Φωτιά Εύβοια: Δραματική η κατάσταση – Απειλείται το μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ

  • Dogma
φωτιά

Συνεχίζει να είναι δραματική η κατάσταση στη Βόρεια Εύβοια, με τη φωτιά να μαίνεται ανεξέλεγκτη για δεύτερη μέρα, έχοντας κάψει ήδη περισσότερα από 20.000 στρέμματα δάσους, πολλά σπίτια και περιουσίες. Πριν λίγη ώρα δόθηκε εντολή να εκκενωθούν οι Ροβιές, γιατί η φωτιά πλησιάζει απειλητικά.

Το μεσημέρι της Τετάρτης 4 Αυγούστου υπάρχουν 3 ενεργά μέτωπα της φωτιάς. Το ένα είναι στο Καλαμούδι, κάτω από το μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ. Το μοναστήρι εκκενώθηκε, τρεις καλόγεροι όμως αρνήθηκαν να φύγουν και έμειναν να το υπερασπιστούν.

Το δεύτερο μέτωπο βρίσκεται στη θέση Κουτσούφλια, ανάμεσα στους Κουρκουλούς και τη Σκεπαστή και το τρίτο στη Δαμιά. Αργά το μεσημέρι δόθηκε εντολή για εκκένωση των Ροβιών και του χωριού Μαρούλι, που βρίσκεται δίπλα στην επαρχιακή οδό Ροβιών – Κυπαρισσίου.

Στο μεταξύ, ο δήμαρχος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγ. Άννας Γιώργος Τσαπουρνιώτης απηύθυνε αγωνιώδη έκκληση προς την πολιτεία για ενίσχυση των εναέριων μέσων, αφού στην περιοχή επιχειρούν μόνο 3 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Στη φωτιά επιχειρούν ακόμη 75 πυροσβέστες με 35 οχήματα, 4 πεζοπόρα τμήματα, υδροφόρες του δήμου και μηχανήματα της περιφέρειας.

H φωτογραφία κάτω είναι από την περιοχή Άσπρος Βράχος, που βρίσκεται πολύ κοντά στις Ροβιές.

Υπενθυμίζουμε ότι η φωτιά ξεκίνησε από τη Δάφνη Κεχριών και κατευθύνθηκε προς τη θάλασσα, καταστρέφοντας τα πάντα στο πέρασμά της. Με εντολή της πολιτικής προστασίας εκκενώθηκαν αμέσως οι οικισμοί ΧρόνιαΣηπιάδαΡετσινόλακκοςΚαλαμούδι, Παλαιοχώρι και Δαμιά.

Τα χαράματα εκκενώθηκαν επίσης οι Κουρκουλοί, ο Δρυμώνας και η Σκεπαστή, ενώ εκφράζονται φόβοι και για τη Μονή του Οσίου Δαυίδ, αφού από το πρωί η φωτιά κατευθύνεται προς τα εκεί. 

Εκτός από το πευκοδάσος, έχουν καεί αρκετά σπίτια στους οικισμούς που εκκενώθηκαν. Ιδιαίτερα στην Σηπιάδα, η φωτιά πέρασε από τον κεντρικό δρόμο και έφτασε έως τη θάλασσα.

Από το πρωί της Τετάρτης παίρνουν μέρος στην προσπάθεια κατάσβεσης 95 πυροσβέστες με 35 οχήματα4 πεζοπόρα τμήματα και υδροφόρες του δήμου. Επιχειρούν επίσης τρία πυροσβεστικά αεροσκάφη (ένα από αυτά είναι και το ρωσικό Beriev-200) και ένα ελικόπτερο.

Πηγή: Ευβοϊκή γνώμη

TOP NEWS