Ευγνωμοσύνη στους εκπαιδευτικούς της περιοχής δείχνει η μητρόπολη Δημητριάδος

  • Dogma

Με κάθε επισημότητα η μητρόπολη Δημητριάδος τίμησε χθες την μνήμη των Αγίων Τριών Ιεραρχών, προστατών της Ελληνικής Παιδείας και των Ελληνικών Γραμμάτων.

Με κάθε επισημότητα η μητρόπολη Δημητριάδος τίμησε χθες την μνήμη των Αγίων Τριών Ιεραρχών, προστατών της Ελληνικής Παιδείας και των Ελληνικών Γραμμάτων.

Ο εορτασμός ξεκίνησε με αρχιερατική θεία λειτουργία στον ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Βόλου, ιερουργούντος του μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, παρουσία εκπροσώπων της εκπαιδευτικής και μαθητικής κοινότητας και των Στρατιωτικών Αρχών.

Στο τέλος της θείας λειτουργίας, τελέστηκε αρτοκλασία υπέρ υγείας των εκπαιδευτικών λειτουργών και υπέρ αναπαύσεως των κεκοιμημένων συναδέλφων τους.

Ο εορτασμός συνεχίστηκε το απόγευμα, με την καθιερωμένη μεγάλη εκδήλωση προς τιμήν του εκπαιδευτικού κόσμου της Μαγνησίας, στο πνευματικό κέντρο της μητρόπολης, με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου, παλαίμαχων και μάχιμων εκπαιδευτικών.

Κατά παράδοση, την ημέρα αυτή η τοπική εκκλησία του Βόλου απονέμει την Ανώτατη Τιμητική της Διάκριση, τον Χρυσό Σταυρό μετά Διπλώματος, σε έναν καταξιωμένο, παλαίμαχο εκπαιδευτικό λειτουργό, εις ένδειξιν ευγνωμοσύνης για την πολυετή προσφορά του στον χώρο της Εκπαίδευσης.

Εφέτος τιμήθηκε ο Διδάσκαλος Αρχοντής Παντελόπουλος, ο οποίος, επί 35 ολόκληρα χρόνια, αναλώθηκε στην διακονία της Ελληνικής Παιδείας, ενώ διετέλεσε, επί σειρά ετών Εκκλ/κός Σύμβουλος του μητροπολιτικού ναού αγίου Νικολάου Βόλου.

Για τον κ. Παντελόπουλο μίλησε, καταρχήν, ο κ. Κώστας Λιάπης, Δάσκαλος, Λαογράφος, συγγραφέας, με θέμα «Αρχοντής Παντελόπουλος: ο άνθρωπος, ο παιδαγωγός, ο πνευματικός δημιουργός».

Ο κ. Λιάπης περιέγραψε τους σταθμούς και τον χαρακτήρα της διδασκαλικής προσφοράς του τιμωμένου και τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «ενεργώντας πέρα από τα καθιερωμένα πλαίσια της διδακτικής διαδικασίας, πρόσφερε ακάματα κι ευσυνείδητα τα πρεπούμενα γνωστικά εφόδια στους μαθητές του για την παραπέρα ζωή τους και πλούτυνε τον γνωστικό τους ορίζοντα, ενώ ιδιαίτερη ήταν πάντα η προσπάθειά του να μπολιάσει τις ψυχές τους με τα Ελληνοχριστιανικά ιδεώδη».

Επόμενος ομιλητής ήταν ο Αρχιμ. Επιφάνιος Οικονόμου, ιεροκήρυκας της μητρόπολης Δημητριάδος, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Η Εκκλ/κή διακονία του Αρχοντή Παντελόπουλου».

Ο π. Επιφάνιος επεσήμανε ότι «Ο Αρχοντής Παντελόπουλος υπήρξε και είναι ο εκπαιδευμένος δάσκαλος με χαρακτήρα Χριστού. Η επιστήμη της παιδαγωγίας γι’ αυτόν συμβάδιζε με την επιστήμη του Χριστού. Γνώριζε ότι, αν θέλει να διαμορφώσει αληθινούς ανθρώπους, πρέπει πρώτα να μορφώσει στις καρδιές τους το ήθος του Ιησού Χριστού, να εμπνεύσει την αγάπη για την ζωντανή μας παράδοση, να σταλάξει μέσα τους την πραγματική αλήθεια, την πραγματική ελευθερία, την πραγματική δικαιοσύνη, που απορρέουν από την βίωση της Ευαγγελικής ζωής».

