Φθιώτιδος Νικόλαος: Είμαστε πολίτες της Βασιλείας του Θεού

  • Dogma
φθιώτιδος

Στον μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου Γαλανεΐκων ιερούργησε και ωμίλησε την Κυριακή 23 Ιουλίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος  κ. Νικόλαος.

Στην Λαμπρή Αρχιερατική Θεία Λειτουργία έψαλλε Βυζαντινός χορός υπό την Διεύθυνση του Πρωτοψάλτου του Ναού και Καθηγητού Βυζαντινής Μουσικής κ. Σεραφείμ Κυρίτση.

Στο κήρυγμά του, προς το πολυπληθές Εκκλησίασμα,  ο Ποιμενάρχης μας ανέλυσε την ακουσθείσα  ευαγγελική περικοπή των δύο θαυμάτων που επιτέλεσε ο Κύριος, της θεραπείας των δύο τυφλών και του κωφαλάλου δαιμονιζομένου ανθρώπου.

Χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος ανέφερε:

« Το ευαγγέλιο σήμερα αγαπητοί μου αδελφοί εκτός από την  θεραπεία των δύο τυφλών και του διαμονιζομένου κωφαλάλου ωμιλεί και  για την Βασιλεία του Θεού και  είναι το κήρυγμα της νέας ζωής.

Η Βασιλεία του Θεού είναι η πνευματική καινούργια κτίση που έχει επέκταση και στα υλικά. Με ένα λόγο, είναι το σώμα της Εκκλησίας. Όλοι εμείς δηλαδή  οι βαπτισμένοι χριστιανοί οι πιστεύοντες στο Θεό που έχουμε κεφαλή μας τον Χριστό και μέλη τους Αγίους.

img_0033_57 img_0029_50 img_0020_62 img_0014_62 img_0012_83 img_0009_81 img_0001_99

Η Βασιλεία του Θεού έχει πολίτες τους Αγίους και εμάς τους αμαρτωλούς ανθρώπους, οι οποίοι αγωνιζόμαστε να σωθούμε ακούγοντας την διδαχή του Κυρίου και παρακαλώντας τον να μας λυτρώνει από τις αρρώστιες τα ψυχής και τα του σώματος.

Το πονηρό πνεύμα επιβάλλεται επί του  ανθρώπου και τον αρρωσταίνει. Πολλές ασθένειες προέρχονται από τον φθόνο του διαβόλου.

Ένα όμως είναι το φάρμακο, η Θεία Κοινωνία. Να μεταλαμβάνουμε συχνά αξίως του σώματος και του αίματος του Κυρίου.

Όταν το σώμα αρρωσταίνει για να θεραπεύσουμε την κάθε ασθένεια που μας ταλαιπωρεί πρέπει πρώτα να θεραπεύσουμε την ψυχή, η οποία είναι η βάση και η ψυχή θεραπεύεται δια της μετανοίας και της εξομολογήσεως και δια της πίστεως μας στην Θεότητα του Χριστού.

Να κρατούμε μέσα μας και να διακηρύττουμε την πίστη μας εις την Θεότητα του Χριστού, η ομολογία ότι ο Χριστός είναι ο Υιός του Θεού μας σώζει μέσα στην Εκκλησία και ιδιαιτέρως στις δύσκολες μέρες που διανύουμε πρέπει να μένουμε ενωμένοι εν τη Εκκλησία».

Προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας ο Ποιμενάρχης μας έκανε αναφορά στην σήμερα τιμωμένη Οσία Πελαγία την Τηνία και επεσήμανε ότι ανάμεσα στους χιλιάδες των προσκυνητών που σήμερα κατακλύζουν την Ιερά Μονή Κεχροβουνίου στην Ιερά Νήσο προκειμένου να τιμήσουν την Αγία Πελαγία και να προσκυνήσουν ευλαβικά την Θαυματουργό εικόνα της Παναγίας, ευρίσκονται και πολλοί συντοπίτες μας, οι οποίοι κάθε εβδομάδα καθ΄όλη την διάρκεια του χρόνου επισκέπτονται την Ιερά Νήσο Τήνο για να προσκυνήσουν την Παναγία.

Επίσης εν όψει την Γ΄ Κατασκηνωτικής περιόδου κοριτσιών  που άρχισε χθες, ευχαρίστησε θερμώς την Ενορία του Αγίου Αθανασίου και όλες τις Ενορίες καθώς και εκείνους τους ανωνύμους και επωνύμους δωρητάς, οι οποίοι όπως κάθε χρόνο έτσι και εφέτος στήριξαν την λειτουργία των Κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως μας και έτσι 600 παιδιά της Μητροπόλεως μας  είχαν και φέτος την ευκαιρία να φιλοξενηθούν εντελώς δωρεάν στους όμορφους χώρους των Εκκλησιαστικών Κατασκηνώσεων, γευόμενα το καλό και ποιοτικό φαγητό, το παιχνίδι, την συμμετοχή τους στην Μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας και την πνευματική τους ωφέλεια.

Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος ετέλεσε τα ετήσια μνημόσυνα δύο κεκοιμημένων Ενοριτών, του αειμνήστου Ιωάννου Φυτιλή εκπαιδευτικού, Ειδικού Παρέδρου του Παιδαγωγικού Ινστιτούτο, πατρός του κ. Αριστείδου Φυτιλή, χοροδιδασκάλου της Σχολής  Παραδοσιακών χορών της Ιεράς Μητροπόλεως μας και της αειμνήστου Ελένης Συγγούνα.

Ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε ο Κύριος να αναπαύει εν τη αγήρω μακαριότητα τους κεκοιμημένους αδελφούς μας και στους οικείους να χαρίζει υγεία και την άνωθεν παρηγορία.

Τέλος εκ μέρους της Ενορίας προσεφέρθη κέρασμα στο Πνευματικό Κέντρο του Ναού.

 

TOP NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