Ελληνική Πολιτεία, έχοντας την ιστορική προνομία να φιλοξενεί στο έδαφός της αυτό το εξαιρετικό γεγονός, πραγματοποίησε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να εγγυηθεί την απόλυτη ασφάλεια των συμμετεχόντων και την οργανωτική επιτυχία όσον αφορά τους τομείς της κρατικής ευθύνης.

ÓÕÍÅÄÑÉÁÓÇ ÔÇÓ ÅÐÉÔÑÏÐÇÓ ÔÇÓ ÁÃÉÁÓ ÊÁÉ ÌÅÃÁËÇÓ ÓÕÍÏÄÏÕ ÔÇÓ ÏÑÈÏÄÏÎÏÕ ÅÊÊËÇÓÉÁÓ--×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ//EUROKINISSI ÓÕÍÅÄÑÉÁÓÇ ÔÇÓ ÅÐÉÔÑÏÐÇÓ ÔÇÓ ÁÃÉÁÓ ÊÁÉ ÌÅÃÁËÇÓ ÓÕÍÏÄÏÕ ÔÇÓ ÏÑÈÏÄÏÎÏÕ ÅÊÊËÇÓÉÁÓ--×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ//EUROKINISSI

Ήδη εδώ και αρκετούς μήνες λειτουργεί στο Υπουργείο Εξωτερικών η Ειδική, μη αμειβόμενη, Επιτροπή Αγίας και Μεγάλης Συνόδου με σκοπό το συντονισμό των εμπλεκόμενων κρατικών και εκκλησιαστικών φορέων. Λίγες μόνον ημέρες πριν την έναρξη των εργασιών της Μεγάλης Συνόδου και έχοντας ενεργοποιήσει το πλαίσιο δράσεων, που από την πλευρά της Πολιτείας θα εγγυώνται την επιτυχία της, προσδοκούμε το μήνυμά της και την αισιόδοξη πορεία που αυτό θα χαράξει.

φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

TOP NEWS