Φθιώτιδος: Να ζητούμε από τον Θεό να μας στέλνει το Άγιον Πνεύμα για να έχει δύναμη η ζωή μας

  • Dogma
φθιώτιδος

Λαμπρή Αρχιερατική Θεία Λειτουργία τελέσθηκε την Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος 17 Ιουνίου,  στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Τριάδος Μακρακώμης.

Την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ετέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος πλαισιούμενους από: τον Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως μας Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Άνθιμο Νεραντζή,  τον Αρχιερατικό Επίτροπο Μακρακώμης – Τυμφρηστού π. Ηλία Σκαρλάτο, τον Αρχιερατικό Επίτροπο Σπερχειάδος – Γαρδικίου  π. Δημήτριο Κυρίτση, τον Ιδιαίτερο Γραμματέα του π. Αθανάσιο Κυρίτση, τον Εφημέριο του Ιερού Ναού π. Ευστάθιο Παπακώστα, τον Αρχιδιάκονο π. Ευστάθιο Κατόπη και τον Ιεροδιάκονο π. Νικόλαο Πολυζώη, ενώ στο Ιερό Βήμα παρέστη συμπροσευχόμενος και ο εκατοντατούτης Συνταξιούχος Εφημέριος π. Γεώργιος Δερνίκας.

Τους ιερούς ύμνους του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας απέδωσε Βυζαντινή Χορωδία αποτελούμενη από  τους μαθητές  του παραρτήματος της Σχολής Βυζαντινής Μουσική της Ιεράς Μητροπόλεως μας στη Μακρακώμη,  υπό την Διεύθυνση του Πρωτοψάλτου και Καθηγητού  κ. Αναργύρου Βλάχου.

Οι Ιερές ακολουθίες μετεδόθησαν απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως μας 89,4 Fm.

Προ της απόλύσεως της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε του άρτους,τους οποίου προσέφερε το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου των Απανταχού Μακρακωμιτών, το οποίο και παρέστη σύσσωμο με προεξάρχοντα τον Πρόεδρο κ. Ιωάννη Λαμπαδιάρη.

Αμέσως μετά ο Προϊστάμενος του Ναού και Αρχιερατικός Επίτροπος Σπερχειάδος και Γαρδικίου προσεφώνησε εγκαρδίως τον Σεβασμιώτατο, καλωσορίζοντας τον εκ μέρους των Ιερέων, των Αρχόντων, του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου των Απανταχού Μακρακωμιτών και του πιστού λαού, ευχαριστώντας τον δια την ευλογητή και αγιαστική παρουσία του, ευχόμενος έτη πολλά και υγιή και πανευφρόσυνα.

«Περιμένουμε Σεβασμιώτατε να ακούσουμε τα Πνευματικά σας λόγια, όπως η διψασμένη γη περιμένει τις σταγόνες τις βροχής για να ανακουφισθεί από τον καύσωνα, για να πάρουμε δύναμη και ευλογία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο π. Δημήτριος στον λόγο του.

Αντιφωνώντας τον λόγο του π. Δημητρίου ο Ποιμενάρχης μας, τον ευχαρίστησε για τον λόγο του και αναφέρθηκε εις το τιμώμενο τρίτο πρόσωπο της Τρισηλίου Θεότητος, το Πανάγιον Πνεύμα, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Η σημερινή ημέρα, αγαπητοί Πατέρες και αδελφοί, είναι πολύ μεγάλη. Εορτάζουμε την δύναμη του Αγίου Πνεύματος που επενήργησε κατά την ημέρα της Πεντηκοστής. Τιμούμε, προσκυνούμε και δοξολογούμε το Άγιον Πνεύμα, το Μυστήριο του Φωτός.

Η σημερινή Εορτή είναι ημέρα του Φωτός. Φως ο Πατήρ, Φως ο Υιός , Φως και το Άγιον Πνεύμα.

Ο Απόστολος Παύλος μας αναφώνησε στο Αποστολικό Ανάγνωσμα: «Ἀδελφοί, ὡς τέκνα φωτὸς περιπατεῖτε·» (Εφ. Ε΄, 8). Αυτό είναι το μήνυμα που μας δίδει η σημερινή Εορτή. Εμείς δεν πρέπει να ζούμε στο σκοτάδι των παθών, διότι έχουμε Φως και λαμβάνουμε συνεχώς Φως με την συμμετοχή μας στην Θεία Λειτουργία και στην Μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας.

