Φωτιά στον Όσιο Λουκά: Τι κάηκε στον περιβάλλοντα χώρο και εντός της Μονής (ΦΩΤΟ)

  • Δόγμα

Με την έγκαιρη και συντονισμένη παρέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και χάρη στις εργασίες συστηματικής αποψίλωσης του περιβάλλοντος χώρου, που είχαν προηγηθεί από τον Δήμο Διστόμου-Αράχωβας- Αντίκυρας, το Καθολικό της Μονής, ο Ναός της Παναγίας, η Κρύπτη, το Φωτάναμα, το Βορδονάρειο και οι Βορειοανατολικές Στοές δεν υπέστησαν ουδεμία βλάβη.

Ο αρχαιολογικός χώρος της Μονής του Οσίου Λουκά θα παραμείνει κλειστός για το κοινό έως ότου ολοκληρωθούν οι εργασίες καθαρισμού και αποκατάστασης των ζημιών στους χώρους υγιεινής

Η μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή της Τ.Κ. Στειρίου του Δήμου Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας Βοιωτίας απείλησε ιδιαίτερα τη Μονή του Οσίου Λουκά, μνημείο εγγεγραμμένο στον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Με την έγκαιρη και συντονισμένη παρέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και χάρη στις εργασίες συστηματικής αποψίλωσης του περιβάλλοντος χώρου, που είχαν προηγηθεί από τον Δήμο Διστόμου-Αράχωβας- Αντίκυρας, το Καθολικό της Μονής, ο Ναός της Παναγίας, η Κρύπτη, το Φωτάναμα, το Βορδονάρειο και οι Βορειοανατολικές Στοές δεν υπέστησαν ουδεμία βλάβη.

Η φωτιά έβλαψε τμήμα του περιβάλλοντος χώρου της Μονής, κατέκαψε τη στέγη του εγκαταλελειμμένου κελιού του μοναχού Ιωάσαφ, του 19ου αιώνα, στη νοτιοανατολική πτέρυγα της Μονής, με αποτέλεσμα την κατάρρευση του κτιρίου, ενώ προκάλεσε βλάβες στους χώρους υγιεινής των επισκεπτών.

Χάρη στις άμεσες ενέργειες του προσωπικού της Εφορείας Αρχαιοτήτων Βοιωτίας, αμέσως μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς, σε πολύ μικρή απόσταση από τη Μονή, απομακρύνθηκαν, με ταχύτητα και ασφάλεια, επισκέπτες και προσκυνητές που εκείνη την ώρα βρίσκονταν εντός του μνημείου.

Η Μονή του Οσίου Λουκά έχει συμπεριληφθεί στα μνημεία που μελετά η κοινή ομάδα εργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού και του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με την επιστημονική συνεργασία του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στο πλαίσιο αυτό εκπονήθηκε μελέτη πυρόσβεσης από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας, ελέγχθηκε αρμοδίως από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, επικαιροποιήθηκε και επίκειται η εισαγωγή της στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, προκειμένου αμέσως μετά να ξεκινήσει η διαδικασία δημοπράτησης του έργου.

Στον χώρο έσπευσαν αμέσως, μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, η αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας, Φανή Παπαθωμά, ο αντιπεριφειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, Κωνσταντίνος Μπακομήτρος, ο δήμαρχος Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας, Ιωάννης Σταθάς, και η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, συνοδευόμενη από τη διευθύντρια Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων, Ιουλία Παπαγεωργίου, και την προϊσταμένη της ΕΦΑ Βοιωτίας, Αλεξάνδρα Χαραμή.

Οταν οι συνθήκες προσέγγισης ήταν ασφαλείς, οι ανωτέρω συνοδευόμενοι από τον διοικητή της Πυροσβεστικής Λιβαδειάς, πύραρχο Περικλή Κουλκουβίνη, και τον ηγούμενο της Μονής π. Σεραφείμ, εισήλθαν εντός της Μονής ώστε να ελεγχθούν οι βλάβες που είχαν προκληθεί. Εντός του μοναστηριακού συγκροτήματος βρίσκονταν ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος Γεώργιος και μέλη της αδελφότητος, οι οποίοι συνέδραμαν στην πυρόσβεση των εστιών.

Άμεσα δόθηκαν οδηγίες από την υπουργό για σωστικές επεμβάσεις στον χώρο, ώστε να αποδοθεί το συντομότερο δυνατόν στο κοινό (απομάκρυνση και καθαρισμός των προϊόντων την πυρκαγιάς, επισκευή των χώρων υγιεινής, εκτίμηση της ζημιάς του τμήματος της νοτιοανατολικής πτέρυγας).

Ο αρχαιολογικός χώρος της Μονής του Οσίου Λουκά θα παραμείνει κλειστός για το κοινό έως ότου ολοκληρωθούν οι εργασίες καθαρισμού και αποκατάστασης των ζημιών στους χώρους υγιεινής.

Ακολούθως, η προϊσταμένη της ΕΦΑ Βοιωτίας με υπηρεσιακό κλιμάκιο μετέβη στη Μεταβυζαντινή Μονή του Οσίου Σεραφείμ, δεδομένης της πυρκαγιάς που μαινόταν σε γειτονική περιοχή. Στη Μονή δεν δημιουργήθηκε κάποιο πρόβλημα.

Πηγή: https://www.parapolitika.gr/

TOP NEWS