Αναφερόμενος ειδικά στην πολυετή διακονία του τιμωμένου στον πρώτο ναό της τοπικής εκκλησίας τόνισε ότι «Ήταν ο παράγοντας της σύνεσης και της ενότητας, η φωνή της εμπειρίας και της καταλλαγής, ο άνθρωπος της σύνθεσης και της δράσης.

Ανταποκρίθηκε στις ανάγκες της Εκκλ/κής του διακονίας, επιδεικνύοντας απόλυτη υπακοή στα κελεύσματα των κατά καιρούς Επισκόπων μας. Λειτουργούσε σε απόλυτη σύμπνοια με τους προϊσταμένους της ενορίας, ενώ ήταν χαρακτηριστικός ο σεβασμός του προς όλους τους εφημερίους, ανεξαρτήτως ηλικίας. Ήταν το πρόσωπο που εξασφάλιζε την αρμονία και την ομοψυχία των Εκκλ/κών Συμβούλων, ενώ υπήρξε και είναι υπόδειγμα ευλαβείας και συνεπούς πνευματικής ζωής».

Ακολούθησαν οι συγκινητικές παρεμβάσεις τριών μαθητών του κ. Παντελόπουλου και σημερινών επιστημόνων, της κ. Εύης Αναγνώστου και της κ. Φένιας Κωστούλα, Φιλολόγων και του Οδοντιάτρου κ. Αντωνίου Καπάλα, οι οποίοι αναφέρθηκαν στις προσωπικές τους εμπειρίες από την μαθητεία κοντά στον σπουδαίο δάσκαλό τους και εξέφρασαν την διά βίου ευγνωμοσύνη τους.

Στη συνέχεια, ο μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος απένειμε στον κ. Παντελόπουλο την Ανώτατη Τιμητική Διάκριση της τοπικής εκκλησίας και μίλησε από καρδιάς, σημειώνοντας ότι «τιμώντας τον κ. Παντελόπουλο φέρνουμε ενώπιόν μας πρότυπα δασκάλων που μας οδήγησαν σ’ αυτό που είμαστε και καλούμε τους σημερινούς δασκάλους να διδαχθούν τί σημαίνει να είσαι δάσκαλος. Δασκάλους με ψυχή έχει ανάγκη η πατρίδα μας σήμερα. Οικονομολόγοι και πολιτικοί μας περισσεύουν. Δασκάλους θέλουμε. Αν βρούμε αληθινούς Δασκάλους, σαν τον Αρχοντή Παντελόπουλο, τότε θα υπάρχει ελπίδα για το μέλλον του τόπου». Χαρακτήρισε δε τον τιμώμενο ως «βασικό συντελεστή και κορυφαίο παράγοντα στην διευθέτηση του Εκκλ/κού έργου στον τόπο μας».

Ο τιμηθείς Διδάσκαλος, με συγκίνηση, ευχαρίστησε τον κ. Ιγνάτιο για την υψίστη τιμή, καθώς και όλους όσοι συνέβαλαν και συνεργάστηκαν μαζί του σε όλα τα χρόνια της διδασκαλικής και Εκκλ/κής του διακονίας.

Στη συνέχεια, μιλώντας για τον δάσκαλο ως παιδαγωγούσα μορφή στο σκολείο και στην κοινωνία, ο κ. Παντελόπουλος σημείωσε ότι «Η προσωπικότητα του δασκάλου αποτελεί σπουδαίο κεφάλαιο στην άσκηση του λειτουργήματος και στη διαμόρφωση μιας κοινωνίας με τα χαρακτηριστικά της Παιδείας που απαιτεί κάθε έθνος ή κάθε κοινωνία με τις δικές της ιδιαιτερότητες, όπως η Ελληνορθόδοξη Παιδεία, που στηρίζει η Πατρίδα και το Έθνος μας».

Η εκδήλωση έκλεισε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα από την καταξιωμένη χορωδία Εκπαιδευτικών Βόλου, της οποίας ο κ. Παντελόπουλος υπήρξε ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος επί 15ετία. Την χορωδία διηύθυνε η μαέστρος Στάσα Τζάλα.

Την εκδήλωση συντόνισε ο Αρχιμ. Αμφιλόχιος Μήλτος, Γραμματέας της μητρόπολης Δημητριάδος.

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΔΑΣΚΑΛΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΔΑΣΚΑΛΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΔΑΣΚΑΛΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΔΑΣΚΑΛΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΔΑΣΚΑΛΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΔΑΣΚΑΛΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΔΑΣΚΑΛΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΔΑΣΚΑΛΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ

TOP NEWS