Το Άγιον Πνεύμα δίδει στην ψυχή του ανθρώπου υψηλά αισθήματα. Να ζητούμε απόι τον Θεό να μας στέλνει το Άγιον Πνεύμα για να έχει δύναμη η ζωή μας και για να μπορούμε να δίδουμε την Μαρτυρία της Πίστεως.

Αδελφοί μου,  να προσπαθούμε και να αγωνιζόμαστε να ανάβουμε φώτα μέσα στην Κοινωνία μας, για να φωτισθεί το σκοτάδι που συνεχώς απλώνεται. Η Κοινωνία μας έχει ανάγκη από αξίες και ιδανικά, τα οποία προσφέρει η Εκκλησία.

Σε όλους σας μεταφέρω τις ευχές και ευλογίες του Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ. Θεοφίλου του Γ΄ και του Παναγίου Τάφου και όλων Των Ιερών Προσκυνημάτων.

Εκεί στην Αγία Γη των Ιεροσολύμων και στην Έρημο του Σινά όπου είχαμε την ευλογία να ζήσουμε επτά ημέρες μαζί με τους 100 προσκυνητές από την Φθιώτιδα, λάμπει το Φως, Λάμπει ο Χριστός. Περιτριγυρίζεται ο άνθρωπος από την ευλογία του Αγίου Πνεύματος και χειραγωγείται στην αγιότητα».

Κλείνοντας το κήρυγμά του ο Ποιμενάρχης μας, εξέφρασε την χαρά του που ετέλεσε το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας στον Πανηγυρίζοντα Ναό της Αγίας Τριάδος Μακρακώμης και ετόνισε για ακόμη μια φορά την ιδιαίτερη ευλογία που έχουν οι κάτοικοι της περιοχής, να έχουν προστάτη τους τον όσιο Παΐσιο τον Αγιορείτη, ο οποίος έζησε ως στρατιώτης στην πόλη, υπηρετώντας την θητεία του στον Ελληνικό Στρατό την εποχή του Μεσοπολέμου, προτρέποντας τους να προσεύχονται εις τον Μεγάλο Οικουμενικό όσιο Παΐσιο τον Αγιορείτη, ώστε ο Ναός που χτίζεται στην πόλη, σύντομα να ολοκληρωθεί και να αποτελεί σημείον αγιασμού για όλους τους κατοίκους και για όλους τους προσκυνητάς.

Τέλος ευχήθηκε Χρόνια Πολλά και το Πανάγιον πνεύμα να χαρίζει σε όλους δύναμη, ευλογία και Φως.

Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία παρέστησαν: Οι Βουλευτές Φθιώτιδος κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο κ. Δημήτριος Βέττας, ο Ιωάννης Σαρακιώτης και ο κ. Απόστολος Καρανάστάσης, ο απερχόμενος  Δήμαρχος Μακαρακώμης – Σπερχειάδος κ. Ευθύμιος Παπαευθυμίου, ο νεοκλεγείς Δήμαρχος Μακρακώμης – Σπερχειάδος κ. Γεώργιος Χατζής , ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου κ. Δημήτριος Τσιούμας, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Παναγιώτης Κοντογεώργος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Κωνσταντίνος Καραγιάννης, Ο Διοικητής της 695 ΑΒΠ Αυλακίου Συνταγματάρχης Δημήτριος Νικολάου,  ο Διοικητής Αστυνομικού Τμήματος Μακρακώμης κ. Γεώργιος Σταθοκώστας, ο πρ. Υποστράτηγος Π.Υ. κ. Νικόλαος Διαμαντής, ο Πανεπιστημιακός Καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος του Α.Π.Θ. κ. Βασίλειος Φούκας, και πλήθος πιστών από την Μακρακώμη και την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Φθιώτιδος.

Αμέσως μετά παρετέθη δεξίωση στην αίθουσα του Δημοτικού Μεγάρου.

φθιώτιδος

TOP NEWS