ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Το Μικρό και Μεγάλο Μήνυμα στη Μ. Πετράκη

  • Dogma

Με την ανάγνωση του Μικρού και Μεγάλου Μηνύματος από τους τέσσερις εκλεγμένους Μητροπολίτες ολοκλήρωσε τις εργασίες της αργά το μεσημέρι η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. 

Λουδάρος Ανδρέας

Με την ανάγνωση του Μικρού και Μεγάλου Μηνύματος από τους τέσσερις εκλεγμένους Μητροπολίτες ολοκλήρωσε τις εργασίες της αργά το μεσημέρι η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΩΝ, ΙΕΡΑΡΧΙΑ

ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΩΝ, ΙΕΡΑΡΧΙΑ

ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΩΝ, ΙΕΡΑΡΧΙΑ

ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΩΝ, ΙΕΡΑΡΧΙΑ

ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΩΝ, ΙΕΡΑΡΧΙΑ

ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΩΝ, ΙΕΡΑΡΧΙΑ

ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΩΝ, ΙΕΡΑΡΧΙΑ

ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΩΝ, ΙΕΡΑΡΧΙΑ

ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΩΝ, ΙΕΡΑΡΧΙΑ

ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΩΝ, ΙΕΡΑΡΧΙΑ

ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΩΝ, ΙΕΡΑΡΧΙΑ

ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΩΝ, ΙΕΡΑΡΧΙΑ

ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΩΝ, ΙΕΡΑΡΧΙΑ

ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΩΝ, ΙΕΡΑΡΧΙΑ

ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΩΝ, ΙΕΡΑΡΧΙΑ

ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΩΝ, ΙΕΡΑΡΧΙΑ

ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΩΝ, ΙΕΡΑΡΧΙΑ

ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΩΝ, ΙΕΡΑΡΧΙΑ

ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΩΝ, ΙΕΡΑΡΧΙΑ

ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΩΝ, ΙΕΡΑΡΧΙΑ

ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΩΝ, ΙΕΡΑΡΧΙΑ

ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΩΝ, ΙΕΡΑΡΧΙΑ

ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΩΝ, ΙΕΡΑΡΧΙΑ

ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΩΝ, ΙΕΡΑΡΧΙΑ

ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΩΝ, ΙΕΡΑΡΧΙΑ

ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΩΝ, ΙΕΡΑΡΧΙΑ

ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΩΝ, ΙΕΡΑΡΧΙΑ

ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ
Συνήλθε σήμερα Τετάρτη, 25 Ιουνίου 2014, σε Έκτακτη Συνεδρία της, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Προ της Συνεδρίας ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, ιερουργήσαντος του νεωτέρου τη τάξει Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κίτρους και Κατερίνης κ. Γεωργίου.

Περί την 9η πρωινή, στη μεγάλη Αίθουσα των Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου, εψάλη η Ακολουθία για την έναρξη των εργασιών της Ιεράς Συνόδου. Αναγνωσθέντος του Καταλόγου των συμμετεχόντων Ιεραρχών, διεπιστώθη η απουσία των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών : α) Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Προκοπίου, β) Μεγάρων και Σαλαμίνος κ. Βαρθολομαίου, γ) Γρεβενών κ. Σεργίου, δ) Κεφαλληνίας κ. Σπυρίδωνος και ε) Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Κωνσταντίνου, οι οποίοι απουσίασαν ητιολογημένα.

Ακολούθως, συνεκροτήθη η Επιτροπή Τυπου από τούς Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο, Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου κ. Δωρόθεο, και Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρα.

Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος ως Πρόεδρος του Σώματος της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας προσεφώνησε τα Μέλη Αυτής και ευχαρίστησε τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες για την παρουσία τους. Στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, είπε :

« Η εκλογή νέων επισκόπων είναι πολύ σημαντική στιγμή στη ζωή της Εκκλησίας. Αποτελεί μία από τις πιο βαρύνουσες Συνοδικές λειτουργίες και ενέχει μείζονες ευθύνες και απαιτήσεις.
… … …
Αξίζει να σταθούμε σ’ αυτό το σημείο στην αγαθή μνήμη των μακαριστών Μητροπολιτών Ιωαννίνων κυρού Θεοκλήτου και Ελασσώνος κυρού Βασιλείου, δύο Ιεραρχών οι οποίοι πρωτοστάτησαν με το έργο τους και την ουσιώδη προσφορά τους στην Εκκλησία. Όλοι μας αισθανόμαστε τεράστιο το κενό το οποίο κατέλιπαν και που σήμερα καλούμαστε να άναπληρώσουμε. Τους ενθυμούμαστε μετ’ ευγνωμοσύνης, τιμής και αγάπης και ευχόμαστε προς τον Κύριο να τους αναπαύσει.

