Φεστιβάλ Ναυπλίου: Κολοκοτρώνης, Καλύβας, Μούρναου και Γκέρσουιν

  • Δόγμα

Ολα αυτά τα χρόνια οι δημοτικές αρχές έχουν δώσει πραγματική στήριξη. Και τώρα ο νυν δήμαρχος Δημήτρης Κωστούρος στηρίζει και αυτός το φεστιβάλ. Οι φετινές εκδηλώσεις ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα, με το κουαρτέτο Selini, στο παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης, ενώ το πρόγραμμα ολοκληρώνεται το Σάββατο.

Της Μαργαρίτα Πουρνάρα

Με 31 χρόνια πορείας, το Φεστιβάλ Ναυπλίου αποτελεί ένα από τα πιο σταθερά θερινά σημεία αναφοράς των φιλόμουσων. Ξεκίνησε χάρη στο προσωπικό ρίσκο και στις προσπάθειες του καλλιτεχνικού διευθυντή του Γιάννη Βακαρέλη, που το έστησε σχεδόν μόνος του, με τόσο μεράκι και αγάπη ώστε κολλούσε μέχρι και αφισάκια στους τοίχους.

Μέσα στις τρεις αυτές δεκαετίες εξελίχθηκε σε ένα θεσμό ιδιαίτερα αγαπητό σε κατοίκους και επισκέπτες. Δικαίως, μια και μέχρι σήμερα έχουν φιλοξενηθεί σε εμβληματικά σημεία της πόλης περισσότεροι από 250 Ελληνες και ξένοι καλλιτέχνες, δεκάδες κουαρτέτα και ορχήστρες, πολλά διάσημα ονόματα της μουσικής σκηνής, αλλά και πλήθος πρωτοεμφανιζόμενων νέων καλλιτεχνών. Από κοντά ήρθαν και ταίριαξαν άλλες εκδηλώσεις, που πλούτισαν το πρόγραμμα: θέατρο, μόδα, διαλέξεις, κινηματογράφος… έσμιξαν με τις νότες.

Ολα αυτά τα χρόνια οι δημοτικές αρχές έχουν δώσει πραγματική στήριξη. Και τώρα ο νυν δήμαρχος Δημήτρης Κωστούρος στηρίζει και αυτός το φεστιβάλ. Οι φετινές εκδηλώσεις ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα, με το κουαρτέτο Selini, στο παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης, ενώ το πρόγραμμα ολοκληρώνεται το Σάββατο. Ορισμένες από αυτές κέντρισαν το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του κοινού, χάρη στην πρωτοτυπία τους, όπως η αναπαράσταση της Δίκης του Κολοκοτρώνη, ένα θεατρικό έργο των Μ. Ρέππα και Θ. Παπαθανασίου, που παρουσιάστηκε το περασμένο Σάββατο στην κατάμεστη πλατεία Συντάγματος. Πάνω από 2.000 άτομα κρέμονταν από τα στόματα πραγματικών δικηγόρων και ποινικολόγων, που άφησαν τα έδρανα και ανέβηκαν στο σανίδι για να ξαναζωντανέψουν με μοναδική ρητορική δεινότητα και πειθώ την πρώτη πολιτική δίκη της νεότερης Ελλάδας.

Φεστιβάλ Ναυπλίου: Κολοκοτρώνης, Καλύβας, Μούρναου και Γκέρσουιν-1
Πραγματικοί δικηγόροι και ποινικολόγοι στη Δίκη του Κολοκοτρώνη.

Την Κυριακή, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Στάθης Καλύβας έδωσε μια καταπληκτική ομιλία μέσα στο Βουλευτικό –εκεί που το 1834 έγινε η δίκη του Κολοκοτρώνη–, αναλύοντας συγκυρίες, συσχετισμούς και προσωπικότητες εκείνης της ταραγμένη περιόδου της Ιστορίας μας. Με τον δικό του μοναδικό τρόπο, χωρίς ίχνος διδακτισμού, αλλά με ζωηράδα και πολυπρισματικότητα, μετέφερε τους ακροατές στο παρελθόν. Τη Δευτέρα ήρθε η σειρά της κλασικής βωβής ταινίας «Ανατολή – Sunrise» του Φρίντριχ Βίλεμ Μούρναου, με τον Μάνο Κιτσικόπουλο να πλαισιώνει με πιανιστικές νότες τις σκηνές. Στην πλατεία Αγίου Γεωργίου, δύο σπουδαίοι πιανίστες και συνθέτες, ο Χρίστος Παπαγεωργίου και ο Τάσος Παππάς, μαζί με το τζαζ κουαρτέτο τους, ενθουσίασαν το κοινό με αυτοσχεδιασμούς και μεταγραφές έργων Γκέρσουιν και Τζάρετ.

Σήμερα, στην πλατεία Αγίου Γεωργίου εμφανίζεται το Κουαρτέτο Αέναον, με τη Μυρσίνη Κάγκαρλη στο πιάνο. Το κλείσιμο του Φεστιβάλ Ναυπλίου, αύριο Σάββατο, θα γίνει με το κουαρτέτο της Χριστίνας Ψύχα, Violetera. Πολύτιμος εταίρος του φεστιβάλ ο πολυχώρος του Φουγάρου της Φλωρίκας Κυριακοπούλου, που από το 2014 δίνει προστιθέμενη αξία στην πόλη.

Πηγή: https://www.kathimerini.gr/

TOP NEWS