Πρέ¬πει επίσης να εκφράσουμε την αγάπη μας προς τους δύο ασθενούντες και αποχωρούντες Ιεράρχες και να τους ευχαριστήσουμε για το ποιμαντικό έργο που επέδειξαν κατά την πολυετή διακονία τους.
… … …
Κάθε φορά που με την Πρόνοια του Θεού συνέρχεται η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας, μας δίδεται η ευκαιρία να βεβαιώσουμε και να ενισχύσουμε τούς ιερούς δεσμούς της εν Πνεύματι ενότητος και της αλλήλων κοινωνίας, ώστε να επανέλθουμε με ανανεωμένες τις δυνάμεις και τις ελπίδες, να τις μεταδώσουμε στον λαό μας και με αυτό το πνεύμα να προχωρήσουμε στη διακονία μας. Στις μέρες μας χρειάζεται να συμπορευθούμε ενωμένοι και με καθαρότητα στις σχέσεις μας.
… … …
Η επισκοπική λειτουργία εκφράζει θεσμικά και χαρισματικά την ενότητα λαού και ποιμένων, «ίνα πάντες εν ώσι» εν Χριστώ, «αληθεύοντες εν αγάπη». Συνεπώς, έχει μεγάλη σημασία να αναδειχθούν άξιοι διάδοχοι στις τέσσερις εκκλησιαστικές επαρχίες, ικανοί να σταθούν στο ύψος των προκατόχων τους και της υψηλής αποστολής και ευθύνης κατά τη διακονία των αναγκών, των αγωνιών και της σωτηρίας των ανθρώπων.

Η εποχή μας έχει ανάγκη αξίων και ικανών Ιεραρχών. Δεν επιδέχεται άλλους ταλανισμούς και προβλήματα τα οποία υποσκάπτουν το εκκλησιαστικό κύρος η προκαλούν ερωτηματικά, σκάνδαλα και αμφισβήτηση σχετικά με την επίγνωση των προβλημάτων και των προκλήσεων που η Εκκλησία καλείται σήμερα να διαχειρισθεί. Η εποχή μας δεν αντέχει φαινόμενα που διαιρούν, προκαλούν σύγχυση και σωρεύουν επιπρόσθετο βάρος στον λαό μας που δοκιμάζεται».

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ, ως Αντιπρόεδρος της Ιεραρχίας, αντιφώνησε εκ μέρους των Σεβασμιωτάτων Ιεραρχών.

Στη συνέχεια άρχισε η ψηφοφορία περί του τρόπου πληρώσεως της κενής Μητροπολιτικής Έδρας Φωκίδος. Επί συνόλου 73 ψηφισάντων, η πρόταση δι’ εκλογής έλαβε 67 ψήφους και η πρόταση δια καταστάσεως 6 ψήφους. Έτσι η Ιεραρχία απεφάνθη υπέρ της πληρώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Φωκίδος δι’ εκλογής.

Ακολούθησε η διαδικασία της πληρώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Φωκίδος δι’ εκλογής. Για την κατάρτιση του τριπροσώπου επί συνόλου 73 ψηφισάντων έλαβαν :

1) Πα¬νιερ. Μητροπολίτης Μαραθώνος κ. Μελίτων, ψήφους 16
2) Θεοφ. Επίσκοπος Ανδρούσης κ. Θεόκτιστος, ψήφους 50
3) Ἀρ¬χι¬μαν¬δρί¬της κ. Νεκτάριος Καλύβας, ψήφους 45

Επί της δευτέρας ψηφοφορίας, και γενομένης της διαλογής των ψήφων, ανεδείχθη Μητροπολίτης Φωκίδος ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ανδρούσης κ. Θεόκτιστος, με 42 ψήφους, επί συνόλου 73 ψηφισάντων, ενώ ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Μαραθώνος κ. Μελίτων έλαβε 3 ψήφους και ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Νεκτάριος Καλύβας, 27 ψήφους. Επίσης ευρέθη και 1 λευκή ψήφος.

Στη συνέχεια άρχισε η ψηφοφορία περί του τρόπου πληρώσεως της κενής Μητροπολιτικής Έδρας Ιωαννίνων. Επί συνόλου 73 ψηφισάντων, η πρόταση δι ἐκλο¬γῆς έλαβε 62 ψήφους και η πρόταση δια καταστάσεως 11 ψήφους. Έτσι η Ιεραρχία απεφάνθη υπέρ της πληρώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννίνων δι’ εκλογής.

Ακολούθησε η διαδικασία της πληρώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννίνων δι’ εκλογής. Για την κατάρτιση του τριπροσώπου επί συνόλου 73 ψηφισάντων, έλαβαν :

1) Αρ¬χι¬μαν¬δρί¬της κ. Μάξιμος Παπαγιάννης, ψήφους 50.
2) Αρ¬χι¬μαν¬δρί¬της κ. Δημήτριος Αργυρός, ψήφους 37.
3) Αρ¬χι¬μαν¬δρί¬της κ. Αμφιλόχιος Στεργίου, ψήφους 20.
Επίσης ευρέθησαν 1 λευκή ψήφος και 2 άκυροι.

Επί της δευτέρας ψηφοφορίας, και γενομένης της διαλογής των ψήφων, ανεδείχθη Μητροπολίτης Ιωαννίνων ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Μάξιμος Παπαγιάννης, με 46 ψήφους, επί συνόλου 73 ψηφισάντων, ενώ ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Δημήτριος Αργυρός έλαβε 16 ψήφους και ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Αμφιλόχιος Στεργίου, 7 ψήφους.

Στη συνέχεια άρχισε η ψηφοφορία περί του τρόπου πληρώσεως της κενής Μητροπολιτικής Έδρας Ελασσώνος. Επί ψηφισάντων 73, η πρόταση δι ἐκλο¬γῆς έλαβε 68 ψήφους και η πρόταση δια καταστάσεως 5 ψήφους. Έτσι η Ιεραρχία απε-φάνθη υπέρ της πληρώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Ελασσώνος δι ἐκλο¬γῆς.
Ακολούθησε η διαδικασία της πληρώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Ελασσώνος δι’ εκλογής. Για την κατάρτιση του τριπροσώπου επί συνόλου 73 ψηφισάντων έλαβαν :

1) Αρ¬χι¬μαν¬δρί¬της κ. Χαρίτων Τούμπας, ψήφους 68.
2) Αρ¬χι¬μαν¬δρί¬της κ. Κοσμάς Περχανίδης, ψήφους 9.
3) Αρ¬χι¬μαν¬δρί¬της κ. Κλήμης Κοτσομύτης, ψήφους 6.

Επί της δευτέρας ψηφοφορίας, και γενομένης της διαλογής των ψήφων, ανεδείχθη Μητροπολίτης Ελασσώνος ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Χαρίτων Τούμπας, με 68 ψήφους, επί συνόλου 73 ψηφισάντων ενώ ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Κοσμάς Περχανίδης έλαβε 1 ψήφο, και ευρέθησαν 3 λευκά ψηφοδέλτια και 1 άκυρο.

Στη συνέχεια άρχισε η ψηφοφορία περί του τρόπου πληρώσεως της κενής Μητροπολιτικής Έδρας Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων. Επί ψηφισάντων 73, η πρόταση δι ἐκλο¬γῆς έλαβε 64 ψήφους και η πρόταση δια καταστάσεως 9 ψήφους. Έτσι η Ιεραρχία απεφάνθη υπέρ της πληρώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων δι’ εκλογής.

Ακολούθησε η διαδικασία της πληρώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων δι’ εκλογής. Για την κατάρτιση του τριπροσώπου επί συνόλου 72 ψηφισάντων έλαβαν :

1) Θε¬ο¬φι¬λέ¬στα¬τος Επίσκοπος Ρεντίνης κ. Σεραφείμ, ψήφους 17.
2) Αρ¬χι¬μαν¬δρί¬της κ. Τιμόθεος Άνθης, ψήφους 60.
3) Αρ¬χι¬μαν¬δρί¬της κ. Ιερώνυμος Νικολόπουλος, ψήφους 8.
Επί της δευτέρας ψηφοφορίας, και γενομένης της διαλογής των ψήφων, ανεδείχθη Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Τιμόθεος Άνθης, με 61 ψήφους, επί συνόλου 72 ψηφισάντων, ενώ ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ρεντίνης κ. Σεραφείμ έλαβε 5 ψήφους και ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Ιερώνυμος Νικολόπουλος 2 ψήφους. Επίσης ευρέθησαν 4 λευκά ψηφοδέλτια.

Μετά την ολοκλήρωση των Ψηφοφοριών, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας συνέχισε τις εργασίες της, κατά την Ημερήσια Διάταξη και ασχολήθηκε με την ψήφιση Κανονισμών και περάτωσε τις Εργασίες Της.

Μετά το πέρας της Συνεδριάσεως, ακολούθησαν τα Μικρά Μηνύματα των νεοεκλεγέντων Μητροπολιτών.
Έπειτα και κατά την κρατούσα Εκκλησιαστική Τάξη, οι εψηφισμένοι Μητροπολίτες Φωκίδος κ. Θεόκτιστος, Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, Ελασσώνος κ. Χαρίτων και Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, έδωσαν το Μέγα Μήνυμα εντός του Καθολικού της Ιεράς Μονής Πετράκη, χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Προέδρου, Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, επί παρουσία πολλών Ιεραρχών, Κληρικών και Λαϊκών Χριστιανών.

Οι χειροτονίες των Εφηψισμένων Μητροπολιτών θα τελεσθούν ως εξής :
– Το Σάββατο 28 Ιουνίου ε.ε., στον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος οδού Αχαρνών, η χειροτονία του Εψηφισμένου Μητροπολίτου Ιωαννίνων κ. Μαξίμου.

– Την Κυριακή 29 Ιουνίου ε.ε., στον Ιερό Ναό Αγίου Παύλου οδού Ψαρών η χειροτονία του Εψηφισμένου Μητροπολίτου Ελασσώνος κ. Χαρίτωνος
– Την Δευτέρα 30 Ιουνίου ε.ε., στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου Αθηνών η χειροτονία του Εψηφισμένου Μητροπολίτου Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμοθέου.

Η Επιτροπή Τύπου της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας

TOP NEWS